Ivan Širić i Anesa Hidić pobjednici utrke XCM Herzegovina

Ivan Širić i Anesa Hidić pobjednici utrke XCM Herzegovina

Sport / Ostali sportovi | 15. 07. 2019. u 15:30 Bljesak.info / Piše: Bike Magazin

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Širić (Steeds Vooraan Kontich) i Anesa Hindić (BK Puls Sarajevo) pobjednici su utrke "XCM Herzegovina" koja se održala proteklog vikenda u sklopu događaja Blidinje BIKE Festivala, a koju su organizlrali BK Mostar i udruga Herzegovina Outdoor. 

Blidinje BIKE Festival je trodnevni događaj koji se proteklog vikenda održao u parku prirode Blidinje, a po prvim informacijama koje imamo sa terena oduševio je sve prisutne. Petak je predviđen za VIP prezentaciju projekta i druženje sa sponzorima događaja, subota je rezervirana za rekreativnu vožnju po nekim od najljepših predjela Blidinja, dok je nedelja bila u znaku profesionalne utrke "XCM Herzegovina".

Foto: Bike Magazin / Ivan Širić

Ovo je prvi put da se biciklistička utrka XCM Herzegovina našla u UCI-a (Union Cycliste Internationale) i događaj je jednostavno oduševio.

Dodavanje Blidinje BIKE Festivala u kalendar UCI utrka osigurava da profesionalni vozači mogu prikupiti vrijedne UCI bodove na događaju, doznati za Hercegovinu i privući sve te Elitne vozače iz svijeta u Park prirode Blidinje.

"U petak smo imali jako ugodno druženje u restoranu Hajdučke vrleti, gdje smo pozvali sve prijatelje događaja Blidinje BIKE Festival, odnosno sve ljude koji su zaslužni za organizaciju jednog ovakvog događaja. Prvo je udruga "VisitBlidinje" prezentirala svoj rad na Blidinju, gdje su dali sve pozitivne ocjene za orgaznizaciju ovog događaja na Blidinju, a zatim smo mi organizatori ovog događaja prezentirali vikend koji je pred nama kao i svoju viziju, odnosno ono što planiramo raditi u narednim godinama kako bi Blidinje postalo poželjnom turističkom destinacijom za goste iz cijele Europe, pa i svijeta. Bilo je to jedno lijepo druženje u ugodnom društvu", izjavio je Toni Zorić.

Foto: Bike Magazin / Anesa Hindić

Subotnje jutro počelo je obećavajuće, sunčano vrijeme sa ponekim oblakom dalo je nadu organizatorima da bi možda meteorolozi mogli prevatiti u najavi i da bi dan ipak mogao proći bez kiše.

I dan je doista krenuo u vrhunskom raspoloženju kako organizatora, tako i svih gostiju koji su došli da sudjeluju u događaju "Stazom 'ajduka" i uživaju u zapanjujućim krajolicima koje nudi Blidinje.

No, planina je uskoro pokazala da nije baš tako lako predvidljiva i uskoro je krenula sa svojim poznatim scenarijom izmjenjivanja godišnjih doba.

"Pa moramo priznati da nam je subota bila pomalo demotivirajuća. Imali smo tu 100-tinjak gostiju koju su došli provesti ugodan vikend na Blidinju, a vrijeme nas nije služilo. Ipak grupa od stotinjak biciklista krenula je po zakazanom rasporedu u biciklistički obilazak Blidinja i svi su imali onaj vidljivi osmjeh na licima i samo jednu misao u glavi "Samo da ne pada". Dobar dio Blidinja su i uspijeli obići, pa smo tako obišli prelijepo Blidinjsko jezero, Masnu luku, a onda nas je kiša odlučila prekinuti i odlučili smo se povući do restorana "Staza", odnosno SKI centra gdje smo ipak imali jako lijepo druženje uz topli obrok i nezaboravno zabavnu izvedbu Borisa Čerkuča, koji uspio nasmijati sve naše goste i odnijeti loše raspoloženje koje je kiša donijela. Ipak, na kraju možemo biti zadovoljni sa danom", izjavio je Ante Bagarić, voditelj rekreativne biciklijade "Stazom 'ajduka".

Nedelja je bila u znaku profesionalne utrke "XCM Herzegovina" koja je privukla 130 sportaša i profesionalnih biciklista da okušaju snagu na stazama Blidinja. U ponudi su bile dvije staze: 55km sa 800mnv i 85km sa 1.700mnv koja je rezervirana za Elitne vozače i sve one koji se tako osjećaju.

Foto: Bike Magazin / Irvin Hušić

Najbrži na maloj stazi bio je Irvin Hušić (BK Faust Vrančić) koji je test dug 55km savladao za 2:19:41 vozeći prosječnom brzinom od 26.2 km/h. U kategoriji Elite Žene najbrža je bila Anesa Hidić (BK Puls Sarajevo) koja je svoju utrku završila u vremenu 3:20:26 sa prosječnom brzinom od 18.3 km/h.

U iznimno zahtjevnoj utrci koja je bila namjenjena za profesionalne Elite vozače kao najbrži pokazao se Ivan Širić (Steeds Vooraan Kontich) koji je 85km i 1700mnv prešao za 3:40:29  sa prosječnom brzinom od 23.1 km/h. Slijede ga Kristijan Budimir (Meridiana Kamen Team) na drugom jestu i Karić Vedad (Rotacija Spin) na trećem mjestu.

"Jedna riječ opisuje današnji događaj: FANTASTIČNO! Upravo ovo nam je trebalo nakon subotnje kiše, nedelja je donijela vrhunski događaj i digla raspoloženje u nebeske visine. 130 natjecatelja na prvom izdanju ove UCI rangirane utrke, vrhunski realiziran događaj koji ima pohvale od svih sudionika, pa čak i samog UCI komesara, koji je ostao impresioniran organizacijom. Neki sudionici su čak išli do toga da su nas uspoređivali sa Adria BIKE događajima koji su doista na vrhunskom nivou. Jednostavno sretni smo zbog današnjeg dana, zbog svih tih riječi podrške i pohvale, što nam je zasigurno motivacija za naredne godine", izjavio je Zorić.

Svoje oduševljenje nije krio ni UCI komesar koji je imao za izjaviti: "Pa zasigurno jedan od najboljih događaja u Bosni i Hercegovini. Jedna stvar o kojoj UCI iznimno brine je ravnopravnost žena u ovom sportu i to pravilo je na ovom događaju doista ispoštovano. Žene su imale jednak nagradni fond kao muškarci i to je nešto što će zasigurno ići u moj izvještaj prema UCI. Sljedeća stvar je medijska prezentacija događaja koja je na ovom događaju bila doista izvrsna. Neke stvari su bile toliko dobre da sam ostao impresioniran. Volonteri koji su bili rapoređeni na stazi slali su fotografije UŽIVO sa terena organizatorima koji su preuzimali te fotografije i objavljivali ih službenim stranicama. To je nešto što prvi put vidim u svojoj doista dugoj karijeri i doista sam ostao zatečen. Imam samo riječi pohvale".

Park prirode Blidinje je doista jedna fascinantna lokacija i koja ima toliko za ponuditi, te pravo mjesto za odmor. U posljednje vrijeme postaje i pravom mekom za sve ljubitelje outdoor sportova čemu je i dokaz vrhunski organiziran Blidinje BIKE Festival događaj. Nadamo se da će ovaj događaj izrasti u jednu manifestaciju koja će se godinama ispred nas održavati na Blidinju.

Foto: Bike Magazin / Volonteri XCM Herzegovina

Kompletne rezultate možete pogledati na stranicima ŠTOPERICA.LIVE (link).

Ovom prilikom organizatori se žele zahvaliti svim sponzorima kao i medijima koji su podržali ovaj događaj, i to:

Pokrovitelji događaja: Zapadnohercegovačka Županija, Turistička Zajednica HNŽ/H i Sportski Savez Grada Mostara

  • ZLATNI SPONZOR – Giant (ON-OFF d.o.o. Zagreb)
  • SREBRENI SPONZOR - HT Eronet
  • BRONČANI SPONZOR - HercegovinaVino

Sponzori:

Općina Posušje, Nekretnine INN, Sportska Kladionica Premier, Proteini.si, RedBUll, Molson Coors - HYDRA, Megle d.o.o., Bernina, Leda d.o.o., Adventure Blidinje, Mediteran Auto, Autoservis Čip, Visit Blidinje, Hajdučke Vrleti Blidinje, Restoran Staza Blidinje, MTB - Blidinje, GBT - Grafo Balkan Tisak, Delta Security, HGSS

Izlagači:

Giant; Capriolo; Bicikli.ba; CikloCentar; Proteini.si; Visit Blidinje; Megle; HercegovinaVino, GBT – Grafo Tisak Balkan

Veliko HVALA ide za brojne medije koji su prenijeli ovaj događaj i informirali javnost na svojim medijskim prostorima.

Kopirati
Drag cursor here to close