''Putevima srednjovjekovnih stećaka''

Kenijac pobjednik polumaratona na Blidinju

Ovaj događaj se održao na inicijativu Vlade ŽZH s ciljem davanja na važnosti i promicanju kulturne baštine ovog područja, a sve povodom održavanja Europske godine kulturne baštine.
Sport / Ostali sportovi | 09. 07. 2018. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji J.P. Parka prirode Blidinje i Vlade ŽZH, u Parku prirode Blidinje je u subotu uspješno održan polumaraton putevima srednjovjekovnih nekropola stećaka na ovom području.

Ovaj događaj se održao na inicijativu Vlade ŽZH s ciljem davanja na važnosti i promicanju kulturne baštine ovog područja, a sve povodom održavanja Europske godine kulturne baštine.

''Nismo imali puno vremena za organizaciju, ispričavamo se za sve greške i nadamo se da ćemo dogodine sve to ispraviti. Mi imamo dobru volju i lijep teren'', kazao je u svom obraćanju Zdravko Kutle, ravnatelj J.P. PP Blidinje, piše Blidinje.net.

Nazočnima se obratila i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmovićkoja je srdačno pozdravila sve i zahvalila se na organizatorima na pozivu i prigodi da otvori polumaraton.

''Ideja da se organizira polumaraton u kombinaciji promoviranja kulturne baštine Parka prirode Blidinje je uistinu odlična. Prekrasni Park će dobit i na tome jako puno, jer povezati kulturu i sport sigurno daje mogućnost da se napravi puno više za turizam i svemu što Park prirode nudi'', dodala je Dujmović.

Poželila je natjecateljima sreću te da uživaju u ljepotama prirode i druženju.

Maratonci su krenuli ispred nekropole Barzonja, glavnom cestom uz Blidinjsko jezero prema nekropoli Risovac, makadamom do nekropole Ponor (Brčanj), nakon koje je uslijedio UNESCO-v spomenik nekropola Dugo Polje te dalje prema Planinarskom domu Orlova Stina, gdje se održalo dodjeljivanje nagrada i zajedničko druženje, piše Blidinje.net.

Rezultati natjecanja:
1. mjesto Stenly Kipuro iz Kenije
2. mjesto Srđan Samardžić iz Brčkog
3. mjesto Darko Živanović iz Kragujevca

Od žena je prva na cilj stigla Dijana Konta Manđeralo iz Livna.

Za vrijeme održavanja polumaratona u restoranu STAZA na skijalištu održao se okrugli stol stručnjaka iz područja arheologije iz institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem kulturno-povijesne baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close