30-godišnji Zdravko Jakiša

Čapljinac u eliti mladih odbojkaških sudaca Europe

Jakiša je jedini odbojkaški sudac iz Bosne i Hercegovine pozvan na seminar “Mladi i talentirani suci” u Rimu koji je organizirala Sudačka komisija (ERC) Europske odbojkaške Federacije (CEV)
Sport / Ostali sportovi | 16. 10. 2018. u 13:30 Dnevni list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini odbojkaški sudac iz Bosne i Hercegovine pozvan na seminar ''Mladi i talentirani suci'' u Rimu je Čapljinac Zdravko Jakiša (rođen 31. kolovoza 1988.) koji je ''prijestolnicu svijeta'' pohodio u razdoblju od 5. do 7. listopada.

Mažić se nije pojavio

Seminar je organizirala Sudačka komisija (ERC) Europske odbojkaške Federacije (CEV), koja je odabrala 21 suca iz 21 zemlje. Predavači su bili iskusni suci koji sude Ligu prvaka, poput Stefana Cessarea iz Italije i Adreya Zenovicha iz Rusije koji iza sebe ima nekoliko Olimpijskih igara, a nedavno je sudio i Svjetsko prvenstvo sa završnicom u Italiji.

Foto: Facebook / Zajednička fotografija sudonika seminara u Rimu

''Među predavačima je trebao biti i nogometni sudac Milorad Mažić, ali je dobio delegiranje pa nije mogao doći,'' napominje Zdravko Jakiša pa dodaje: ''Bila mi je čast dobiti poziv na seminar kao jedini od nas deset međunarodno aktivnih sudaca iz BiH, odnosno biti na seminaru među četiri suca s prostora bivše Jugoslavije. Zahvaljujem se OS-u FBiH i OS-u BiH koji su mi omogućili odlazak na seminar i pružili mi iznimnu podršku u dosadašnjoj karijeri''.

Osma sezona u Premijer ligi

Suđenjem se počeo baviti još kao aktivni odbojkaš Čapljine, sa 16 godina, odnosno još 2004.

''Kao igraču Čapljine ponudila mi se prilika, kao i svima ostalima, da polažem prvi rang za odbojkaškog suca - odnosno da postanemo linijski suci i zapisničari, što sam i učinio. Nakon toga je uslijedilo polaganje za drugi rang - regionalni sudac, potom državni, onda kandidat za međunarodnog, pa međunarodni...'', priča Jakiša svoj put do najviše razine.

Ovim poslom se sad već bavi 13 godina i iza njega je veliko iskustvo, iako se u stvari još uvijek radi o mladom arbitru. Ne samo za naše prilike, nego i šire. Naime, Jakiša je jedan od najmlađih sudaca međunarodnog ranga u Europi.

Foto: Facebook / Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Sofiji

''Sudim ukupno 13 godina, a ovo će mi biti osma sezona na Premijer ligi BiH. Europske utakmice, odnosno CEV i Challenge cup utakmice, sudim od 2016. godine, a prije toga sam sudio tri Balkanska prvenstva''.

Kao svoj najvažniji uspjeh u karijeri odbojkaškog suca ističe činjenicu da je postao međunarodni sudac na tečaju u Ankari 2015. godine.

''Što se tiče utakmica, ne mogu izdvojiti neku posebno. Dosad sam sudio finale Balkanskog prvenstva kao prvi sudac, potom četiri puta kvalifikacije za Europsko prvenstvo za mlađe kategorije, četvrtfinale Challenge kupa. Možda jedna od utakmica koju najviše pamtim je utakmica u mjestu Canakale u Turskoj, gdje je domaćin ugostio grčki Olympiakos, i gdje se igrala odlična odbojka. Utakmica je završila rezultatom 3:2 za goste u predivnoj atmosferi pred 3.000 gledatelja'', zaključio je Zdravko Jakiša.

Iskustvo i znanje želim prenijeti na kolege

U sljedećem razdoblju Jakiša je nominiran na tri utakmice - dvije Challenge cupa i jedan susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo u ženskoj konkurenciji (Austrija – Albanija u Grazu).

Foto: Bljesak.info / Zdravko Jakiša

''Budući planovi su mi dalje raditi na sebi, skupljati iskustvo, učiti i truditi se iz utakmice u utakmicu biti sve bolji. Također, želim iskustvo i znanje prenijeti na mlađe kolege i raditi s njima koliko je god to moguće kako bi razinu kvalitete suđenja iz godine u godinu podizali za jednu stepenicu više''.

Kvalitetu igre u BiH prati kvaliteta suđenja

Kako bi prokomentirao trenutno stanje u odbojkaškom sportu u BiH?

''Smatram da je odbojka na dobrom nivou te da sigurno kvalitetu igre prati i kvaliteta suđenja na svim razinama natjecanja. Posljednjih godina provode se aktivno radionice i seminari, kako za suce tako i za klubove tj. trenere, pa je i samim tim natjecanje na višoj razini, organizacijski i natjecateljski. Također ne treba zanemariti ni činjenicu da je BiH po prvi put nakon dugo godina igrala kvalifikacije za Europsko prvenstvo u seniorskoj kategoriji za žene te kako su dvorane u Kaknju i Lukavcu bile pune, što pokazuje interes za odbojku u našim gradovima.''

Kopirati
Drag cursor here to close