#StrongerTogether

Bach: "OI mogu biti svjetlo na kraju ovog mračnog tunela"

Organizatori su također, najavili smanjenje svih nepotrebnih troškova kako bi se osigurala nesmetana i vrhunska izvedba igara.
Sport / Ostali sportovi | 23. 07. 2020. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijske igre u Tokiju službeno su trebale biti otvorene u petak, 24. kolovoza međutim pandemija koronavirusa sve je odgodila za godinu dana.

Novi datum svečanosti otvaranja OI je 23. srpnja 2021.

"Olimpijske igre mogu biti svjetlo na kraju ovog vrlo mračnog tunela kroz koji čovječanstvo trenutno prolazi," kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach dodavši: "Također, 23. srpnja je početak kampanje #StrongerTogether. Time će se prepoznati važnost solidarnosti i jedinstva u ovim teškim vremenima, priznajući snagu sporta, a posebno olimpijskih igara, za okupljanje ljudi," dodao je Bach.

Osim na kanalima MOO-a i OI Tokio 2020, dionici Olimpijskog pokreta također, će se aktivirati preko svojih digitalnih i društvenih medijskih platformi tijekom narednih dana kako bi pokazali svoju podršku svim sportašima, piše Hina.

"Živimo u vremenu velike neizvjesnosti. Na kraju, OI mogu postati sjajno svjetlo nade, optimizma, solidarnosti i jedinstva," dodao je Bach kazavši kako MOO priprema različite moguće scenarije za provedbu igara.

Organizatori i MOO u više su navrata izrazili uvjerenje da će se Igre održati. No, MOO je naglasio kako u slučaju nepovoljne situacije, neće biti nove odgode, već će Olimpijske igre biti otkazane.

Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara i bivši japanski premijer Yoshiro Mori u srijedu je u razgovoru za japansku nacionalnu televiziju NHK kazao da se OI neće održati iduće godine ako se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni.

On je protiv ideje i da se natjecanja održavaju bez gledatelja.

"Sportska su natjecanja bez gledatelja nezamisliva. Cijela će zemlja tada živjeti s Olimpijskim igrama, uključujući svijet", rekao je u intervjuu za novinsku agenciju Kyodo News.

U Tokiju je prvi put od izbijanja pandemije u jednom danu zabilježeno više od 300 infekcija, u posljednja 24 sata bilo ih je 366, rekao je guverner Yuriko Koikeam na japanskoj televiziji NHK 365 dana prije OI.

MOO i Organizacijski odbor, kao i japanske vlasti, na čelu s premijerom Shinzom Abeom, ostaju predani pripremama za Igre sljedeće godine. To ponavljaju još od ožujka, kada su prvi put u povijesti bili prisiljeni odgoditi najveći sportski događaj za sljedeću godinu.

Od tada se nije puno toga promijenilo, putovanje između kontinenata i pojedinih zemalja još uvijek je vrlo ograničeno ili čak onemogućeno, a na mnogim mjestima karantena je potrebna za prelazak granice.

Organizatori su prošlog tjedna objavili kako su svi objekti, uključujući Olimpijsko selo i medijske centre, spremni, ali mnoga su pitanja i dalje otvorena. Kako u pogledu financiranja igara, mnogi sponzori još nisu dali svoju suglasnost, kao i provedbu kvalifikacijskih natjecanja za Olimpijske igre.

U Europi su sportska natjecanja započela prije mjesec dana ublažavanjem mjera za suzbijanje infekcija, ali one su u porastu ne samo u Japanu, već i u drugim razvijenim zemljama, na čelu sa Sjedinjenim Državama, kao i u zemljama u razvoju, Indiji i Brazilu.

"Sada se sportaši širom svijeta imaju priliku usredotočiti na svoj cilj i pripremiti se za natjecanje", rekao je sportski direktor Tokyo 2020 Koji Murofushi.

Organizatori su također, najavili smanjenje svih nepotrebnih troškova kako bi se osigurala nesmetana i vrhunska izvedba igara. Olimpijska povjerenica za logistiku Hidemasa Nakamura objasnila je da su ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, koje organizatorima uvijek predstavljaju velik trošak, također u bilanci rashoda.

Kopirati
Drag cursor here to close