ATP Rim

Čilić se plasirao u četvrtfinale, čeka ga Carreno-Busta

Marin Čilić drugu godinu zaredom izborio je mjesto u četvrtfinalu ATP turnira Masters 1000 serije u Rimu.
Sport / Ostali sportovi | 17. 05. 2018. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić drugu godinu zaredom izborio je mjesto u četvrtfinalu ATP turnira Masters 1000 serije u Rimu, gdje je u četvrtak u osmini finala nadigrao Francuza Benoita Pairea (ATP - 52.) sa 6-3, 6-4 nakon 87 minuta igre, a za mjesto u polufinalu borit će se protiv Španjolca Pabla Carreno-Buste koji je sa 6-4, 6-7 (3), 6-2 bio bolji od Slovenca Aljaža Bedenea.

Čilić je do četvrte pobjede u pet međusobnih dvoboja s Paireom stigao vrlo uvjerljivom igrom u prvom setu i velikim preokretom u drugom.

U prvoj dionici dvoboja hrvatski je tenisač napravio 'break' za 2-0 i bez poteškoća stečenu prednost nakon 34 minute pretvorio u osvajanje prvog seta.

U drugom setu je početak bio u znaku Čilićevog suparnika koji je poveo 3-0 i u četvrtom gemu imao priliku za 'dvostruki break'. No, peti tenisač svijeta se izvukao i već u sljedećem gemu vratio set u ravnotežu po drugi put u meču oduzevši servis Paireu. Čilić se nije zaustavio te je nizom od pet gemova stigao na korak od pobjede. Francuski tenisač je produžio neizvjesnost spasivši dvije meč-lopte u devetom gemu, no već u sljedećem je Čilić ostavio Pairea bez poena i vrlo sigurno odservirao za pobjedu.

Ulaskom u četvrtfinale 29-godišnji hrvatski Davis Cup reprezentativac izjednačio je svoj najbolji rezultat na rimskom Mastersu, gdje ga je u prošlogodišnjem četvrtfinalu zaustavio John Isner, a 2011. je izgubio od Rafaela Nadala.

Treći pokušaj za proboj u polufinale Čilić će imati protiv 11. tenisača svijeta, Španjolca Pabla Carreno-Buste koji je umalo ispustio veliku prednost u dvoboju sa Slovencem Bedeneom. Naime, Carreno-Busta je vodio 6-4, 5-1, da bi dopustio preokret Slovencu i tek u trećem setu izborio svoje mjesto među četvrtfinalistima u Foro Italicu, što mu nikada prije u karijeri nije uspjelo.

Bit će to treći dvoboj Čilića i Carreno-Buste, a hrvatski je najbolji tenisač bio bolji u oba dosadašnja sraza. Prvi put je slavio u Baselu 2016. godine u dva seta, a ove godine je svladao Španjolca u osmini finala Australian Opena, za što su mu trebala četiri seta.

Pobijedi li Carreno-Bustu Čilić će nastup na Roland Garrosu dočekati najmanje kao četvrti tenisač svijeta, jer će preskočiti Bugarina Grigora Dimitrova. Budu li mu išli na ruku i drugi rezultati, Čilić bi U Rimu mogao preskočiti i Nijemca Alexandera Zvereva te ponovno doći do 3. mjesta pojedinačne ATP ljestvice.

Argentinac Juan Martin del Potro još je jednom predao meč, nakon što je u drugom setu propustio servis za izjednačenje na 1-1 u setovima protiv Belgijca Davida Goffina. Već početkom drugog seta je zatražio pomoć zbog bolova u preponama, a kad nije uspio servisom osigurati treći set, odlučio je prekinuti meč i propustiti Goffina u njegovo treće četvrtfinale u Rimu u posljednja četiri izdanja turnira.

Lakoćom je do četvrtfinala stigao i prvi nositelj Španjolac Rafael Nadal koji je sa 6-4, 6-1 svladao Kanađanina Denisa Shapovalova. Nadala na putu prema polufinalu čeka domaći miljenik Fabio Fognini.

Kopirati
Drag cursor here to close