Gašenje klubova

Hercegovina nema muškog predstavnika u odbojkaškim ligama

Kao i protekle tri sezone gašenjem muških selekcija OK Mostar i Čapljina, federalna Hercegovina je ostala bez muškog sastava.
Sport / Ostali sportovi | 04. 10. 2017. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga vikenda kreće odbojkaško prvenstvo FBiH. U ukupno 7 liga – po dvije Superlige u muškoj i ženskoj konkurenciji, te tri skupine Prve federalne lige u ženskoj konkurenciji natjecat će se ukupno 44 kluba.  Sa sedam klubova u dvije Premijer lige, to je ukupno 52 sastava, brojka kojom se može pohvaliti još samo nogomet.

Kad je u pitanju ženski sport, odbojka je preuzela primat u Federaciji, a isto je i u manjem bh. entitetu, piše Večernji list. Dakle, ovo je vrijeme ženske odbojke. Masovnost postoji, samo još da kvaliteta brže raste. I u tom pogledu stvari se mijenjaju, pa je u zadnjem kvalifikacijskom ciklusu očit bio napredak ženske odbojkaške reprezentacije BiH.

Što se organizacije natjecanja tiče, Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH tvrdi: ''Svjesni smo financijske situacije u klubovima, činimo sve kako bismo im smanjili troškove. Tako smo se ove godine odlučili za dvije skupine federalne Superlige u muškoj konkurenciji''.

Kao i protekle tri sezone gašenjem muških selekcija OK Mostar i Čapljina, federalna Hercegovina je ostala bez muškog sastava.

Za razliku od Hercegovine, Posavska županija će u odbojkašima nekada jakog Napretka iz Odžaka imati svoga predstavnika.  U sjevernoj skupini federalne Superlige, igrat će šest sastava: Napredak (Odžak), Galeb (Brčko), Gradina (Srebrenik), Sloboda (Tuzla), Bihać (Bihać) i Bosna (Kalesija). Favoriti za prvo mjesto su tuzlanska Sloboda i Galeb, dok ostali klubovi sve odreda bivši premijerligaši, osim Bihaća, nisu u prvom planu.

U južnoj skupini federalne Superlige za odbojkaše, igrat će Ilidža (Ilidža), Mladost (Žepče), Bosna (Sarajevo), Ilijaš (Ilijaš), Breza (Breza), Olovo (Olovo) i Zavidovići (Zavidovići). Favoriti za prvo mjesto su Bosna i Ilijaš.

Južna skupina federalne Superlige za odbojkašice, brojat će sedam klubova: Troglav (Livno), Smeč (Široki Brijeg), Kakanj (Kakanj), Igman (Ilidža), Novi Grad (Sarajevo), Vogošća (Vogošća) i Čapljina (Čapljina). Favorit za prvo mjesto je širokobriješki Smeč.

U sjevernoj skupini federalne Superlige odbojkašica natjecat će se osam klubova, a to su: Lukavac (Lukavac), Žepče (Žepče), Gračanica-Fortex (Gračanica), Gradina (Srebrenik), Bihać (Bihać), Smeč (Lukavac) i Maglaj (Maglaj).

U klubovima sve bogatijoj ženskoj konkurenciji tri su Prve lige s po šest klubova. U Prvoj federalnoj A 1 ligi igrat će Orašje (Orašje), Napredak (Odžak), Student (Tuzla), Tešanj (Tešanj), Tuzla (Tuzla) i Sloboda II (Tuzla). Članovi A2 lige su sljedeći klubovi: Vitez (Vitez), Alipašino Polje (Sarajevo), Čelik – R (Zenica), Željezara (Zenica), Zavidovići (Zavidovići) i Breza (Breza).

U A3 skupini u sezoni 2017./2018. igrat će: Čapljina II (Čapljina), Blato (Široki Brijeg), Ljubuški (Ljubuški), Student (Mostar), Ilijaš (Ilijaš) i Ilidža (Sarajevo).

Kopirati
Drag cursor here to close