Rafael Nadal

Igrao je svoj najbolji tenis za 12-tu titulu najvećeg turnira na svijetu

''Kada sam 2005. godine ovdje u finalu pobijedio Mariana Puertu nisam ni mogao sanjati da ću tu ponovo biti 2019. godine. I ne samo da ću biti tu, već da ću slaviti svoju 12-tu titulu ovog najvećeg turnira na svijetu'', rekao je Nadal.
Sport / Ostali sportovi | 09. 06. 2019. u 19:30 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne znam tko će biti moj protivnik u finalu, ali se nadam da ću u finalu igrati svoj najbolji tenis'', poručio je Rafael Nadal nakon što je u petak kroz nemoguće jaki vjetar savladao Rogera Federera.

I igrao je Nadal svoj najbolji tenis u finalu, iako će cinici reći kako je izgubio set. Ali ono što je odigrao danas posebno u trećem i četvrtom setu to je posebna priča. Morao je jer je Thiem izgledao jako dobro set i pol.

Međutim, nakon što je Austrijanac dobio drugi,  Rafael je otišao do svlačionice. Po povratku je projurio  trećim setom. Na prvom servisu nije izgubio niti jedan poen (8/8), na drugom također (4/4), na mreži je imao realizaciju pet od pet.

Ukupno je u cijelom meču izgubio četiri poena na mreži (23/27). U polufinalu je protiv Federera na mreži uzeo devet, u četvrtfinalu osam poena Nishikoriju.

Thiem je u drugom setu na drugom servisu osvojio osam od devet poena, ali je onda do kraja meča stao. Tek ukupno četiri poena.

Bio je to 13. međusobni dvoboj Nadala i Thiema te deveta pobjeda ljevorukog Španjolca koji je od Austrijanca bio bolji u svih pet mečeva na Grand Slam turnirima, od kojih su četiri odigrali u Parizu. Za Nadala je ovo 18-ti Grand Slam naslov u karijeri, 12-ti u Roland Garrosu.

Na vječnoj ljestvici Grand Slam pobjednika Nadal se sada približio vodećem Rogeru Federeru koji ima 20 naslova. Istovremeno Nadal je postao prvi u povijesti koji je u pojedinačnoj konkurenciji 12 puta osvojio jedan od četiri Grand Slam trofeja. Do danas je dijelio taj rekord s Australkom Margaret Court koja je 11 puta bila pobjednicom Australian Opena.

Od 2005. godine do danas Nadala su u Roland Garrosu pobijedili samo Robin Söderling 2009. godine, te u četvrtfinalu Novak Đoković 2015. godine.

''Kada sam 2005. godine ovdje u finalu pobijedio Mariana Puertu nisam ni mogao sanjati da ću tu ponovo biti 2019. godine. I ne samo da ću biti tu, već da ću slaviti svoju 12-tu titulu ovog najvećeg turnira na svijetu. Žao mi je Thiema, igrao je odličan tenis. Imao je svoje šanse u finalu i njegov rad se definitivno isplatio. Ako bih nekada morao birati od kojeg tenisača ću izgubiti finale ovdje u Parizu, onda bi to bio baš Dominic Thiem'', rekao je Nadal nakon finala.

Kada pogledate rezultat finala, 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, posebno dva posljednja seta, reći će te kako Austrijanac nije imao šanse, ali jeste imao neke prilike. Imao je jednu u prvom, dvije u trećem gemu. 

''Tužan sam, jer ovo je bilo moje drugo finale ovdje, ali Rafael je igrao vrhunski. Ja već sada razmišljam kako da ću se vratiti ovdje naredne godine i kako ću probati osvojiti ovaj veliki turnir'', dodao je Thiem.

Thiem je prvi put uspio oteti set Nadalu u Roland Garrosu, ali nije uspio prekinuti niz trijumfa igrača starijih od 30 godina na Grand Slam turnirima.

Posljednji tenisač koji je prije 30. rođendana osvojio Grand Slam naslov bio je Britanac Andy Murray koji je kao 29-godišnjak osvojio Wimbledon 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close