Želi medalju

Ivona Ćavar - Na Svjetskom prvenstvu ''napada'' Olimpijadu

Karataši SK Neretva ušli su u novu sezonu, a njihova najbolja karatašica Ivona Ćavar želi medalju sa Svjetskog prvenstva i plasman na Olimpijske igre
Sport / Ostali sportovi | 24. 09. 2018. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Anadolija | Ivona Ćavar

Sveučilišni karate klub Neretva polako se priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u 11. mjesecu u Madridu. Očekivanja njihove najbolje karatašice su jasna - medalja s tog najvećeg natjecanja.

Ivona Ćavar je aktualna brončana sa Svjetskog prvenstva i aktualna brončana s Europskog prvenstva, a za sljedeće SP se nada kako će ponoviti uspjeh iz Linza, a ukoliko se otvori prilika i za viši plasman, znat će ju iskoristiti.

"Branim medalju sa Svjetskog prvenstva iz Linza, ali u Madridu napadamo finale. Takav je cilj kluba, ali i mene. Konkurencija će biti teška, još teža nego prethodnih godina jer je karate postao olimpijski sport i sve više se u njega ulaže. To se vidi i po turnirima Premier lige gdje se pojave autsajderi koji bez problema uzmu medalju. No, vjerujem u sebe i mislim kako i na ovom SP-u mogu daleko dogurati. Iza nas je turnir u Berlinu gdje nisam zadovoljna svojim rezultatom, kao ni ostali članovi kluba. Početak je sezone i još uvijek nismo bili u punoj formi. Ali, taj loš rezultat me je još više motivirao i 'nažestio'. Prije SP-a, imamo turnir Premier lige u Tokiju gdje se također nadam medalji. U Tokyo pored mene idu Ivan Klepić (Europski prvak) i Matea Medić. Ovi turniri Premier lige su važni jer se dobivaju bodovi koji kasnije odlučuju tko će ići na Olimpijske igre", govori Ivona Ćavar za Dnevnik.ba.

Iako su Olimpijske igre za dvije godine, još uvijek nije sasvim jasno što odlučuje plasman na Olimpijadu. Zna se samo da su kategorije spojene te će ih na OI biti samo tri. Ivona Ćavar je u kategoriji do 68 kg (poluteška) koja će se spojiti s teškom.

"Vjerojatno će pobjednik Svjetskog prvenstva ići izravno na Olimpijske igre jer se bodovi na tim velikim natjecanjima duplaju. Mada, bi meni i sama medalja donijela veliki skok na ranking listi i vjerojatno bih bila u TOP 5. Bit će tri kategorije, a iz svake će deset karataša izboriti plasman. No, još uvijek nije sigurno hoće li svi ići preko bodova koje osvoje u Premier ligama, SP-u i EP-u. Spominje se nešto kao da će po dvoje najboljih iz svih kontinenata izboriti plasman, što po meni nije uredu. To bi značilo da će dvije predstavnice imati i Australija koja je totalni autsajder u ovom sportu. Ali, to još uvijek nije sigurno i ne zamaram se tim kombinacijama. Moje je da treniram i budem što bolja na turnirima. Trenutno sam 11. u svojoj kategoriji, mada još uvijek ne znam koji ću plasman imati kada se spoje kategorije. Sumnjam da će i to spajanje kategorija potrajati jer nema smisla da se ja s 62 kg borim s curom od preko 80 kg. No, nekada mi to zna biti i prednost, pa ćemo još vidjeti kako će se situacija odvijati. Problem je što mi ne možemo otići na svaki turnir Premier lige kao karataši iz bogatih zemalja. Propustila sam turnir u Čileu, a možda propustim i onaj u Šangaju u 12. mjesecu i to je veliki gubitak bodova. Tako da na Svjetskom prvenstvu moram ići na sve ili ništa jer nitko mi ne može garantirati da ću otići na većinu turnira Premier lige."

Ove godine će Ivona po prvi put u svojoj karijeri nastupiti i na TOP 10 turniru koji će se održati u Zagrebu.

"To je turnir na koji se pozovu najbolje karatašice iz Europe i spoje se sve kategorije. Veoma mi je drago što sam dobila poziv i što ću na tom turniru odrađivati borbe s curama koje su teška kategorija. Ujedno, to će mi biti i neka vrsta pripreme za sljedeću sezonu kada će također spojiti moju kategoriju s teškom na turnirima Premier lige. Prvi put nastupam na ovakvom turniru i bit će to jedno veliko iskustvo za mene."

Kopirati
Drag cursor here to close