Feđini specijali

Hulk ili Joker, medalju je Saunders osvojila

Raven ili Hulk? Raven ili Joker? Ona će reći i napisati Hulk. Kako i zašto?
Sport / Ostali sportovi | 01. 08. 2021. u 16:22 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imala je treći hitac kvalifikacija u bacanju kugle. U velikom finalu je do srebra i svog prvog olimpijskog odličja stigla nakon što je predzadnjoj seriji bacila kuglu 19,79 metara te time prestigla do tada drugoplasiranu legendarnu 36-godišnju Novozelanđanku Valerie Adams. Srebro koje za 25-godišnju Amerikanku Raven Saunders ima možda čak i težinu zlata.

Raven ili Hulk? Raven ili Joker? Ona će reći i napisati Hulk. Kako i zašto? Ako ste pratili njen nastup u kvalifikacijama pa kasnije i u finalu vidjeli ste da je nosila masku. U kvalifikacijama je bila Joker, u finalu Hulk. Za Raven ona je "službeno " Hulk, točnije taj nadimak koristi, više nego ime.

Razmišljala o samoubojstvu

Taj Hulk je osoba iz koje Raven vuče inspiraciju. Atletičarka koja je samo prije tri godine razmišljala o samoubojstvu.

- Dok se vozila svojim automobilom razmišljala je u jednom trenutku da napravi krvi potez. Volanom. I skrene s ceste u drvo.

- U to vrijeme nitko nije shvaćao moju bol, težinu izazova kroz koje sam prolazila. Bilo je sve gore i gore dok jednostavno nije sve proključalo. Sjećam se jutro poslije, bila sam kao ošamućena, ostala sam bila bez motivacije da bilo što uradim. A onda sjedam u svoje auto i vozim se opet istom cestom, gledam prema toj šumi, drvetu.

Jedan poziv je promijenio sve

Problem joj je predstavljalo to što, su pričala je kasnije, ljudi više shvaćali kao Hulka, manje kao Raven. S maskom je bila ona prava, atletičarka koja se bavi bacanjem kugle, bez maske je bila tek nesigurna i pretila djevojčica kojoj su se vršnjaci rugali. Jedan poziv je promijenio sve. Poziv koji je Raven uputila svom terapeutu.

Video: Olympian Raven Saunders opens up about struggle with mental health


- Bila sam mlada, bila sam crnkinja, bila sam gay. U to vrijeme sam se preselila u Memphis. Bilo puno stigme i sličnih stvari. Osjećala sam kao da nemam izlaza. Posebno nakon što bih napustila stadion, zaletište i krenula kući. Te stvari su me nekako sve više počele jako opterećivati, govori Raven kojoj će život spasiti jedan poziv terapeutu. To joj je spasilo život.

- Nisam imali neki kontakt, tek sam poslala poruku. Razmišljala sam, ako se javi, javi, ako ne idem dalje, sama moram nastaviti. Ali na sreću, stigao je odgovor na moj poziv, sjeća se ova danas osvajačica bronce na Olimpijadi.

Hulk postala u srednjoj školi

Nadimak Hulk je zaradila još u srednjoj školi. Krenula je s košarkom, ali se onda oprobala u bacanju kugle. Osvojila je državno prvenstvo u prvoj godini, a zatim je postala prvakinja NCAA -e u zatvorenom i na otvorenom. S dvadeset godina je bila peta na Olimpijadi Kad se vratila u SAD, dočekala ju je parada u rodnom Charlestonu u Južnoj Karolini jer je grad proglasio da će 17. kolovoza 2016. biti " Dan Raven Saunders". Izvana se činilo da živi životom punim titula i talenta. Unutra je kako se to kaže bila jednostavno prazna.

- U jednom trenutku sam se počela pitati. Jesu li moje najveće vrijednosti kao osobe moji rezultati? Ono što sam napravila na stazi. Počela sam se preispitivati, svakim danom sve više. U jednom trenutku jesam, razmišljala sam o tome sebi oduzmem život. Na kraju se prijavila u jednu mentalnu ustanovu, terapija je itekako pomogla.

Video: TRACK GIRLZ PRESENTS | TOKYO DREAMZ | RAVEN SAUNDERS


- Vidjela sam i čula slične priče ili određene stvari i znala sam da se drugi sportaši bore sa sličnim ili istim problemima i znala sam da ne mogu biti ja jedina osoba koja prolazi kroz ovo. Kroz terapije sam razgovarala s ljudima, bilo je lijepo imati pored sebe neke ljude koji su mi pomogli da sav taj teret ne nosim sama. Na kraju je Raven osvojila medalju, ali je i prije samog finala rekla

- Za mene je medalja, ona zaista ne odražava ništa. Ona je samo šlag na tortu moje velike pobjede. Sve što sam uradila proteklih godina se isplatilo. Naučila sam ne mjeriti svoju vrijednost materijalističkim stvarima. Naravno, nije da nisam željela tu medalju, jesam, kaže atletičarka koja će i dalje živjeti sa svojim nadimkom Hulk. Stavljanjem maske, jednostavno Raven prelazi metamorfozu iz obične osobe u atletičarku i kaže da joj to pomaže.

U petak je bila Joker, u finalu Hulk.

- Znam da su svi očekivali tu masku, zato sam napravila promjenu u odnosu na petak, objasnila je novinarima te dodala.

- Vjerujem da ću nakon svega što sam prošla i dalje biti inspiracija za ljude koji su imali slične probleme.
Bez obzira na njene maske, vjerojatno je i samom Raven kao i ostalima postalo jasno da medalju nisu osvojili ni Joker niti Hulk, već da je to napravila samo ona.

Video: An Olympic Athlete Takes on Depression (Feat. Raven Saunders) | PBS Short Docs
Kopirati
Drag cursor here to close