Maraton

Metković domaćin Europskog prvenstva u kajak-kanu

Nekoliko dana ranije, u ponedjeljak i utorak, (2. i 3. srpnja) održat će se Masters Cup
Sport / Ostali sportovi | 29. 06. 2018. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko prvenstvo u kajak – kanu maratonu održat će se od 5. do 8. srpnja u Metkoviću, a svečano otvaranje planirano je 4. srpnja u Ljetnom kinu s početkom u 19 sati.

Nekoliko dana ranije, u ponedjeljak i utorak, (2. i 3. srpnja) održat će se Masters Cup, stoji u priopćenju Turističke zajednice Metković.

Organizatori navode da će se utrka od starta (kod Lučkog mosta) voziti nizvodno 1,7 km do mjesta gdje je označeno okretište, zatim se vozi uzvodno do Male rive, gdje su postavljeni izlazni pontoni za tzv. portaž, koji je uz start i cilj, tvrde, najzanimljiviji dio utrke.

Tu športaši izlaze i trčeći prenose čamce do rampe za spuštanje čamaca ispod mosta, gdje će biti postavljeni ulazni pontoni, preko kojih športaši ulaze u čamac, veslaju uzvodno gdje je označeno drugo okretište oko bova, te nastavljaju dalje vožnju nizvodno do donjeg okretišta, priopćeno je. Broj krugova koje moraju športaši napraviti, kao i broj prenošenja čamaca (portaž) određen je pravilima natjecanja za svaku kategoriju.

Inače, kajak i kanu na mirnim vodama je sport na vodi u kojem se natjecatelji natječu veslajući u čamcima određenim dionicama.

Znate li razliku između kanua i kajka?

Postoje dvije vrste čamaca za ovaj sport, a to su kajak i kanu. Razlika je ta što kod kajaka veslač koristi veslo s dvije lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom.

Kanuist za vrijeme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sjedi okrenut licem u smjeru vožnje, a pokreću se veslom koje se drži slobodno u rukama. Kajak na mirnim vodama je borba brzine, snage i izdržljivosti, a od 1936. godine kajak je olimpijski sport.

Kopirati
Drag cursor here to close