Tenis u koroni

Korona, borba za slobodu, čudne odluke organizatora

Kako je Mannarino mogao, a Kristina ne? Da li su organizatori reagirali nakon što se oglasila Francuskinja teško je reći, ali ova odluka sigurno ostavlja prostora za špekulacije.
Sport / Ostali sportovi | 06. 09. 2020. u 18:30 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatne stvari se posljednja dva dana događaju na US.Openu. Pritom ne mislimo na same mečeve, već na ono što je vezano za tenis i još uvijek prisutni korona virus. Prvi problemi su se pojavili još petak kada su igrali peti nositelj Alexander Zverev i Francuz Adrian Mannarino. Meč je odigran, ali je počeo dva sata i 45 minuta kasnije od planiranog. Zašto?

- Meč je odgođen, nakon konzultacija sa zdravstvenim službenicima. Stalno smo u komunikaciji s igračima, s obzirom na problematičnu, osjetljivu situaciju, napisali su u službenom saopćenju predstavnici USTA-e. Mannarino je na turniru stavljen pod strože pojačane protokole nakon što su organizatori saznali da je ranije, prije početka turnira bio u kontaktu s drugim Francuzom Benoit Paireom, koji je tjedan prije početka bio pozitivan na COVID-19. Mannarino se pripremao sasvim normalno za meč, kada je zaustavljen pri ulasku na teren.

- Organizator turnira, točnije menadžer je došao razgovarati. Rekao mi je kako grad New York dopušta da igram meč, ali da je nadležnost za moj slučaj prešla u ruke države New York, te da će guverner dati posljednju riječ. A guverner ne želi da igram. Prema njihovom tumačenju ja sam morao u karantenu, jer sam imao kontakt sa zaraženim, što je opet automatski značilo da ne mogu da igram. Rekli su mi da će kontaktirati neke ljude da vide da li odluka može da se promijeni. Dao sam telefon treneru i čekao. Krajnji rok je bio 17 sati, pola sata ranije sam dobio informaciju kako mogu igrati. Na kraju sam izgubio, ali sam sretan jer je meč odigran, pričao je na kraju Francuz koji se posebno zahvalio Zverevu, kojem nije predstavljao problem novi termin odigravanja meča.

Mannarino jeste izgubio, ali ostaje u New Yorku kojeg ne može napustiti do narednog petka, pa će ipak narednih sedam dana provesti u izolaciji. Očito je tome prethodila službena prepirka između grada New Yorka i gradonačelnika Billa de Blasija, kao i države New York i guvernera Andrewa Cuomoa zbog tumačenja higijenskih propisa.

- Ja sam dao suglasnost, jer mislim da je to bilo ispravno. Trebalo je Adrianu dati šansu da igra. Ja sigurno u njegovoj situaciji ne bih igrao meč. Čuo sam da i on mora sada u karantenu, tako da je zapravo ovo posljednji put da je mogao da napusti svoju hotelsku sobu do daljeg. Vjerujem da nije imao što da izgubi. Igrao je za svoju slobodu na neki način, kaže Zverev.

Dan kasnije su prve nositeljice u konkurenciji ženskih parova, Kristina Mladenovic i Timea Babos su izbačene s turnira.

- Dužnosnici javnog zdravstva u okrugu Nassau odredili su karantenu za sve koji su bili u dužem kontaktu s osobom koja je pozitivna na Covid-19. Kako je Kristina Mladenović jedna od takvih osoba, a natjecanje ženskih parova je već počelo, ona i njezina partnerica Timea Babos su diskvalificirane. Razlog. Mladenovic je također bila u kontaktu s Paireom.

Kiki Mladenovic je do trenutka izbacivanja odigrala dva meča u singlu i jedan s partnericom Babos. Samo dan ranije nakon poraza u singlu, Francuskinja se oglasila.

- Igrala sam dobro, ali osjećala sam se nervozno. Odvratno je kroz što nas prisiljavaju proći, želim svoju slobodu natrag. Osjećala sam se kao da smo kriminalci, zatvorenici.

Prema nama se odnose užasno, ali ne želim da to bude opravdanje za moj poraz. Nije ničija tuđa krivica što nisam iskoristila četiri meč-lopte, rekla je nakon tog meča.

Mladenovic je "krivac" jer je određeno vrijeme prije US Opena trenirala s Paireom, ali ostaje pitanje što je s ostalim igračima, igračima koje su također bile u kontaktom s Francuzom i zašto je Mladenovic izbačena s turnira nakon tri odigrana meča. Kako je Mannarino mogao, a Kristina ne? Da li su organizatori reagirali nakon što se oglasila Francuskinja teško je reći, ali ova odluka sigurno ostavlja prostora za špekulacije.

Kopirati
Drag cursor here to close