Tečaj u Ankari

Čapljinac Zdravko Jakiša stekao titulu međunarodnog odbojkaškog suca

Sport / Ostali sportovi | 14. 08. 2015. u 12:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tečaju kandidata za međunarodne odbojkaške suce održanom u Ankari (Turska) od 28. srpnja do 6. kolovoza zvanje kandidata za međunarodnog suca je stekao i Čapljinac Zdravko Jakiša (rođen 31. kolovoza 1988. godine).

On je tako postao treći arbitar iz Hercegovine na ovoj razini, a s obzirom da zvanje međunarodnog suca već ima Ivana Bartula – Gustin (Neum) i kandidata za međunarodnog suca Nikola Kozić (Ljubinje).

Na tečaju je sudjelovalo dvadeset kandidata iz četrnaest zemalja svijeta, a Jakiša je bio jedini predstavnik OS-a BiH, piše Dnevni list.

''Direktor tečaja nam je bio Hassan Mohamed, predsjednik Sudačke komisije FIVB-a, instruktor Sergej Titov, glavni tajnik Sudačke komisije FIVB-a, te promatrač Zorica Bijelić, član Sudačke komisije CEV-a i sudački kontrolor'', pojašnjava Zdravko Jakiša.

''Tečaj se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio je bila obrada Pravila igre i Instrukcija za suđenje, dok smo u praktičnom dijelu sudili Balkansko prvenstvo za juniore'', dodao je.

Svi kandidati su uspješno položili tečaj i stekli zvanje kandidata za međunarodnog suca.

''Sad imam zvanje “kandidat za međunarodnog suca”, a postoje određeni koraci koje moram proći kako bih bio promoviran u međunarodnog suca. To su pozitivne ocjene na određenom broju utakmica kao prvi i drugi sudac u naredne tri godine'', zaključio je Zdravko Jakiša za Dnevni list.

Odbojkaški savez BiH ima deset međunarodnih sudaca i kandidata za međunarodne suce, računajući sada i Jakišu.

Inače on je u odbojkaši sport ušao kao igrač Čapljine s kojom je osvajao kadetsko (2004. i 2005. godine) te juniorsko prvenstvo FBiH (2006. i 2007.), zatim srebro na Hrvatskim OI u Zadru 2006. te izborio Prvu ligu FBiH 2007. godine.

Dvije sezone je nastupao u Premier ligi. Suđenjem se bavi već deset godina, a naredna će mu biti već peta u bh. elitnom rangu, Premier ligi. Prošle godine je sudio finale Balkanskog prvenstva za juniore u Makedoniji između Turske i Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close