Butigan u Coneglianu

Čapljinka u najvećem svjetskom klubu: Ovo je ostvarenje mog sna

Božanin uspjeh, kao i ranijih igrača/igračica iz Čapljine, je svakako pokazatelj da se iz malog kluba, uz pravi potencijal, može daleko otići.
Sport / Ostali sportovi | 06. 07. 2020. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljinka Božana Butigan će se za nekoliko dana kao devetnaestogodišnjakinja (20 puni za nešto više od mjesec dana) pojaviti na početku priprema jednog od najboljih europskih odbojkaških klubova u ženskoj konkurenciji, sastavu Imoco Volley iz Conegliana kod Trevisa (Italija).

Ona je ovoga ljeta kao talentirana odbojkašica zagrebačke Mladosti i reprezentacije Hrvatske potpisala trogodišnji ugovor s klubom koji je posljednjih sezona sastavljao ekipu za napad na Ligu prvakinja.

Trogodišnji ugovor

Na tom putu su dva puta bili drugi i jednom treći pa njihova “glad” za ovom titulom sve više raste.

''To je dosta mlad klub (osnovan 2012. godine, op.a.), ali koji je u tom kratkom periodu ostvario puno uspjeha. Po tri puta su osvojili prvenstvo i Superkup, dva puta Kup Italije i prošle sezone Svjetsko klupsko prvenstvo. Za mene je to kao ostvarenje sna. Mislim da još nisam svjesna u kakav klub prelazim, i neću biti, sve dok ne odem tamo. Jedva čekam da upoznam ljude tamo, suigračice, da treniram s njima i vidim kako će se sve to odvijati'', govori Božana Butigan za Dnevni list.

Posljednjih dana je kod roditelja u Čapljini, ali vrlo skoro slijedi put na sjever Italije koji je jako pogodila pandemija koronavirusa.

''Trebali smo pripreme početi 1. srpnja, ali tad još nisu dobili licencu za trening. Tako se sad svi trebamo pojaviti 9. srpnja, odraditi testiranja i lijeničke preglede da bi 13. srpnja krenuli s radom'', pojašnjava Božana koja će u Imoco Volleyu i dvorani Palverde (Treviso) imati priliku raditi s najboljim svjetskim odbojkašicama.

''Imamo zaista takav igrački kadar da klub ide na osvajanje svih trofeja. Osobno ne očekujem da ću igrati prve sezone i cilj mi je da napredujem i konkuriram, dokažem se na tom nivou i postignem što bolje rezultate. Glavno je da učim od tih cura, a mislim da ću već samo gledajući upijati puno toga jer su to stvarno vrhunske igračice'', istaknula je Čapljinka.

Oslonac u Coneglianu

Velika prednost za njen razvoj bi trebala predstavljati činjenica kako je trener u talijanskom klubu ujedno i izbornik odbojkaške reprezentacije Hrvatske, Daniele Santarelli. On je za Božanu izjavio da je “igračica za budućnost s dobrim osnovama, koja će uz velike prvake moći puno rasti i učiti”.

''To mi stvarno igra veliku ulogu u ovom transferu. Prepoznao je u meni potencijal i ističe da samo trebam dosta raditi. Tome se baš veselim i jako mi je važno da tamo imam osobu na koju se mogu osloniti'', kaže studentica druge godine Komunikacijskog menadžmenta.

Emocije pomalo pomiješanim čini to da odlazi iz zagrebačke Mladosti poslije četiri sezone koje su joj donijele veliki uzlet u odbojkaškoj karijeri.

''Za mene je bio pun pogodak odlazak u Mladost, imam samo riječi hvale za taj period, za sve ljude tamo, predsjednika Miru Pavlovića, trenericu Mariju Anzulović zbog koje sam se tamo i našla, te trenera Sašu Ivaniševića s kojim sam najviše radila. To je moj drugi dom, velika odskočna daska i pomalo mi je žao radi cura što idem iz te ekipe'', zaključila je Božana Butigan.

Put od Čapljine do Mladosti

Trenericu Mariju Anzulović iz Mladosti smatra najvažnijom za njen iskorak iz Čapljine u Mladost.

''Ona me vidjela na turniru Trofej grada Zagreba gdje sam igrala s Čapljinom, i inzistirala na mom dolasku u Mladost kroz komunikaciju samnom, mojim roditeljima i klubom. To je bilo još 2015. godine'', kaže..

Treneri u Čapljini

Čapljinski odbojkaški klub je već dao nekoliko vrsnih imena kao što su Ivan Raič, Ilijana Dugandžić, Tamara Sušić, redom bivši i sadašnji članovi A reprezentacije Hrvatske. Njihovim stopama ide i Božana.

''U Čapljini sam od početka radila s Milošem Jelčićem i Ilijanom Dugandžić koji su mi puno pomogli u razvoju i sazrijevanju. Tu moram spomenuti i moju trenericu iz početaka, Martinu Vego, koja je u meni pobudila ljubav za odbojkom'', kaže Butigan..

S obzirom da je igrala u vrhunskim klubovima i reprezentaciji upravo na poziciji srednjeg blokera, Ilijana Dugandžić je mogla dosta utjecati na njen napredak.

''Stvarno mi je dala dosta savjeta i prenijela puno znanja'', izjavila je Božana.

Anterfile

Iza sebe već ima nekoliko velikih natjecanja

Butigan je već od 2017. godine članica A reprezentacije Hrvatske, a od 2016. godine je igrala za kadetsku i juniorsku vrstu.

''Kad sam dobila poziv, nisam se mislila, bila je to prilika da odem i pokažem se'', kaže Božana koja kao prekretnicu u karijeri vidi utakmicu Hrvatske na turniru World Grand Prixa u Argentini 2017. godine kad je osvojila 18 poena u trijumfu protiv domaćina (3:2):

''Pokojni trener Miroslav Aksentijević je tad inzistirao da budem dio A tima iako sam bila daleko najmlađa. Tad se više čulo za mene, počeli su više raditi i pričati samnom. Svaka utakmica mi je posebna, ali ta se ipak izdvaja'', kaže.

U međuvremenu je s Hrvatskom osvojila i Mediteranske igre u Tarragoni (Španjolska) 2018. godine, igrala osminu finala Europskog prvenstva 2019. te kvalifikacije za Olimpijske igre u siječnju.

Opet bih napravila sve isto

Božanin uspjeh, kao i ranijih igrača/igračica iz Čapljine, je svakako pokazatelj da se iz malog kluba, uz pravi potencijal, može daleko otići.

''U kontaktu sam s curama koje igraju u Čapljini, pogotovo jer mi i sestra Dragica tu trenira, tako da sam dosta upućena u njihov rad i dalje. Bitno je da djevojke vjeruju u sebe. Da je meni netko prije par godina rekao da ću biti tu gdje jesam, ne bih vjerovala, ali se pokazalo da rad uvijek dođe na naplatu. Čak i da se ne uspije na toj razini, uvijek smo kroz sport bogatiji za poznanstva, prijateljstva i sva ta divna iskustva. S odbojkom nisam pogriješila i opet bih napravila sve isto'', poručila ja Božana.

 

OSOBNI KARTON

Datum rođenja: 19. 8. 2000.
Mjesto rođenja: Mostar
Visina/težina: 192cm/76kg
Pozicija: srednji bloker
Reprezentacija
Hrvatska 2016. – 2020.
Klupska karijera
Čapljina 2010. – 2016.
Mladost 2016. – 2020.
Imoco Volley 2020. –

Kopirati
Drag cursor here to close