Legendarni majstor borilačkih vještina

Hrvatski tigar: Umro je Branko Cikatić

Branko se dugo borio za život, splet nesretnih okolnosti doveo ga je prošle godine u vrlo teško zdravstveno stanje...
Sport / Ostali sportovi | 23. 03. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Splitu je nakon duge i teške bolesti umro legendarni hrvatski majstor borilačkih vještina Branko Cikatić u dobi od 65 godina.

Cikatić je rođen 3. listopada 1954. u Splitu, a bio je istaknuti profesionalac u kick-boxingu i tajlandskom boksu. U amaterskom kick-boxingu bio je svjetski prvak 1981. godine, a europski prvak 1979., 1980., 1981., 1982. i 1983. godine. Nastupajući kao profesionalac, bio je svjetski prvak 1987., 1988., 1989. i 1992. godine, a europski prvak 1986. godine, dok je 20. travnja 1993. u Japanu postao pobjednik prvog K-1 "grand prix" turnira.

Ukupno je 13 puta bio svjetski prvak u raznim disciplinama, dok je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, razmijevajući da u prvoj godini samostalnosti Hrvatska nema svoja veleposlanstva ni konzulate, imenovan za poklisara u Njemačkoj.

Svoj sportski put Cikatić je započeo u Karate klubu Solin, potom u Karate klubu Hajduk iz Splita, gdje je jedno vrijeme obnašao i dužnost tajnika.

Branko Cikatić, ili u Solinu Masa, nikada nije skrivao svoje izuzetno domoljublje, stoga je Hrvatski tigar, u vrijeme najtežih dana za Domovinu, prenosio istinu o Hrvatskoj i Domovinskom ratu diljem svih kontinenata, naglašavajući ulogu hrvatskih sportaša kao svojevrsnih hrvatskih veleposlanika u promicanju pravedne istine o Hrvatskoj. Tako je mučeničke 1991. hrvatske godine jednom izjavio:

"U Japanu, Tajlandu i Koreji nisu čuli za Hrvatsku, ali zato većina zna za Ivaniševića, Kukoča i mene. Upravo zbog toga, posebna čast i motivacija je boriti se pod hrvatskom zastavom".

Učinio je mnogo i na osnivanju Hrvatsko-japanskog društva, koje uz sportske aktivnosti uključuje poslovne i kulturne kontakte. Radio je mnogo na prezentaciji hrvatskim proizvoda u zemljama Dalekog istoka, poglavito Japana, bio je pokretač raznih humanitarnih akcija, a dao je i svoj obol u mnogim prilikama.

Tužnu vijest potvrdio je i predsjednik Saveza tajlandskog boksa Mario Franić koji je dugi niz godina bio njegov prijatelj i suborac, prenosi portal 24sata.

Branko se dugo borio za život, splet nesretnih okolnosti doveo ga je prošle godine u vrlo teško zdravstveno stanje, neki su liječnici čak i digli ruke od njega, otpustili ga iz bolnice da kod kuće provede zadnje dane, no Brankov jaki organizam i ljubav supruge Ivane, kćeri Lucije i Maje te sina Bruna vratili su ga u život. Na žalost ne zadugo.

Sve je počelo u svibnju 2018. godine, kad je legenda borilačkih sportova primljena na hitni odjel splitske bolnice zbog bolova u potkoljenicama, u kojima su mu se od udaraca tijekom karijere stvorili trombovi (krvni ugrušci op.p). Branko je liječen na odjelu za kardiologiju, no na žalost, jedan tromb mu je kroz krvotok došao u pluća i prouzročio plućnu emboliju.

Branko je bez svijesti prebačen na intenzivnu njegu, gdje mu se stanje dodatno zakompliciralo nakon što je preko katetera dobio sepsu. Bakterija mu je ušla u urin, potom i u krv, a nakon dugog ležanja dobio je i dekubitus... Borba za njegov život u splitskoj je bolnici trajala puna tri mjeseca, od svibnja do kolovoza prošle godine, tijekom kojih su ga selili s odjela na odjel, nakon čega je liječenje nastavio u kninskoj bolnici koja nije toliko opterećena pacijentima kao splitska i u kojoj postoji skrb za stacionarne pacijente. Cikatić je u Kninu proveo dva mjeseca u kojima mu se stanje malo stabiliziralo, no daleko je to bilo od izlječenja.

Javnost dugo nije znala što se događa, sve do javnog apela njegove kćeri za pomoć, tek tada je priča izašla na svjetlo dana. Liječio se nakon toga i u Zagrebu, krajem prošle godine dovezen je u nešto boljem stanju kući u Solin, gdje je obitelj vodila brigu o njemu. Na žalost, nije uspio... 

Kopirati
Drag cursor here to close