Jonah Lomu

Čovjek koji je promijenio ragbi

Lomu je kao mladi momak izabrao ragbi, mjesto na kojem će iskaliti svoj bijes, bijes koji se nakupljao tijekom teškog djetinjstva.
Sport / Ostali sportovi | 23. 09. 2019. u 09:20 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polufinale Svjetskog kupa u ragbiju 1995.  All Blacksi su na stadionu u Cape Townu uništavali Englesku, Jonah Lomu je igrao svoju utakmicu života. Bio je nezadrživ, priču je završio s četiri polaganja (eseja), Novi Zeland je slavio 45:29. Sedam dana kasnije Južna Afrika je postala prvak. Lomu je ostao bez naslova. Baš kao i četiri godine kasnije, kada je Francuska kao domaćin bila bolja u polufinalu.

Video: The Best of Jonah Lomu MUST SEE!! Part 1

Kada je 18. studenog 2015. stigla vijest da je preminuo, Jonah Lomu je otišao kao jedan od najvećih ragbi igrača koji nikada nije osvojio Svjetski kup. Čovjek koji je donio revoluciju u ovaj sport. Podigao ga na jednu veću razinu, dao svoj ogroman doprinos da bi ragbi bio ono što je danas. Danas kada je prvih sedam utakmica za tri dana Svjetskog kupa u Japanu pogledalo skoro 310.000 gledatelja.

Motivacija, teško djetinstvo

Lomu je kao mladi momak izabrao ragbi, mjesto na kojem će iskaliti svoj bijes, bijes koji se nakupljao tijekom teškog djetinjstva. Djetinjstva u kojem je gledao kako huligani u radničkom predgrađu Aucklanda ubijaju njegovog prijatelja, rodbinu, kako otac tuče majku.

''U pojedinim trenutcima bio je najbolji mogući tata. Tek kada bi počeo piti, onda se ne bismo slagali. Bio je vrlo nasilan kad je bio pijan. Mama je uvijek bila tu da zaštiti svoju djecu, da stane ispred oca koji je želio da nas tuče. To razdoblje djetinjstva, to je izgradilo toliko toga u meni. Kada sam igrao i kada sam pomislio da je teško, samo bih pomislio na oca i to mi je bilo dovoljno da prebrodim sve teškoće, pričao je Lomu koji će se s ragbijem na pravi način susresti na WesleyCollegeu na koji ga je upisala majka. Tu je prvi put pokazao svoju razornu kombinaciju snage i brzine. Za reprezentaciju će debitirati  lipnja 1994. protiv Francuske kao najmlađi igrač u povijesti All Blacksa s 19 godina i 45 dana. Na Svjetskom kupu je u pet utakmica imao sedam polaganja u pet utakmica.

Video: Jonah Lomu

''Ne možete niti zamisliti koliko je bilo teško igrati protiv Lomua. Bio je velik, jak ali i brzi. Kada bi ste se spustili i pokušali ga zaustaviti on bi vas jednostavno pregazio, danas će reći BrendanVenter, nekadašnji reprezentativac Južne Afrike, kasniji trener defenzivni koordinator i u reprezentaciji Italije. 

Teška bolest, teška borba

Nažalost, na vrhuncu karijere Jonahu su dijagnosticirali deformaciju bubrega. No on je ignorirao bolest i nastavio je igrati. Prvu transplantaciju obavio je 2004. Ni tada nije odustao. Vratio se na teren, ali nije bio isti. Bubreg je otkazao 2011.

''Bio sam sretan kod prve transplantacije. Ali sad će biti teže. Prvo trebam naći donora, a mogućnost da tijelo odbaci bubreg je veća.  Svi umiru, to je tako. Za mene je najvažnija stvar da se mogu pogledati u ogledalo i odgovoriti na pitanje jesam li napravio sve što sam mogao da uživam u životu, govorio je 2012. i nije odustajao. Želio je samo jedno.

''Nadao sam se da će mi biti bolje, ali mi nikada nije bilo. Ali, znate, nikada ne bih ništa promijenio u svom životu. Danas samo želim ostati živ kako bih vidio svoju djecu kako navršavaju 21 godinu, rekao je Lomu kolovoza, 2015., u jednom od posljednjih interviewa.

Nije uspio

Ujutro, 18. studenoga 2015., Lomu je neočekivano umro u Aucklandu od srčanog udara povezanog s bolešću bubrega, u 40 godini. Večer ranije vratio se iz Velike Britanije nakon kraćeg boravka u Dubaiju. Lomu je bio na dijaliznim tretmanima tijekom posjeta Velikoj Britaniji, gdje je bio uključen  promotivni rad za vrijeme Svjetskog kupa u ragbiju 2015.

Video: TRIBUTE HAKAZ FOR JONAH LOMU

''Život mu je bio šekspirovske prirode, prepun trijumfa i katastrofa, rekao je Philip Smith, izvršni direktor Great SouthTelevisiona, produkcijske tvrtke koja stoji iza TV mini serije o prvoj globalnoj superzvijezdi ragbija koja je emitirana na novozelandskom kanalu Three u kolovozu, mjesec dana prije početka Svjetskog kupa. Svjetskog kupa na kojem All Blacksi brane naslov najboljih. All Blacksi koji su sinonim ragbija, baš kao što je to bio i ostao Jonah Lomu.

Kopirati
Drag cursor here to close