Dan kad se slomio

I Sampras je znao plakati

Pete je radio i trenirao sa sada već legendarnim trenerom Timom Gulliksonom koji je kao igrač bio puno bolji u paru, nego u singlu.
Sport / Ostali sportovi | 29. 01. 2020. u 11:34 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Getty Images / 1995. je teniski svijet upoznao drugog Samprasa

Hladan kao led, lice koji je emocije nudilo u jako malim količinama. Skoro nikako. A napravio je strašno puno, kroz godine igranja postao jedan od najboljih koji su se ikada bavili ovim sportom. Osvojio je 18 GS titula, izgubio je samo četiri velika finala.

Stefan Edberg, Andre Agassi, MaratSafin i Lleyton Hewitt su rijetki koji se mogu pohvaliti činjenicom da su pobijedili Samprasa u finalu jednog Grand Slam turnira. Edberg, Safin i Hewitt su to napravili u New Yorku, Agassi na AustralianOpenu. Baš te 1995. godine, kada je teniski svijet upoznao jednog drugog Samprasa, čovjeka od krvi i mesa. Znao je i prije tog AustralianOpena, Pete izgubiti meč, proći određenu krizu na terenu, ali nikada prije ni poslije nije doživio nešto slično.

Sjajna suradnja Petea i Tima

Na AustralianOpen, Pete je stigao kao prvi tenisač svijeta. Do četvrtfinala nije imao problema. Uopće, te godine su Amerikanci igrali odlično u Melbourneu. Pet ih je bilo među osam. Pete, JimCourier, Agassi, Chang i Aaron Krickstein. Sampras je u četvrtfinalu išao na JimaCouriera, u to vrijeme Pete je radio i trenirao sa sada već legendarnim trenerom Timom Gulliksonom koji je kao igrač bio puno bolji u paru, nego u singlu. Do Samprasa, Tim je vodio Martinu Navratilovu, Mary Joe Fernandez i Aarona Kricksteina. Sa Samprasom je počeo suradnju 1992., osvojili su zajedno četiri Grand Slam turnira, ukupno 23 naslova kroz te tri sezone uz sjajan omjer pobjeda i poraza 234-47!

Foto:Getty Images / Sampras se zbog vijesti o treneru slomio na AustralianOpenu

''On je najzaslužniji što sam postao najbolji igrač na svijetu, što sam došao na prvo mjesto ATP rang liste. On mi je ponudio nešto sasvim novo, trenirali smo jače, više, podigao me psihološki, postao sam agresivniji na terenu. Tim i ja smo bili potpuno suprotne osobe, ali bez obzira na to, sjajno smo funkcionirali. Puno smo razgovarali, on je uvijek bio tu spreman pomoći na bilo koji način, reći godinama kasnije Sampras. Njihova suradnja je trajala tri godine i pitanje što bi sve još napravio i osvojio Sampras da je potrajala još koju godinu. Nažalost, ova priča se rasplela na najtužniji mogući način.

Hladni Pete nije izdržao, slomio se....

Po dolasku u Australiju, Pete je znao kako Tim određenih zdravstvenih problema. Problema koji su otkriveni i potvrđeni krajem 1994. godine. Tim se onesvijestio na turniru u Stockholmu, kasnije u Frankfurtu. Na licu mjesta njemački neurolozi otkrili su krvni ugrušak u njegovu mozgu, ali Tim nije odustajao. Odlučio je ići s Petom u Melbourne, putovati na AustralianOpen. A tamo se ponovila ista stvar.

''Bili smo na treningu. Došao je s mojim reketima i izgledao je nekako blijedo. Srećom, u blizini je bio njegov brat Tom. Nedugo nakon toga Tim se onesvijestio, morao se vratiti za Ameriku, prije meča četvrtfinala. Iz Chicaga je stigla vijest kako je Tim loše, iznimno loše, kako se tumor na mozgu širi. Te informacije su stigle do Samprasa koji je ostao šokiran s obzirom na povezanost sa svojim trenerom, ali je izašao na teren. Jim je dobio prva dva seta kroz tiebreak, Pete se nije predavao, a onda je došao peti. Početak petog seta i potpuni raspad Samprasa. Ne rezultatski.

Video: Sampras Breaks Down | Australian Open 1995

''Znao sam da moram izaći na teren, moram igrati meč i igrati dobro. Jer posljednje što je Timu u tom trenutku trebalo je da se osjeća krivim zbog toga što je utjecao na moju igru. Pokušavao sam emocije sakriti, držati ih u sebi i skoro sam većim dijelom meča uspijevao, ali sam onda pukao. U meni se skupilo toliko emocija. Znao sam da je situacija prilično ozbiljna. Razmišljao sam o svemu što mi je govorio, nisam se mogao kontrolirati. Njegove riječi bile su u meni. Emocije su me jednostavno preplavile'', sjeća se Pete koji je u tom trenutku jednostavno počeo plakati.

U tom trenutku su mnogi na tribinama bili mišljenja kako se radi o povredi, grčevima, tek su komentatori meča, oni bolje upućeni pretpostavili o čemu se radi. Ipak, u jednom trenutku se s tribina čuo povik - Učini to za Tima!

Courier je također mislio da Sampras ima problema s grčevima te je pokušao razbiti napetost. - Jesi li dobro, Pete? Možemo nastaviti sutra, kazao je.

Gledatelji su se nasmijali i to je povrijedilo Samprasa.

''Jim je mislio da imam grčeve, no ja sam tada bio u drukčijem stanju i to me zasmetalo, priznao je to godinama kasnije Pete koji će dobiti taj meč. U pet setova i na kraju izgubiti finale od Agassija. Tim Gullikson je preminuo 6. svibnja 1966. godine.

Jednako uspješna Samprasova suradnja je bila i s Paul Annaconeom. Ipak, Pete nikada nije zaboravio Tima.

''Bilo je lijepo družiti se, igrati karte ili golf. Nikada nismo imali nikakvih problema na i izvan terena. On je napravio jako puno za mene, za moju igru, naučio me vjerovati u sebe'', često će reći Sampras godinama nakon smrti njegovog trenera.

Video: ATP World Tour Uncovered Flashback Tim Gullikson Tribute

 

Kopirati
Drag cursor here to close