Red Bull Romaniacs

Legendarni Marcel Hirscher skije zamijenio motociklom

Ovaj 32-godišnjak je sada odlučio da isproba svoje umijeće na motociklu, i to u jednoj od najzahtjevnijih ekstremnih utrka izdržljivosti: od 27. do 31. srpnja vozit će Husqvarnu TE 300i na teškoj stazi utrke Red Bull Romaniacs u Rumuniji.
Sport / Ostali sportovi | 29. 07. 2021. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijanac Marcel Hirscher se od skijanja oprostio 2019. godine, s osvojenih osam titula ukupnog pobjednika FIS Svjetskog kupa i sedam zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava. Ovih dana skije je zamijenio hard enduro motociklom kako bi sudjelovao u ekstremnoj utrci Red Bull Romaniacs.

Hirscher je jedan od najvećih skijaša u povijesti, koji je suvereno dominirao u muškoj konkurenciji od 2012. sve do povlačenja sedam godina kasnije.

Ovaj 32-godišnjak je sada odlučio da isproba svoje umijeće na motociklu, i to u jednoj od najzahtjevnijih ekstremnih utrka izdržljivosti: od 27. do 31. srpnja vozit će Husqvarnu TE 300i na teškoj stazi utrke Red Bull Romaniacs u Rumuniji.

Organizatori su ovogodišnje izdanje utrke nazvali ''Vertical Madness Reloaded'' (povratak vertikalnog ludila), aludirajući na strmi, izazovni teren s kojim se vozači suočavaju u tijeku jednog dana kvalifikacija i četiri dana utrke u i oko rumunskog grada Sibiua.

Hirscher je za svoj nastup odabrao Husqvarnu TE 300i, zbog njenog ''pobjedničkog pedigrea'': na tom motociklu pobjede je 2016. i 2017. odnio Britanac Graham Jarvis, legenda hard enduro utrka, koji je na utrci Red Bull Romaniacs trijumfovao ukupno šest puta.

Video: 2021 Red Bull Romaniacs Race

Model TE 300i je vrhunski dvotaktni motocikl koji nudi zapanjujuću snagu i performanse u laganom i okretnom izdanju, što ga čini jednostavnim za upravljanje i izuzetno konkurentnim.

Hirscher je uz veterana Jarvisa bio na startu 18. izdanja najprestižnije svjetske hard enduro utrke, u kojoj sudjeluju vozači iz 50 zemalja (od kojih je čak 47 njih iz prestižne ''zlatne klase'').

Organizatori ove godine idu korak dalje i uvode maratonsku etapu (dva kombinovana dana), koja uključuje noć u planinama pod zvjezdanim nebom, bez mogućnosti vanjske pomoći.

Hirscher u utrci sudjeluje bez ikakvih rezultatskih ambicija, ali njegova vožnja u 18 kilometara dugim kvalifikacijama u srijedu prošla je bolje nego što je očekivao.

''Bilo je apsolutno zabavno. Bio sam jako nervozan prije početka. Danas je bilo nekoliko brzih dijelova, mnogo bržih nego što sam mislio. Nije bilo lako držati korak s ostalima, ali mislim da sam imao solidan start. Dao sam sve od sebe, koliko mi moja osovna ograničenja dopuštaju. Ne mogu ni zamisliti koliko će teško biti sljedećih dana. Siguran sam da neću moći pratiti ovaj tempo'', izjavio je legendarni skijaš.

Pored Jarvisa, jedan od favorita je Nijemac Manuel Lettenbichler, koji će pokušati da ostvari hat trick pobjeda nakon što je trijumfovao na prethodna dva izdanja utrke, a na startu su se našli i bivši pobjednici Wade Young i Jonny Walker.

Najbrži u kvalifikacijama bio je Young (tim Sherco). Nakon prvog dana trke vodeći je Jarvis (Husqvarna, 5:29:49), a slijede ga Lettenbichler (KTM, 5:33:05), Young (Sherco, 5:37:59) i Walker (Beta, 5:46:05).

Kopirati
Drag cursor here to close