Kontrola

Kazne za dvojicu dopingiranih bh. sportaša

Dvojici doping pozitivnih bh. sportaša izrečene su kazne zbog dopinga.
Sport / Ostali sportovi | 30. 08. 2019. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojici doping pozitivnih bh. sportaša izrečene su kazne zbog dopinga.

''Prvo je kickboxer Slavoljub Budeša, član kluba 'Panter' iz Bijeljine, kažnjen sa dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. Odluku o kazni je donio Upravni odbor Kickboxing saveza BiH'', stoji u priopćenju Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Budešu je Agencija za antidoping kontrolu testirala van natjecanja i u njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorkusportiste).

Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontrolira produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportaši ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama.

Drugi kažnjeni sportaš  je paraolimpijac Jovica Goreta kojem je Izvršni odbor Paraolimpijskog odbora Bosne i Hercegovine izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na 6 mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van natjecanja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog tlaka i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Bh paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u bosanskohercegovačkom sportu za osobe sa invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close