Odluka IJF-a

Iranski džudaši suspendirani do daljnjeg

"Suspenzija Iranske Judo federacije je okrutan čin koji vidimo samo kao još jednu sankciju", izjavio je čelnik federacije Arash Miresmaeili.
Sport / Ostali sportovi | 23. 10. 2019. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna judaška federacija (IJF) do daljnjeg je suspendirala Iranski judo savez dok ne pruži čvrste garancije da će se iranskim judašima dozvoliti borbe protiv izraelskih kolega.

Odluka IJF-a uslijedila je nakon što je Iranski judo savez izvršio pritisak na Saeida Mollaeija da odustane od svojih četvrtfinalnih i polufinalnih borbi na nedavnom svjetskom prvenstvu u Tokiju kako bi se izbjeglo potencijalno finale protiv Izraelca Sagija Mukija.

Iranci tvrde kako nisu 'pritiskali' svog borca, međutim Mollaei je nakon SP-a zatražio azil u Njemačkoj jer je zabrinut za svoj život.

"Bojim se za svoj život premda su mi iranske vlasti poručile da se mogu vratiti bez ikakvih problema," poručio je Mollaei dodavši kako ne postoji pisani zakon koji Irancima zabranjuje borbe protiv Izraelaca, međutim to se podrazumijeva.

"To nije pisani zakon, ali on postoji dugi niz godina i primjenjuje se. Nitko ne može promijeniti ovaj zakon;" dodao je.

Iran sada ima 21 dan za žalbu na Sportskom arbitražnom sudu.

"Suspenzija Iranske Judo federacije je okrutan čin koji vidimo samo kao još jednu sankciju", izjavio je čelnik federacije Arash Miresmaeili, javlja Hina.

"Nećemo odstupiti niti jedan centimetar od iranske pozicije i suprotstavit ćemo se toj prijetnji punom snagom", dodao je Miresmaeili.

Međutim, zabrana predstavlja realnu opasnost da iranski judaši neće imati pravo nastupa na olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

Od islamske revolucije 1979. Iran odbija priznati Izrael i ovo nije bio prvi put da iranske vlasti svojim sportašima zabranjuju nastup protiv izraelskih sportaša.

Kopirati
Drag cursor here to close