OI Rio

Boksač Tommasone ušao u povijest

Sport / Ostali sportovi | 06. 08. 2016. u 19:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski boksač Carmine Tommasone (32) upisao se u povijesti kao prvi profesionalni boksač koji je nastupio na Olimpijskim igrama.

Međunarodna boksačka federacija (AIBA) je u lipnju ove godine donijela odluku da profesionalni boksači prvi put u povijesti mogu na OI. Do sada, kroz sve Olimpijske igre počevši od onih prvih 1896. godine nastupi su smjeli jedino boksači amateri.

Međutim, kako je u tom trenutku kvalifikacijski proces za OI bio u samoj završnici, profesionalni boksači imali su samo jednu priliku izboriti vizu za Rio i to na kvalifikacijskom turniru u Bakuu koji se održao od 16. do 25. lipnja.

Talijan Tommasone je jedan od trojice 'profića' kojima je to uspjelo. Druga dvojica su Kamerunac Hassan N'Dam N'jikam i Tajlanđanin Amnat Ruenroeng. Zanimljivo, Kamerunac Njikam je mogući protivnik našeg Hrvoja Sepa u osmini finala.

Tommasone je 1. kolu lake kategorije pobijedio Meksikanca Lindolfa Delgada jednoglasnom odlukom sudaca.

"Nastup na olimpijskim igrama je san svakog sportaša i sretan sam što mi je to uspjelo," kazao je Tommasone koji je u profesionalne vode krenuo 2010. i do sada ima skor od 15 pobjeda.

U povijest su otišle i zaštitne kacige koje su štitile glave boksača od jakih udaraca. Kacige su korištene od Igara u Los Angelesu 1984.

Djevojke će ipak ostati zakinute za ovu promjenu jer se istraživanja u ženskom boksu još uvijek provode. Podsjetimo da je ljepši spol na boksačkom turniru prvi puta nastupio u Londonu 2012. U muškom boksu provedena su brojna istraživanja u vezi s korištenjem kaciga, a pilot-turniri bila su svjetska prvenstva 2013. i 2015. godine te Igre Commonwealtha 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close