Davis Cup

Brkić: Imamo izbornika sada se je puno lakše

U redizajniranom Davis Cupu, reprezentacija BiH je još uvijek u vrlo lijepom društvu među trideset najboljih reprezentacija svijeta.
Sport / Ostali sportovi | 04. 03. 2020. u 07:55 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U redizajniranom Davis Cupu, reprezentacija BiH je još uvijek u vrlo lijepom društvu među trideset najboljih reprezentacija svijeta.

Možda na prvu i nije neki važan podatak, ali ovaj sljedeći se mora respektirati.

Trenutačno, slabije rangirane od BiH su Švicarska, Slovačka, Novi Zeland, Južna Afrika, Rumunjska, zemlje u kojima je tenis na daleko većem nivou nego što to jeste u ovoj zemlji.

Prošle godine je BiH igra protiv dvije velesile, Australije i Češke, u prvom meču očekivano nije imala šanse, u drugom je skoro napravila veliki preokret i to bez Damira Džumhura. 

Sada je reprezentacija kompletna, napokon službeno ima i izbornika ili kako se to obično kaže kapetana, a to je Zoran Zrnić.

''Meni je velika čast jer sam dio ovog tima kojeg čine prije svega dobri ljudi a onda i najbolji igrači našeg tenisa. Što se tiče priprema, ja sam prije svega zadovoljan što su igrači našli način da dođu, organizirali se i na vrijeme se javili na početak priprema, pa čak i da ranije. To dovoljno govori o odnosu prema reprezentaciji. Imamo jako dobre uvjete i dovoljno vremena da sačekamo te mečeve u što boljoj formi. Atmosfera u timu je jako dobra. Ako svi budemo na nivou, mislim da imamo svoje šanse'', kaže Zrnić.

U ovom trenutku BiH je u Svjetskoj skupini I i realno uz dvije pobjede može čak na kraju godine zaigrati na završnom turniru. Pobjednik ovog play-off meča će u rujnu 2020. godine igrati protiv jedne od poraženih reprezentacija kvalifikacijskih mečeva Svjetske grupe.

Prva u ovoj godini je Južna Afrika, možda u ovom trenutku većini ne pretjerano atraktivan protivnik, ali kroz svoju tenisku povijest ova zemlja je ponudila dosta toga. Sada je tu Kevin Anderson, nekada peti igrač svijeta.

Prije njega je bio sjajni Wayne Ferreira koji je u jednom trenutku bio šesti na svijetu.

Nekada davno su bili Frew McMillan, čovjek koji je osvojio 66 turnira u karijeri, sjajan igrač u doublu, bivši broj jedan (1977). I Kevin Curren je bio TOP 5 igrač, dok je Johan Kriek početkom osamdesetih dvije godine zaredom uzimao Australian Open u singlu.

Srećom po reprezentaciju BiH, danas u sastavu Južne Afrike nema takvog igrača, pa su samim i šanse Džumhura i ostatka momčadi veće.

Južnu Afriku kao kapetan predvodi Marcos Ondruska koji nije bio ni blizu gore navedenih sunarodnjaka, kao igrač je igrao tri finala na touru, uspio je recimo u prvom kolu Olimpijade u Atlanti srediti Gorana Ivaniševića koji je tada bio kandidat za medalju.

Njegovi najvažniji aduti su mladi Lloyd Harris i super iskusni majstor igre parova, Raven Klaasen.

Harrisa smo prošle godine gledali u prvom kolu Wimbledonu, kada je uspio uzeti set Federeru, kasnije je igrao polufinale ATP turnira u Kini.

Raven Klaasen je ove godine promijenio partnera, igra s Oliverom Marachom, nakon dvije godine suradnje s Michaelom Venusom s kojim je izgubio između ostalog i finale ATP Finalsa u Londonu.

''Mislim da je podloga spora, loptice će biti nešto teže i mislim da ćemo gledati dobar tenis ovog vikenda. Očekujem neizvjestan meč do kraja, jer ovo je dobra prilika za obje selekcije. Očekujem da naši momci budu na visokom nivou'', rekao je u najavi Ondruska.

Njegov kolega, Zrnić na raspolaganju ima Džumhura, Bašića, Fatića i Brkića. Za očekivati je da će Damir i Mirza igrati u singlu, te Mirza u paru zajedno s Tomom Brkićem koji je često u posljednje vrijeme obavljao ulogu igrača ali i kapetana.

''Lakše je sada raditi i pripremati se jer smo svi zdravi i tu smo. Mi smo poslije posljednjeg susreta pričali da se pronađe neki način, posebno po pitanju izbornika jer je zaista bilo jako teško i igrati i sjediti na klupi. Hvala Zoranu što je prihvatio tu dužnost, nama je mnogo olakšao. Mislim da se sada možemo fokusirati samo na tenis'', naglasio je Brkić.

Kopirati
Drag cursor here to close