Japanac Muroya slavio u Indianapolisu i postao svjetski prvak
Zanimljivo, u posljednje četiri sezone Red Bull Air Racea različiti su bili prvaci na pobjedničkom postolju

Japanac Muroya slavio u Indianapolisu i postao svjetski prvak

Sport / Ostali sportovi | 16. 10. 2017. u 15:32 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanac Yoshihide Muroya slavio je na posljednjoj ovosezonskoj utrci Red Bull Air Race koja je održana proteklog vikenda u Indianapolisu. Na taj način postao je svjetski prvak po prvi put.

Drugo mjesto u SAD-a zauzeo je Nijemac Matthias Dolderer, prvak iz 2016. godine, dok je na trećem mjestu bio Španjolac Juan Valerde. Martin Šonka koji je prije posljednje utrke bio vodeći zauzeo je četvrto mjesto, što mu je bilo dovoljno za drugu poziciju u ukupnom poretku. Kanađanin Pete McLeod sezonu je završio na trećem mjestu.

Šonka se mora zadovoljiti drugim mjestom

Kada se podvuče crta može se reći da je Japanac zasluženo dotaknuo vrh. Pobijedio je u San Diegu, japanskoj Chibi, njemačkom Lausitzringu i u presudnom obračunu u Indianapolisu. Dakle, trijumfirao je na četiri od osam utrka što dovoljno govori u kakvoj formi je vozio. Na kraju je imao 74 boda, četiri više od Šonke.

''Cilj je bio jasan - želio sam osvojiti Svjetsko prvenstvo. Na kraju sam uspio. Put je bio težak, a natjecanje izuzetno zanimljivo. Ovo je nevjerojatno, kada sam vidio vrijeme, nisam mogao vjerovati. No, to je bila stvarnost. Zahvaljujem se svojim navijačima, svojoj obitelji i svima onima koji su me podržavali'', istaknuo je nakon pobjede Muroya.

 

Martin Šonka bio je četvrti u Indianapolisu, ali je u ukupnom poretku zauzeo drugo mjesto. Pilot iz Češke tijekom sezone ostvario je pobjede u Abu Dhabiju i Portu.

''Nisam ostvario rezultat koji bi me ostavio na vrhu gdje sam bio nakon sedam utrka. Sada se sve mora analizirati i vidjeti što je krenulo po zlu. Uvijek je teško kada ste prvi i kada to mjesto prepustite nekome drugom. Ipak, vrlo sam ponosan na moj tim za sve napore koje su učinili tijekom cijele sezone. Naravno, ima malo i razočarenja'', kazao je Šonka.

Treće mjesto u ukupnom poretku, a bez trijumfa u osam nadmetanja

Pete McLeod sezonu je završio na trećem mjestu s 56 osvojenih bodova. Zanimljivo, nije upisao niti jednu pobjedu, ali je bio drugi u Budimpešti, Kazanu i Portu. U Indanapolisu je ostao bez bodova, ali je zadržao treću poziciju.

Kirby Chambliss iz SAD-a sezonu je okončao na četvrtoj poziciji. Upisao je čak i dvije pobjede, u Budimpešti i ruskom Kazanu. Na domaćem terenu u Indianapolisu morao se zadovoljiti tek desetim mjestom.

''Ljudi misle da je prednost kada se natječete kod kuće. No, to je mač s dvije oštrice jer se treba toliko toga napraviti. Tim je bio sjajan tijekom cijele sezone'', istaknuo je Chambliss, svjetski prvak iz 2004. i 2006. godine.

Bez dvojbe, Red Bull Air Race i ove godine ponudio je gledateljima atraktivne poteze s puno adrenalina. Piloti su vodili bitku za ''vladara neba'', težili su zabilježiti što bolje vrijeme. Da popularnost ovog sporta raste iz godine u godinu pokazuje podatak da je u Budimpešti 100.000 gledatelja promatralo dvoboj pilota koji su znali dosegnuti brzinu i do 370 kilometara na sat.

Zanimljivo, u posljednje četiri sezone različiti su bili prvaci na pobjedničkom postolju. To pokazuje da je teško obraniti naslov. Tako je Nijemac Matthias Dolderer prvak iz 2016. godine ovu sezonu završio tek na sedmom mjestu. Na osam utrka u četiri navrata je slavio Muroya, dok su po dva trijumfa upisali Šonka i Chambliss.

Redosljed prvih pet pilota u ukupnom poretku:
1. Yoshihide Muroya (Japan) 74 boda
2. Martin Šonka (Češka Republika) 70 bodova
3. Pete McLeod (Kanada) 56 bodova
4. Kirby Chambliss (SAD) 53 boda
5. Petr Kopfstein (Češka Republika) 43 boda

Svi dosadašnji prvaci:
2003. Péter Besenyei (Mađarska)
2004. Kirby Chambliss (SAD)
2005. Mike Mangold (SAD)
2006. Kirby Chambliss (SAD)
2007. Mike Mangold (SAD)
2008. Hannes Arch (Austrija)
2009. Paul Bonhomme (Velika Britanija)
2010. Paul Bonhomme (Velika Britanija)
2011-2013. su bile godine usavršavanje formata natjecanja
2014. Nigel Lamb (Velika Britanija)
2015. Paul Bonhomme (Velika Britanija)
2016. Matthias Dolderer (Njemačka)
2017. Yoshihide Muroya (Japan)

Kopirati
Drag cursor here to close