PK 'Orka'

Državno prvenstvo: Mostarski plivači u Mostar donijeli 25 medalja

Za većinu mostarskih plivača ovo je bio nastup na 50 metarskom bazenu u 2020. godini. Ali to ih nije spriječilo da opet pokažu, da pripadaju u sami vrh bh plivanja.
Sport / Ostali sportovi | 28. 12. 2020. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski plivači su u Mostar protekli vikend donijeli 25 medalja. Od toga: 13 titula državnih prvaka, 4 srebrene, 8 bronzanih medalja, a također je oboreno i 5 državnih rekorda.

Naime, subotu 26. prosinca 2020. godine održano je Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju, a Klub vodenih sportova ''Orka'' iz Mostara na Državnom prvenstvu predstavljalo je 15 plivača, i to: Ajla Kulak, Lamija Peco, Teodora Stanković, Elena Zovko, Lana Pudar, Lovro Bagarić, Tarik Marić, Tarik Numić, Miralem Marić, Danis Harmandić, Tin Šauperl, Eman Numić, Kerim Sadiković, Bakir Hadžimahović i Dino Dužević. Treneri u pratnji bili su Alena Ćemalović i Deni Mandić.

Za većinu mostarskih plivača ovo je bio nastup na 50 metarskom bazenu u 2020. godini. Ali to ih nije spriječilo da opet pokažu, da pripadaju u sami vrh bh plivanja.

Titulama državnih prvaka okitili su se:

• Lana Pudar u disciplinama 50 i 100m delfin u kategoriji mlađih juniorki i apsolutnoj konkurenciji. Fenomenalna Lana Pudar je također postavila novi državni rekord u disciplini 50 metara delfin u vremenu 27.20, u kategoriji djevojčica do 14 i 16 godina, kao i u apsolutnoj kategoriji. Državni rekord za djevojčice do 14 i do 16 godina postigla je i u disciplini 100m delfin u vremenu 59.84, što je svega 18 stotinki slabije od B norme za olimpijske igre u Tokiju.
• Kerim Sadiković je postao državni prvak u disciplini 100m prsno u svojoj i apsolutnoj kategoriji, kao i u disciplini 50m prsno.
• Elena Zovko postala je državna prvakinja u disciplinama 50 i 100m slobodno.
• Tin Šauperl državni je prvak u disciplinama 50 i 100m leđno.
• Teodora Stanković državna je prvakinja u disciplini 50m leđno
• Danis Harmandić državni je prvak u disciplini 100m prsno.

Srebrene medalje osvojili su: Kerim Sadiković 50m prsno apsolutna kategorija, Tarik Numić 50m kraul, Danis Harmandić 50m prsno i Teodora Stanković 50m kraul. Bronzane medalje osvojili su: Teodora Stanković 50m leđno apsolutna kategorija, Danis Harmandić 100m prsno apsolutna kategorija, Bakir Hadžimahović 50m kraul, Tarik Marić 50 i 100m prsno, Miralem Marić 50 i 100m prsno i Tarik Numić 50m delfin.

Iz mostarskog kluba navode da bi sigurno bilans medalja bio još puno veći da su mogli računati na veći broj plivača koji su bili opravdano odsutni.

Ostali plivači i plivačice iz ovog mostarskog kluba koji nisu osvojili medalje, značajno su popravili svoja najbolja vremena i ostvarili vidan rezultatski napredak, sa čime su u klubu izuzetno zadovoljni.

Iz ''Orke'' posebno naglašavanju, obzirom da je ovo prvenstvo održano u olimpijskom (50 metarskom) bazenu, u kojem mostarski plivači nemaju priliku trenirati, da su posebno ponosni sa postignutim rezultatima svojih plivača.

Inače, Plivački savez Bosne i Hercegovine je iz epidemioloških razloga prvenstvo organizirao na dva bazena istovremeno, u Banja Luci i u Sarajevu, a konačni rezultati su objedinjeni na kraju prvenstva.

Nastupilo je 20 plivačkih klubova (Sarajevo-14, Banja Luka-6) sa 305 plivačica i plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u velikom (50 metara) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close