Koga briga za koronu

Hamilton: Zbog novca su nas doveli u Australiju

''Jako, jako sam iznenađen što smo ovdje. Mislim da je sjajno što možemo imati utrke, ali šokantno je što svi sjedimo u ovoj sobi. Vani je već danas toliko navijača, čini se da ostatak svijeta reagira, vjerojatno malo prekasno''
Sport / Ostali sportovi | 13. 03. 2020. u 16:17 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Totalni kaos u Melbourneu je vladao u petak kada su po rasporedu bili najavljeni prvi slobodni treninzi. Dan ranije je bilo poznato kako momčad McLarena odustaje od nastupa zbog članova za koje se sumnja da "pokupili" koronavirus. Kasnije se pojavila informacija kako su u istim problemima i dva člana momčadi Haasa, međutim zanimljivo niti u tom trenutku organizatori nisu razmišljali o otkazivanju utrke.

U tom trenutku su smatrali kako nema potrebe za panikom, kako će se utrka voziti u nedjelju uz prisustvo gledatelja kojih obično u Albert Parku bude do 300.000! Tek što su napravili organizatori, bile su mjere opreza kroz novi protokol za komuniciranje vozača s medijima. Uslijedila je serija sastanaka, neke momčadi su bile za održavanje utrke, neke protiv, međutim istovremeno se pojavila informacija da su već neki vozači u zračnoj luci i da definitivno neće voziti VN Australije. RacingPoint, AlphaTauri i Red Bull, su glasali "za" točnije to su napravili šefovi njihovih momčadi. Na drugoj strani burno su tijekom sastanka reagirali šefovi Mercedesa, Ferrarija i Renaulta. To je pokrenulo složenu pravnu raspravu između čelnika Formule 1, FIA-e i domaćih vlasti o tome što dalje da se radi i tko će biti odgovoran za odluku, sa svim očiglednim financijskim implikacijama.

''Jako, jako sam iznenađen što smo ovdje. Mislim da je sjajno što možemo imati utrke, ali šokantno je što svi sjedimo u ovoj sobi. Vani je već danas toliko navijača, čini se da ostatak svijeta reagira, vjerojatno malo prekasno, ali već ovoga jutra vidio sam da Trump zatvara granice prema Europi i da NBA odgađa utakmice. Ali F1 se nastavlja, moram priznati da sam zabrinut'', istaknuo je Lewis Hamilton, spomenuvši činjenicu koja je u svijetu auto - moto sporta već svima poznata od ranije, posebno u Formuli 1 - novac. Ovo je jako skup sport i novac je najvažniji. Britanac je to pojasnio u svom stilu.

''Novac je kralj, ali iskreno, ne znam. Ne mogu puno toga reći'', dodao je.

Na kraju je dva sata prije službenog starta prvog slobodnog treninga ipak donesene odluka, ništa od VN Australije. Gledatelji su bukvalno zaustavljeni na kapijama.

Video: Australian Grand Prix 2020

''Pružamo ruku navijačima, spremni smo surađivati, kada je u pitanju povrat novca kojeg su oni potrošili za ulaznice'', rekao je Andrew Westacott, izvršni direktor utrke.

Vrlo brzo nakon otkazivanja utrke oglasio je se i prvi čovjek Formule 1, Chase Carey koji je pojasnio novonastalu situaciju jer otkazana je Australija, druga i treća utrka u Bahrainu i Vijetnamu također neće biti vožene.

''Mislim da je u ovom trenutku važno da riješimo probleme ovdje, ali idućih dana jasno je da želimo riješiti pitanje utrka koje slijede, prilično je teško predvidjeti. Situacija je danas drugačija nego što je bila prije dva dana'', naglasio je Carey koji nije naravno nije propustio priliku da odgovori Hamiltonu.

''Da smo tu zbog novca, sigurno bismo ne bismo donijeli odluku koju smo donijeli. Očito je da neke stvari ne može kontrolirati'', dodao je Carey.

Video:  Australian F1 Grand Prix otkazan

Ove godine u kalendaru Formule 1 smo imali čak 22 utrke, ali je sasvim izvjesno da neće sve biti vožene. Nezvanično, vrlo lako bi se moglo dogoditi da budu otkazane ili pomjerene tri utrke iz svibnja (Nizozemska, Španjolska, Monako) te da sezona starta iz Bakua početkom lipnja, što bi znači da se do kraja sezone vozi 15 utrka.

Kopirati
Drag cursor here to close