Press-konferencija

Džumhur: Cilj mi je da do kraja sezone ostane među prvih 100

Na posljednja dva turnira - US Openu i Challegeru u New Havenu najbolji bosanskohercegovački tenisač pokazao je odličnu formu i pozitivne promjene u svojoj igri.
Sport / Ostali sportovi | 10. 09. 2019. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Džumhur uspješno je okončao "američku turneju" i nakon serije ozljeda i slabih rezultata, ponovo se vratio među top 100 tenisača svijeta.

Na posljednja dva turnira - US Openu i Challegeru u New Havenu najbolji bosanskohercegovački tenisač pokazao je odličnu formu i pozitivne promjene u svojoj igri.

Na press-konferenciji u Sarajevu, koju su organizirali Teniski klub Clasic i BH Telecom, Džumhur je govorio o ozljedama, utiscima sa zadnjeg US Opena, meču s najboljim tenisačem današnjice Rogerom Federerom, radu s novim trenerom Petrom Popovićem, razlozima za nenastupanja za bh. Davis tim u maču s Češkom i planovima u nastavku sezone.

Teško razdoblje

''Proteklo razdoblje nije bilo sjajno. Prvih šest mjeseci za mene su bili stvarno teški, nikada se u karijeri nisam susretao s takvim ozljedama, morao sam otkazivati turnire. Čekao sam i po mjesec dana kako bi počeo trenirati, nemoguće je pod takvim uvjetima igrati dobro. Tenis je takav sport, ako izgubite jedan tjedan treba najmanje još sedam ili 10 dana da se ponovo vratiš u fizičku spremu, a tek koliko da se dođe do željene forme. Izgubio sam puno bodova, pao sam na rang listi. Nakon pet godina ispao sam iz prvih 100 igrača, ali nakon toga imao sam neko olakšanje jer sam stalno bio pod pritiskom. U isto vrijeme jako dobro sam  trenirao, puno sam radio na fizičkoj spremi, na mentalnom planu, i mislim da polako igra dolazi, da su mečevi puno bolji'', kazao je Džumhur.

Uslijedili su nastupi na nekoliko Challenger turnira, na kojima je vratio samopouzdanje.

''Te turnire sam odigrao rezultatski ne najbolje, ali s puno boljom igrom. Na US Openu sam odigrao dobro, isto tako na Challengeru u New Havenu gdje sam u polufinalu poražen u tri seta. Sve u svemu, američka turneja bila je pozitivna. Imao sam dovoljan broj mečeva, mislim da zadnji dio sezone mogu odigrati bolje. Ponovo sam se vratio u top 100 igrača i mogu sada malo rasterećenije igrati. Definitivno mi je cilj do kraja sezone ostati  u prvih 100'',  kazao je Džumhur.

Suradnja s Popovićem

Prije dva mjeseca 27-godišnji Sarajlija je počeo suradnju s novim trenerom Petrom Popovićem, s kojim je "dosta stvari promijenio i popravio u igri".

''To su svi mogli vidjeti u meču protiv Federera, igrao sam dosta agresivnije nego ranije, dosta bolje sam servirao. Još uvijek ima dosta oscilacija što je normalno, ali jako sam zadovoljan radom s Popovićem. Radimo puno više nego ranije, navikavam se na njegov način treniranja. Trener traži i zahtijeva puno, pogotovo na treninzima. 'Fizika' mi se dosta popravila, sigurnost udaraca i mislim da je igra već sada puno sigurnija i bolja. Ukoliko dobro završim ovu godinu, sljedeća će biti lakša. Težimo k onome gdje sam bio prije dvije godine, među prvih 30 igrača'', kaže Džumhur.

Naglašava da je rad na mentalnoj snazi jako bitan za svakog tenisača.

''Tenis osim što je danas fizički sport tako je psihički. Mislim da su snaga i mentalni sklop izuzetno bitni. Ja sam radio s nekoliko mentalnih trenera. Osim što teniski želim unaprijediti dosta radimo na mentalnom planu. Nekada je nemoguće kontrolirati svoje emocije i biti ravnodušan, ali definitivno onda kada ste mirni i hladne glave možete dati najbolje od sebe. To je ono ka čemu težim. Imam 27 godina, možda nisam dosegnuo onu tenisačku zrelost, ali idem k tome i kada se to poklopi možda će doći bolji rezultati'', smatra Džumhur.         

Davis cup        

Nakon sedam godina Džumhur će prvi put propustiti nastup za Davis cup reprezentaciju u predstojećem meč s Češkom, koji se igra od ovog vikenda u Zenici.

''Ovo je prvi put da sam primoran kazati 'ne' reprezentaciji za koju sam uvijek igrao, čak i ozljeđen. Zaista sam uvijek bio spreman dati sve za reprezentaciju, nisam očekivao da će doći situacija da otkažem, ali zbog mojih obveza prema turnirima, zbog branjenja bodova na turniru u turniru u Sankt Peterburg od prošle sezone morao sam ovaj put preskočiti meč protiv Češke. Nažalost, nisam upao u glavni turnir, moram igrati kvalifikacije, koje počinju ovog vikenda. To je turnir na kojem sam prije dvije godine osvojio prvu ATP titulu. Prošle godine sam igrao četvrtfinale, a ova godine branim dio bodova, tako da mi je do kraja sezone zaista bitan svaki turnir kako bi se održao u prvih 100 igrača i kako bih osigurao nastup na Australian Openu. Zbog toga sam bio  primoran preskočiti ovaj meč, ali u Tenisačkom savezu BiH sam objasnio situaciju i svi su razumjeli kakve su moje obveze'', rekao je  Džumhur.

Navodi kako je siguran da Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Nerman Fatić i Darko Boljanović mogu odigrati dobro i ostvariti pobjedu.

''Znam koliko mogu svaki od njih, ali i Češka je oslabljena. Siguran sam da i singl i dubl mečeve mogu dobiti. Mogu reći da smo mi blagi favoriti pogotovo zbog domaćeg terena'', kazao je na kraju Džumhur.

Kopirati
Drag cursor here to close