ITF

Izglasana radikalna promjena sustava natjecanja u Davis Cupu

Iako su najveće teniske nacije bile protiv promjena, više od dvije trećine zastupnika skupštine ITF-a izglasalo je radikalne promjene u Davis Cupu.
Sport / Ostali sportovi | 17. 08. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni teniski savez (ITF) na svojoj je godišnjoj skupštini u četvrtak u Orlandu izglasao radikalnu promjenu sustava natjecanja Davis Cupa i to već od 2019. godine.

Iz ITF-a su objavili kako je 71,43 posto od 120 zastupnika godišnje skupštine glasovalo za izmjenu sustava natjecanja, što je više od dvotrećinske većine koja je bila potrebna iako su najveće teniske nacije bile protiv nje jer smatraju kako se ovom izmjenom praktički ukida natjecanje sa 118-godišnjom tradicijom, javlja Hina.

ITF je u partnerstvu s investicijskom grupacijom pod imenom Kosmos, koja se obvezala uložiti u Davis Cup tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina, odlučio dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija zamijeniti jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija koji će se zvati Svjetski teniski kup na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem studenog.

Tih 18 reprezentacija bit će podijeljeno u šest skupina po tri. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarili bi plasman u četvrtfinale. Svi mečevi bili bi igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Na finalni turnir izravno će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija će se dobiti iz kvalifikacijskih mečeva u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost), a bit će odigrani početkom veljače. U tim mečevima bi za pobjedu i dalje trebala tri boda, odnosno ostao bi u primjeni dosadašnji format od dva pojedinačna meča u petak i nedjelju te subotnja igra parova.

Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama, ipak će završiti na finalnom turniru, jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna od velikih teniskih nacija ne izostane s ovog natjecanja, javlja Hina.

Reprezentacije koje na finalnom turniru budu plasirane između 5. i 16. mjesta, sljedeće će godine igrati kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. momčad će preseliti u zonsko natjecanje, koje ostaje dio strukture novog natjecanja.

Hrvatska će u polufinalu ovogodišnjeg Davis Cupa, posljednjeg u sadašnjem formatu, u Zadru ugostiti reprezentaciju SAD-a. U slučaju pobjede u finalu će gostovati kod pobjednika drugog polufinala, u kojem je Francuska domaćin Španjolskoj u Lilleu.

Upravo će Francuska ili Španjolska biti domaćinom prvog finalnog turnira Svjetskog teniskog kupa, jer će se za domaćinstvo natjecati Lille i Madrid.

Kopirati
Drag cursor here to close