Zanimljiva utrka po uzoru na Hajduke

Tko će postati Harambaša?

''Nakon utrke očekuje nas široka ponuda tradicionalnih jela, poput pure s lučnicom, uštipaka, domaće pite koje će domaćice s ovog prostora pripremiti za goste'', kazao je Batarilo za Bljesak.info.
Sport / Ostali sportovi | 28. 06. 2019. u 13:00 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hajduci su izvorni trail trkači, uvjereni su organizatori prvog ''Hajdučkog traila'' koji će se trčati 6. srpnja u Tomislavgradu. Natjecatelji će imati priliku pobijediti u tri dužinske kategorije, braneći statuse povijesnih titula.

Naime, sukladno hijerarhiji najduža utrka naziva Harambaša trči se 40 km (+2000 m) za koju je limit 10 sati, slijedit će ju utrka Hajduk na 22 km (+1000 m) te utrka Jatak na 12 km (+500 m).

Posebna i drugačija priča 

Organizatori iz Atletskog kluba Puls iz Tomislavgrada s ponosom naglašavaju kako je ovo posebna utrka koja se razlikuje od ostalih koje su uglavnom preslika s jedne na drugu. Trail utrke se trče po brdskim i planinskim terenima te zahtijevaju kretanje na nogama, hodanje, planinarenje ili trčanje.

Osim simboličnog naziva, obzirom kako je Duvanjski kraj poznat po Hajducima, jedan od organizatora i potpredsjednik Atletskog kluba Puls Tomislav Batarilo – Toša pojasnio je za Bljesak.info kako je ovdje riječ o kulturno sportskom događaju uvrštenom i u program proslave Dana Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu. 

''Želimo uz utrku proširiti turističku ponudu i napraviti određenu gastronomsku priču prezentiranjem autohtonih domaćih jela iz vremena Hajduka. Nakon utrke očekuje nas široka ponuda tradicionalnih jela, poput pure s lučnicom, uštipaka, domaće pite koje će domaćice s ovog prostora pripremiti za goste'', kazao je Batarilo za Bljesak.info.

Kamen iz prirode za najbrže

Da ova utrka bude posebna, pobrinuli su se akademski umjetnici iz duvanjskog kraja koji su izradili posebnu priču za ovaj događaj.

Akademski kipar Ilija Skočibušić izradio je posebnu pobjedničku statuu, dok je akademski slikar Ante Braovac zaslužan za medalje izrađene od kamena pronađenog u prirodi te sliku trkača koja se nalazi na promo plakatima i majicama za trkače. Riječ je slici inspiriranoj likom Hajduka koji je zadržao pojedine elemente iz svoga vremena, ali se dolaskom modernog vremena uhvatio štapova za trčanje. 

Foto: Atletski klub Puls Tomislavgrad / Medalje napravljene od kamena pronađenog u prirodi

Za trkače iz Atletskog kluba Puls, kako Batarilo naglašava, ovo je posebna motivacija za pojačane treninge kojima žele postići dobar rezultat kao domaćini utrke na koju se do sada prijavilo oko 80 trkača iz više zemalja, a zainteresirani se mogu prijaviti i prije samog početka utrke.

''Nadamo se kako će ljudi prepoznati naš trud te da ćemo iz godine u godinu postizati sve bolje rezultate'', rekao je Tomislav Batarilo - Toša iz Atletskog kluba Puls iz Tomislavgrada za Bljesak.info.

Foto: Atletski klub Puls Tomislavgrad / Izgled posebne nagrade potpisuje akademski kipar Ilija Skočibušić

Zahvaljujući velikoj zainteresiranosti, organizatori su u potražnji za volonterima koji će im pomoći da sve prođe u najboljem redu, pa se svi zainteresirani za sudjelovanje u bilo kojem dijelu organizacije mogu javiti organizatorima u inbox njihove Facebook stranice ili upravi kluba Puls najkasnije do 2. srpnja. Kao zahvalu za pomoć za volontere je osigurana volonterska majica kao uspomena na prvi Hajdučki Trail. 

1. Hajdučki trail 2019

KATEGORIJE:

HARAMBAŠA - 40 km /+- 2000 m -limit 10h

HAJDUK - 22 km / +-1000 m -limit 6h

JATAK - 12 KM/+-500 m -limit 4h

VRIJEME STARTA I OPIS KATEGORIJA:

Harambaša: Starta u 08:00 sati iz Tomislavgrada s trga Gange i Hajdučke družine, te prelazi kroz Kologaj, Ostrožac, Iznad Stipanjića, Privala, Prisoje, Tušnica Vitrenik, grebenom natrag do Višegrada pa preko Ostrožca i Kologaja na trg Gange i Hajdučke družine. Limit utrke je 10 sati.

Hajduk: Starta u 10,00 sati te prati Harambašu do kanjona iza Stipanjića te uz kanjon do vrha gdje se spušta grebenom do Ostrošca i Kologaja do trga Gange i Hajdučke družine.

Jatak: Starta u 10.30 sati gdje kroz Kologaj ide do Ostrošca i natrag do početne točke. Nakon utrka slijedi dodjela nagrada za sve utrke, okrjepa i druženje sa hajdučijom.

REGISTRACIJE:

Petak 05.07.'19.-18:00-21:00 h-Trg Gange i Gusala,ul.Mijata Tomića bb,80240 Tomislavgrad (sve kategorije)

Subota,06.07.'19. - Trg Gange i Gusala,ul.Mijata Tomića bb,80240 Tomislavgrad

HARAMBAŠA: 07:00-07:45 h
HAJDUK: 08:00-09:45 h
JATAK: 08:00-10:15 h

Tehnički sastanaci: 15 min uoči početka svake od Utrka

PRIJAVE I STARTNINA:

Prijave na utrku isključivo putem ON-LINE prijavnice na web stranici: www.stotinka.hr

Kontakt organizatora: Tomislav-Tosha Batarilo - ++387 (0)63 330 500 ili putem mail-a: [email protected]

 

Kopirati
Drag cursor here to close