Smeđi bombarder

Joe Louis: 'Mi ćemo pobijediti jer mi smo na Božjoj strani!'

Poznat je bio po svojem izuzetno snažnom udarcu koji mu je priskrbio nadimak Smeđi bombarder. Držao je naslov rekordnih jedanaest godina tijekom kojih je imao i 25 uspješnih obrana naslova što je i danas važeći rekord.
Sport / Ostali sportovi | 12. 04. 2021. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Legendarni boksač Joe Louis preminuo je na današnji dan prije 40 godina

Joe Louis (Joseph Louis Barrow) rođen je 1914. godine u američkoj saveznoj državi Alabama. Kao profesionalac natjecao se od 1934. do 1951. godine.

Svoj prvi meč nokautom dobio je 1934. godine, a tri godine kasnije, pobijedio je na Svjetskom prvenstvu u teškoj kategoriji.

Bio je svjetski prvak u teškoj kategoriji od 1937. do 1949. godine, a u karijeri je pobijedio u 68 mečeva, od toga 55 nokautom, te bio poražen samo tri puta.

Poznat je bio po svojem izuzetno snažnom udarcu koji mu je priskrbio nadimak Smeđi bombarder. Držao je naslov rekordnih jedanaest godina tijekom kojih je imao i 25 uspješnih obrana naslova što je i danas važeći rekord.

Povijesni su postali njegovi mečevi s Nijemcem Maxom Schmelingom; prvi je meč 1936. izgubio u 12 rundi, a u drugom je 1938. pobijedio nokautom u 1. rundi.

Posljednju uspješnu obranu naslova imao je 1949., nakon čega se neporažen povukao. Na ring se vratio 1950., u 36. godini života, ali ga je porazio Ezzard Charles. Definitivno se povukao 1951., kada ga je Rocky Marciano pobijedio nokautom.

Foto: Getty Images / Joe Louis i Max Schmeling

Godine 2005. rangiran je kao najbolji teškaš svih vremena od strane "International Boxing Research Organization", a bio je i na prvom mjestu na popisu magazina ‘The Ring’ – "100 najvećih udarača svih vremena".

Usprkos Luisovim unosnim zaradama tijekom godina, najveći dio prihoda pripao je njegovim menadžerima. Od preko 4,6 milijuna dolara koje je zaradio tijekom boksačke karijere, Louis je dobio samo oko 800.000 dolara.

Unatoč tome bio je izuzetno velikodušan prema svojoj obitelji, plaćajući za kuće, automobile i obrazovanje za svoje roditelje, braću i sestre.

Uložio je u brojne poslove koji su na kraju propali, uključujući Joe Louis restoran, Joe Louis osiguravajuću kompaniju, softbol tim nazvan Braun bombaši, Joe Louis mliječnu kompaniju, Joe Louis kreme (proizvode za kosu), Joe Louis punč, PR firmu Louis-Rover, farmu konja i kafić u Chicagu.

Izdašno je darivao i vladine institucije, isplaćujući grad Detroit za svu socijalnu pomoć koju je njegova obitelj u prošlosti primila.

Amerikanci ga posebno pamte po dvije izjave iz teških dana II. svjetskog rata, posebice sukoba s Japanom. Kao vojnik kazao je Bombarder: "Borba je moj život i pustite nas na te Japance!", kao i još poznatija: "Mi ćemo pobijediti jer mi smo na Božjoj strani!".

Joe Louis je umro na današnji dan prije 40 godina, 12. travnja 1981. godine u Las Vegasu.

Video: Joe Louis - Knockouts and Highlights HD
Kopirati
Drag cursor here to close