Slavni američki atletičar

Jesse Owens i najvećih 45 minuta u sportu

Dana 25. svibnja 1935. je na atletskom natjecanju Big Ten Track and Field Championships u Ann Arboru, u američkoj saveznoj državi Michigan, izveo podvig kojeg mnogi sportski stručnjaci opisuju kao "najvećih 45 minuta u sportu".
Sport / Ostali sportovi | 26. 05. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni američki atletičar Jesse Owens, na jučerašnji dan je 1935. godine ušao u povijest svjetskog sporta oborivši tri svjetska rekorda i izjednačivši jedan u razmaku od svega 45 minuta.

Dana 25. svibnja 1935. je na atletskom natjecanju Big Ten Track and Field Championships u Ann Arboru, u američkoj saveznoj državi Michigan, izveo podvig kojeg mnogi sportski stručnjaci opisuju kao "najvećih 45 minuta u sportu".

Zanimljivo, pet dana prije natjecanja, Owens je pao niz stepenice svog doma na Sveučilištu Ohio State i zbog problema s leđima bilo je upitno hoće li nastupiti.

Nakon što se uspio zagrijati u 15:15 sati je nastupio je u u utrci na 100 yardi. Pobijedio je s rezultatom 9,4 sekunde, čime je izjednačilo svjetski rekord.

U 15:25 nastupio je u skok u dalj i skočio 8.13 metara postavivši svjetski rekord. Postao je tada prvi koji je probio 8-metarsku barijeru, a njegov rekord trajao je čak 25 godina. Srušio ga je Ralph Boston skočivši u kolovozu 1960. godine 8.21.

Manje od 10 minuta nakon postavljanja svjetskog rekorda koji je stajao četvrt stoljeća, Owens je nastupio na 220 jardi pobijedivši s rezultatom 20.3 sekundi što je bio još jedan svjetski rekord. U 16:00 nastupio je i na 220 jardi s preponama i slavio s novim svjetskim rekordom, 22.6.

“Boljela su me leđa kad sam morao zauzeti položaj za pripremu. Ali kad sam čuo riječ “pozor”, nikakvu bol više nisam osjećao”, rekao je kasnije.

Amerika je u Ann Arboru upoznala 21-godišnjeg Owensa, a godinu dana kasnije upoznao ga je i cijeli svijet.

Na olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, Owens je osvojio četiri zlatne medalje - na 100 m, u skoku u dalj, na 200 m, te kao član štafete 4x100m.

Taj podvig ostao je nenadmašen 48 godina, sve do Olimpijskih igara u Los Angelesu, gdje njegov podvig ponovio Carl Lewis.

"Uvijek sam volio trčati. Nisam bio u tome posebno dobar, ali volio sam trčati jer to je nešto što možete sami, vlastitom snagom, na vlastiti pogon. Možete birati smjer, možete sporo ili brzo, kako vi želite, možete protiv vjetra ako vam se tako sviđa, u potrazi za uvijek novim vidicima, a sve snagom vlastitih nogu i vlastitih pluća,” napisao je Owens u svojoj autobiografiji “Jesse Owens Story”, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close