UCI Mountain Bike Maratho

Članovi Biciklističkog kluba Mostar sudjelovat će na utrci Svjetskog kupa

Sport / Ostali sportovi | 19. 07. 2012. u 06:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Biciklističkog kluba Mostar sudjelovat će krajem ovog mjeseca u Istri na utrci Svjetskog kupa (UCI Mountain Bike Marathon Series).

Sedmi po redu MTB Učka Maraton održat će se 29. srpnja na području Lovrana i Parka prirode Učke u organizaciji BBK Marun. Ova je utrka ove godine uvrštena među 10 utrka Svjetskog kupa (UCI Mountain Bike Marathon Series) koje se boduju za Svjetsko prvenstvo. Na taj je način Lovran dobio najjaču MTB maratonsku utrku ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji, na kojoj se očekuje nekoliko stotina natjecatelja u nekoliko kategorija.

Boje Mostara i Hercegovine branit će Dragan Bošnjak, Josip Čuljak i Bojan Vego iz Mostara, te Ivan Mlinarević iz Ljubuškog. S obzirom na rezultate na domaćim natjecanjima za očekivati je da se članovi BK Mostar vrate se se s ovog natjecanja uzignute glave. Ovo će im ujedno biti dobra prigoda da iskuse jedno veliku svjetsku utrku posebice za mladog Josipa Čuljka.

Pokrovitelij BK Mostar i za ovu utrku su tvrtka Guma M koja je ustupila svoja vozila za odlazak i povratak iz Istre, te portal Bljesak.info koji će izvijestiti o rezultatima i dojmovima s te utrke.

Inače, UCI Mountain Bike Marathon Series nova je serija brdsko-biciklističkih utrka koje se održavaju po cijelom svijetu. Direktorski odbor Međunarodne biciklističke organizacije (UCI) odabrao je za 2012. godinu 10 svjetski poznatih utrka među kojima je svoje mjesto našao i MTB Učka Maraton

Bit će to definitivno utrka koja će privući brojne bicikliste iz cijele regije, jer prvih pedeset plasiranih ostvaruje direktan ulazak na svjetsko prvenstvo koje će se održati 7. listopada u francuskom Ornansu. Utrka u Lovranu na taj je način postala prva utrka u Hrvatskoj koja će okupiti najbolje biciklističke maratonce na svijetu. Osim lovranske utrke, bodovi će se također skupljati i u Južnoafričkoj Republici, Francuskoj, Švicarskoj, Kostariki, Italiji, Austriji i Latviji,odnosno u državama u kojima će se organizirati UCI MTB maraton serije.

Posebnost MTB Učka Maratona u odnosu na ostale utrke je izuzetan spoj mora i planine. Naime, start i cilj utrke su u centru Lovrana na Lovranskom mulu na 0 metara nadmorske visine dok je najviša točka 90-ak kilometara duge staze na 1200 metara nad morem. Treba istaknuti kako se kod brdskog biciklizma ne gleda razlika najniže i najviše točke nego ukupni usponi tijekom cijele staze koji na MTB Učka Maratonu iznose oko 4200 metara i svrstavaju je među atraktivnijim i zahtjevnijim stazama svijeta. Organizatori očekuju kako će za prolazak cijele staze biti potrebno oko četiri sata vožnje, dok će je oni najpripremljeniji odvoziti za oko 3 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close