Šah

Carlsen juriša na osmi naslov

Aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen prvi je puta nastupio na turniru 2004. godine, iste godine kada je postao velemajstor. On drži rekord sa sedam pobjedničkih naslova na ovom turniru. I ove je godine najveći favorit...
Sport / Ostali sportovi | 15. 01. 2021. u 10:31 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos još uvijek nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji i pojavi novog soja virusa COVID-19, Nizozemci ne odustaju od 83. izdanja šahovskog turnira "Tata Steel".

Iako su Englezi u Hastingsu odustali od klasičnog turnira i izlaz potražili u internetskom turniru u ubrzanom šahu, Nizozemci će uz maksimalno osiguranje i bez prisustva publike nastaviti sjajnu tradiciju održavanja velikih turnira.

Šahovski turnir "Tata Steel" – "Šahovski Wimbledon" – jedan je od najprestižnijih događaja u međunarodnom šahovskom kalendaru. Tijekom svoje bogate povijesti, ovaj je turnir privukao mnoga od najvećih imena u povijesti šaha. Od 1938. godine dugačak je popis slavnih pobjednika, uključujući Maxa Euwea, Tigrana Petrosjana, Jana Timmana, Anatolija Karpova, Vladimira Kramnika, Garryja Kasparova, Viswanathana Ananda i Magnusa Carlsena. Od osam svjetskih prvaka od 1946. godine nedostaju samo imena Vasje Smislova i Bobbyja Fischera, a posebno se pamti turnir održan 2001. godine na kojem je sudjelovalo devet od deset najboljih svjetskih igrača.

Video: Magnus - Trailer

Aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen prvi je puta nastupio na turniru 2004. godine, iste godine kada je postao velemajstor. On drži rekord sa sedam pobjedničkih naslova na ovom turniru. I ove je godine najveći favorit, iako naslov brani njegov posljednji izazivač Amerikanac Fabiano Caruana.

Važnu ulogu u borbi za vrh igrat će i Francuz Maxime Vachier-Lagrave, kao i Nizozemac Anish Giri. Na listi sudionika su i Iranac Alireza Firouzja, Poljak Jan-Krzysztof Duda, Indijac Pentala Harikrishna, Rus Daniil Dubov, Poljak Radoslaw Wojtaszek, Španjolac David Anton Guijarro, Rus Andrej Esipenko, Nizozemac Jorden Van Foreest, Šveđanin Nils Grandelius i Norvežanin Aryan Tari.

Bit će to turnir visoke XX. kategorije s prosječnim rejtingom od 2728 bodova. Ukupno će se odigrati 13 kola po Bergerovom sustavu u tempu od 100 minuta za prvih 40 poteza, 50 minuta za slijedećih 20 poteza, te 15 minuta za ostatak partije. Naravno, nakon svakog poteza igrači će dobivati uobičajeni dodatak od 30 sekundi. Turnir počinje sutra, a završit će 31. siječnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close