Neki su ga voljeli, a neki mrzili

Je li ovuda prošao Nelson Piquet?

I ako niste nikada pogledali niti jednu utrku, za njega ste čuli.
Sport / Ostali sportovi | 08. 02. 2020. u 12:31 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kada je on vodio glavnu riječ u Formuli 1, teško da ste mogli pratiti ovaj sport kao što je to recimo slučaj danas. Ali bez obzira na to, pa čak i ako niste nikada pogledali niti jednu utrku za njega ste čuli. Jednostavno on je dugo vremena bio sinonim za ovaj sport, za brzinu. Uostalom i kultni Nadrealisti su posvetili koju minutu.

/ Nelson Piquet je dugo bio sinonim za Formulu 1

Lauda, Prost, Andretti, Pironi, Villeneuve, Depailler, Laffite, Senna, Mansell, Alboreto, Jones, Reutemann. Samo su neki od asova koji su mu se našli na putu. U vrijeme kada je osvajao i gubio naslove svjetskog prvaka. Nije bio španer, ali je imao neki svoj stil. Nije forsirao, kada bi mu se pružila prilika znao je ugrabiti, kada je imao slabiji bolid, uglavnom bi razmišljao o tome kako zaraditi novac. Mehaničari su obožavali jer je uvijek bilo prostora za zajebanciju, za partyje. Imao je dug jezik, nekada bi nešto rekao da svi čuju, nekada bi znao uči u pravi sukob. Iako je u to vrijeme bio pravi kako se to obično kaže playboy, istovremeno je pomalo mrzi što je slavan.

Video: Nelson Piquet Formula 3 1977 crash

- Što se smatra pod publicitetom? Ja ne želim stvarati prijatelje i ne zanima me slava. Želim samo pobjeđivati, znao je reći i pobjeđivao je. Tri puta je bio svjetski prvak, ostvario je 23 pobjede, 60 puta se našao na podijumu. Od 1980. godine do 1987. je svake godine ostvario barem po jednu pobjedu sezoni.

Otac je bio liječnik, ministar i želio je da njegov sin postane tenisač, nekako logično jer je i on sam bio regionalni prvak u tenisu. Čak je to dobro izgledalo u početku. Jer je s 12 godina Nelson Piquet bio jedan od najperspektivnijih brazilskih tenisača. Završio je u Californiji, ali jednostavno shvatio kako ga tenis ne uzbuđuje toliko koliko utrka, pa se odlučio vratiti u Brazil. Počeo je naravno od kartinga. Kako bi zavarao svog oca, nastupao je koristeći majčino prezime Piquet. I dok je on osvajao naslove prvaka u Kartingu, roditelju su po svaku cijenu nastojali da ga sklone sa staze, pa su probali s upisivanjem na Sveučilište, filozofija, menadžment i inženjering, ali ni to nije prošlo. Naravno u takvoj situaciji nije imao financijsku potporu svoje obitelji, pa se Nelson morao zaposliti. Na kraju je s 24 godine, na nagovor legendarnog Emersona Fittipaldija, napustio Brazil i skrasio se u Europi.

Video: F1 Jarama 80 Nelson Piquet Soccer Futebol

Iste godine osvaja britansku Formulu 3 s 13 pobjeda u 26 utrka, i tako postaje meta mnogih momčadi Formule 1. Te godine oborio je rekord sir Jackia Stewarta u Britanskoj Formuli 3 po broju pobjeda u sezoni, a njegova promocija u Formulu 1 značila je dugu i uspješnu karijeru. McLaren je pokazivao veliku želju da Piquet postane dio njihove momčadi, i izgledao je kao idealno mjesto za Nelsona koji bi bez sumnje postao lider momčadi kada James Hunt ode u mirovinu. Tako je odvezao prvijenac za McLaren na Monzi 1978. kada se u zastarjelom McLarenu M23 dovezao do 9. mjesta.

Video: Nelson Piquet, scherzi e battute

Ipak, Nelsona će Bernie Ecclestone tadašnji prvi čovjek Brabhama uvjeriti da ovaj potpiše za njegovu momčad, pa je mladi Brazilac postao kolega iskusnom Nikiju Laudi. Nelson je već tijekom sezone 1980. ostvario prvu pobjedu na VN Sjedinjenih Američkih Država, na ulicama Long Beacha u Kaliforniji. Titulu svjetskog prvaka je izgubio u borbi s Alanom Jonesom, no već iduće sezone mu je to samom pošlo za rukom.U brilijantnom Brabhamovom bolidu BT49 osvojio je svoj prvi naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 1981. godine.

Video: Gp Las Vegas 1981 - PIQUET CAMPEÃO

- Znate, u Brabhamu je bilo fantastično. Kad sam bio mlađi, uvijek mi je bila ambicija voziti se za Brabham. Neki se nadaju voziti za Ferrari ili Lotus, ali uvijek sam želio biti u momčadi Brabhama. Ne znam zašto, ali to je istina. Bernie mi je došao s ugovorom i rekao: " Da li znaš engleski? Rekao sam da, pa me natjerao da potpišem jedan dio ugovora u kojem je stajalo kako znam što potpisujem. Nakon što sam ga potpisao, rekao je: "Zar ne želite znati koliko ću vam platiti? Platit ću vam 50.000 dolara u naredne tri godine, a tu je i 30 posto od nagrada. To je bilo fantastično. Bio sam u Formuli 1! Nije me bilo briga za novac, sve što sam ikada želio bilo je Formuli 1. I potpisao sam ugovor. Bio sam vrlo zadovoljan s tim reći će danas Piquet koji je sjajno surađivao s Bernijem.

- Prve godine zaradio sam blizu 800 000 dolara. svaki put kada sam u Brazilu pronašao sponzora i dao ček Bernieju, on ga je stavio u banku i vratio mi pola. Imali smo nekoliko velikih tvrtki, bilo je svega, reklamirali smo piva, kućanske aparate, uzimali smo između 80.000, ponekad 200.000 dolara.

U sezoni turbo motora, Piquet je uspio odnijeti samo jednu pobjedu, na VN Kanade, kada mu je radijator ulja grijao stopala do 100 stupnjeva, zbog čega je tijekom utrke vrištao od bolova.

- Ne mogu opisati osjećaje nakon pobjede. Ponekad se pomokrim u kombinezon kada prijeđem cilj.

Te 1982. godine Piquet je napravio nešto što do tada baš često nije viđalo na stazama. Nakon odustajanja u Hockenheimu izašao je iz bolida u želji da se fizički obračuna sa Čileancom Eliseom Salazarom.

Video: Piquet Rages After Salazar Shunt | 1982 German Grand Prix

Godine 1983. vodio je veliku borbu s Alainom Prostom i uspio je osvojiti drugi naslov u Brabhamovom BT52 bolidu. Imao je na kraju imao samo dva boda više od "Profesora". Francuz je u posljednje četiri utrke odustao, Piquet je ostvario dvije pobjede, uz jedno treće mjesto.

Video: South African GP ESPN 1983 F1 by magistar

Nakon te druge titule, Brazilac kao da je izgubio motiv. Ostao je u Brabhamu, ali kao da glavom nije bio na stazama. Upisao je tri pobjede, ali se uglavnom provodio na svojoj 60 metara dugoj jahti Pilar Rossi. Kažu da je po pitanju žena barem u tom periodu mogao parirati Jamesu Huntu. A onda je za tada rekordnih 3,3 milijuna dolara prešao u Williams. U kojem će razviti veliki rivalitet s Nigelom Mansellom. Animozitet između Mansella i Piqueta je počeo čim se Nelson pridružio momčadi Franka Williamsa. Piquet je smatrao kako će biti prvi vozač u momčadi, a u Mansellu nije vidio ozbiljnog konkurenta jer Britanac još nikada nije bio pobijedio u Formuli 1.

Baš negdje u to vrijeme Frank Williams je pretrpio stravičnu prometnu nesreću, zbog koje je određeno vrijeme bio udaljen od momčadi, pa je glavnu riječ vodio Patrick Head, koji je obnašao funkciju tehničkog direktora, i koji je, prikladno, bio Mansellov trkaći inženjer. Njihov sukob u prvoj godini je koštao momčad Williamsa naslova, u drugoj je Piquet ponovo bio na tronu. Do naslova je došao s tri pobjede i šest drugih mjesta, dok je Nigel slavio pet pobjeda, ali i četiri puta odustao.

Video: 1987 R14 Mexico Mansell Wins In Mexican Standoff

- Razlika između mene i Mansella je u tome što sam osvojio tri svjetska prvenstva (1981., 1983. i 1987.), a Mansell je izgubio dva. 1987. godine. Mansell je nepristojan i ima stvarno ružnu ženu. Arogantan je, a nakon što je počeo pobjeđivati počeo se ponašati bezobrazno.  Nitko nije želio da on pobijedi, pričao je tada Piquet.

- Piquet je zao čovjek, znao je reći tih godina Mansell.

Video: Piquet vs Mansell - Amazing Overtake, 1986 Italian Grand Prix

Nakon treće osvojene titule, Piquet će nastaviti karijeru u Lotusu, pa Benettonu u kojem je ostvario dvije posljednje pobjede 1990. godine. Iz Formule 1 se povukao,  1992. godine, ali s 40 na leđima nije napustio svijet automobilizma.

- Povukao sam se iz Formule 1, ali sam planirao nastupe na Indyju 500 i Le Mansu. I Indyju je prvi put doživio tešku nesreću u kvalifikacijama, drugi put završio kao 32. U Le Mansu je jednom odustao, jednom bio osmi. Onda se okrenuo privatnom biznisu, pa karijeri svog sina. Puno godina kasnije je priznao da ima problema s vidom, koju se pojavili nakon nesreće u Imoli 1987. godine

Video: Nelson Piquet crash in the Indy 500 practice in 1992

Godine 2013. je operirao srce. Tri godine ranije su Nelson senior i junior optuženi za pranje novca, a tata je navodno priznao kako je preko računa Automobilističkog saveza brazilske Savezne države Ceare na inozemne račune svog sina Nelsinha uplatio oko 5.2 milijuna reala, što je ekvivalentno iznosu od 2.7 milijuna eura. Novac je transferirao redovito od 2005. do 2008. godine.

Iako je na glasu bio kao ženskaroš, "službeno, iza njega su dva braka u kojima je dobio petero djece. Neki su ga mrzili, neki su ga voljeli, ali ono što jeste, bio je poseban. I danas toliko godina nakon što je napustio  Formulu 1, neku priču, polemiku o najboljima u ovom sportu nemoguće je zamisliti bez spominjanja Nelsona Piqueta.

Kopirati
Drag cursor here to close