Friemel: Nije bilo izbora, morali smo kazniti Novaka
Novak nije ni prvi ni posljednji kojem se to dogodilo.

Friemel: Nije bilo izbora, morali smo kazniti Novaka

Sport / Ostali sportovi | 07. 09. 2020. u 11:56 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još ranije u tijeku meča, komentator James Blake je primijetio. Nekoliko gemova ranije također je opalio lopticu dosta neoprezno, Novak. James je spomenuo da bi mogao pogoditi nekoga i kao da je najavio što će se dogoditi.

Novak nije ni prvi ni posljednji kojem se to dogodilo. Zbog sličnih stvari diskvalificirani Tim Henman (Wimbledon, u igri parova pogodio skupljača loptica), David Nalbandian (finale Queen'sa protiv Marina Čilića, pogodio linijskog suca) i Danis Shapovalov (Davis Cup, pogodio glavnog suca u oko).

Niti u jednom slučaju nije bilo namjere. Soeren Friemel, glavni sudac na US Openu je objasnio kasnije kako izbora nije bilo. Novak je morao biti diskvalificiran. Iako ono što je Đoković uradio nije bilo namjerno.

Video: Line Judge hit in her throat NOVAK DJOKOVIC US OPEN 2020

- Dva su faktora - akcija i rezultat. Akcija je, iako nije bilo namjere, dovela do rezultata, a to je udaranje suca lopticom i činjenica da je ona očigledno bila povrijeđena. To su glavni bili faktori pri donošenju odluke u ovom slučaju. Novak je istakao da nije pogodio suca namjerno. Rekao je: 'da, bio sam ljut i udario sam lopticu koja je pogodila linijskog suca, činjenice su veoma jasne, ali nisam imao namjeru da se to dogodi i ne bi trebalo da budem diskvalificiran'.

Svi smo se složili da to nije uradio namjerno, ali činjenica je i dalje da je pogodio linijskog suca i da je ona očigledno bila povrijeđena. Kažnjavanje igrača na GS turnirima je važna i veoma teška odluka. Nije važno na kojem terenu se sve dešava ili o kojem igraču se radi, moraš da doneseš ispravnu odluku. Svi na terenu su bili svjesni uloga u ovom slučaju, naglasio je Friemel.

Video: Tim Henman disqualified at Wimbledon
Video: David Nalbandian attacks Linesman/Referee. Gets disqualified Tennis - Queens 2012 Final
Video: Denis Shapovalov hits chair umpire in the face and gets disqualified || DAVIS CUP 2017 ||
Kopirati
Drag cursor here to close