WBO IBF IBO WBA

Destroyer: Tko se kladio na mene, uzeo je lovu

U trenutku prekida borbe Meksikanac je prednost jer ipak je četiri puta rušio Britanca. Senzacija poput one kada je Buster Douglas rušio Tysona, ili recimo Rahman Lewisa ...
Sport / Ostali sportovi | 04. 06. 2019. u 10:12 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva tjedna je trajala potjera. Eddie Hearn je morao pronaći zamjenu za dopingiranog Jarrella Millera.

Spominjala su se imena poput Manuela Charra, Michaela Huntera pa i Luisa Ortiza, a onda se potpuno neočekivano pojavio Andy Ruiz Jr. I to preko Instagrama.

Izjave su bile uobičajne boksačke tipa "Svjestan da imam stil s kakvim se prije nisi susreo", do poruka kako dolazi po pojas WBO prvaka, ali i ostale koji se nude.

Nakon što je potvrđeno kako će Anthony Joshua, 1. lipnja u Madison Square Gardenu ukrstiti rukavice s Andyjem Ruizom Jr-om, definitivno netipičnim teškašem koji je visok 188 centimetara i težak 121 kilogram. Mnogi su se pitali tko je sada ovaj.  Njegova težina i visina bili su više nego dovoljni za maksimalno podcjenjivanje, jer je na drugoj strani Anthony Joshua, najbolji boksač današnjice.

Andy je za većinu običnih smrtnika trebao biti tek jedan u nizu za popravljanje skora Britanca, totalna nepoznanica.

S boksom je počeo prije nego je krenuo u školu i tu je već imao prve probleme, jer je morao boksati protiv viših i starijih dječaka.

"Kao dječak sam bio hiperaktivan, upadao sam u različita sranja, pa me otac odlučio odvesti u boksačku dvoranu. Tamo su me svi isprebijali, toliko da sam skoro odustao. Ali zadržao sam se i obećao mu da ću ih jednog dana sve prebiti. Danas mislim kako sam upravo tada jako puno naučio primajući gomilu udaraca. Čak sam se borio s klincima koji su bili stariji od mene i po nekoliko godina", sjeća se Meksikanac kojem su dva najbolja prijatelja stradala na ulici.

- Boks mi je spasio život. Bio sam mali gangster dok sam bio mlađi. Obrijao sam glavu i družio se s krivim momcima. Ne želim vam reći sve stvari koje sam radio. No, boks me držao dalje od velike nevolje. Moja dva prijatelja su stradala na ulici. Ja sam ostao, valjda sam imao velika meksička muda.

Važnu ulogu u to vrijeme imao je trener Kubanac Fernando Ferrer. U amaterskoj karijeri imao je skor 105-5, probao se kvalificirati za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, ali je izgubio dva meča.

Sljedeće godine je Andy već bio u profi ringu, u Tijuani je sredio Salvadora Ramireza, pa je do okršaja s Josephom Parkerom imao niz od 29 pobjeda zaredom. Taj meč u Aucklandu je izgubio, iako je trebao pobijediti.

"Taj WBO pojas je zapravo moj jer čitav svijet zna da sam pobijedio Parkera na Novom Zelandu", poručio je Andy koji je nakon toga razbio Devina Vargasa, Kevina Johnsona i Alexandera Dimitrenka.

"Samo moram napraviti ono što radim najbolje i tako doći do pobjede. Kretanje, brzina, presing, to će sve na kraju doći. On se nikad nije borio protiv nekoga tko mu od početka radi pritisak. Nismo još vidjeli kako se bori kad se kreće u nazad i moj je zadatak držati se plana koji će do toga dovesti. Ako želim pobijediti onda ga moram nokautirati", izjavio je bokser čiji je nadimak "Destroyer".

A onda je došao okršaj u kultnom Madison Square Gardenu. Na mjestu na kojem su se borili LaMotta - Sugar Robinson, Louis - Marciano, Ali - Frazier (dva puta), Lewis - Holyfield, Hopkins - Trinidad.

Publika je bila uvjerena da će će Joshua u svom prvom meču van Britanije srušiti debeljka. Posebno nakon što je u trećoj rundi lijevim krošeom Joshua srušio Ruiza. Ali to nije zaustavilo Meksikanca koji je brzo uzvratio a slavu pokupio u sedmoj rundi. Joshua je srušen jednom, pa još jednom, na kraju više nije mogao.

- Dogodila se luda stvar, prvi put u karijeri završio sam na podu. Sjedio sam dolje i pitao se što se upravo dogodilo. No, isto tako sam znao da mu moram vratiti na jednak način. To je ta moja meksička ratnička krv, morao sam uzvratiti.

Cijeli svijet je upoznao Andyja Ruiza Jr-a. U trenutku prekida borbe Meksikanac je prednost jer ipak je četiri puta rušio Britanca. Senzacija poput one kada je Buster Douglas rušio Tysona, ili recimo Rahman Lewisa, Saundersa Vladimira Klitschka, Foreman Fraizera, ili Spinks Holmesa.

"Puno njih mislilo je kako ću izgubiti u prve tri runde. Gledao sam te komentare i razmišljao o njima. Danas sam prvi meksički svjetski prvak teške kategorije. Još uvijek se štipam jer sve zvuči tako nestvarno. Od početka moje karijere su mnogi sumnjali, nisu vjerovali, zato su oni drugi koji su se kladili na mene uzeli ozbiljnu lovu", pričao je nakon meča Ruiz Jr.

Kopirati
Drag cursor here to close