Feđini specijali

Armstrong: Doping sam počeo uzimati 1992. godine!

Priznao ono u što su mnogi godinama sumnjali, sa svakim novim trijumfom na Tour de Franceu sve više.
Sport / Ostali sportovi | 26. 05. 2020. u 08:20 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok još uvijek traju rasprave i polemike oko dokumentarca "The Last Dance" stiže nam novi koji bi mogao jednako tako zanimljiv. Onaj o čovjeku koji je za neke još uvijek heroj, dok je za druge najveća varalica u svijetu sporta uopće. Lance Armstrongu koji je tamo siječnja 2013. godine javno u ekskluzivnom razgovoru s Oprah Winfrey priznao korištenje dopinga.

Priznao ono u što su mnogi godinama sumnjali, sa svakim novim trijumfom na Tour de Franceu sve više.

Priznao jeste, ali je li govorio istinu?

Jedan od njih je bio David Walsh koji uporno gurao prema zidu najvećeg američkog sportskog heroja godina. Irskom novinaru su na ruke išle izjave pojedinih članova momčadi za koju je vozio Lance, klupko koje se odmotavalo u kontinuitetu, ali i pojava bioloških putovnica biciklista. A onda je na kraju i sam Lance progovorio:

- Za sve ovo što mi se dogodilo ja sam kriv. Za one koje sam izdao snosim odgovornost i krivnju. Moj sljedeći zadatak je kako tim ljudima objasniti što sam radio. Pitati ih kako da mi oproste, rekao je, prije više od sedam godina, čovjek zbog kojeg danas imamo veliku, ogromnu rupu na listi pobjednika najveće biciklističke utrke na svijetu.

Video: Lance Armstrong

Podsjetimo, Armstrongu je oduzeto svih sedam naslova pobjednika Tour de Francea, a uz to mu je, odlukom Američke antidopinške agencije, doživotno zabranjeno bavljenje sportom.

Rekao jedno, sada drugo

Lance je 1996. godine morao odustati s Toura jer je imao zdravstvenih problema, osjetio je malaksalost. Dva mjeseca kasnije, otišao je na pregled kod doktora jer je iskašljavao krv. Dijagnoza – rak testisa koji se proširio na stomak, pluća i mozak. U jednom trenutku je izgledalo kako je samo pitanje dana kada će umrijeti, ali stvari su se počele mijenjati. Lance je ponovo počeo voziti bicikl, počeo se pripremati za Tour na kojem će sedam puta pobijediti.

Ovaj novi dokumentarac koji se pojavio mogao bi nam dati odgovore na neka pitanja. Sam Lance je "priču" počeo u tom pravcu.

- Imao sam vjerojatno 21 godinu, to je bilo u mojoj prvoj profesionalnoj sezoni. Jesmo li primali injekcije s vitaminima i drugim preparatima? Da, ali to nije bilo ilegalno. I uvijek sam pitao što mi daju. Uvijek sam znao što je u injekcijama i uvijek sam ja bio taj koji je donosio odluku.

Nitko mi nije rekao "Ne postavljaj pitanja, samo to uzmi". Nikada to ne bih prihvatio. Informirao sam se, to je bilo to što sam ja poduzeo, tvrdi sada Lance koji je gostujući kod Oprah pričao kako je počeo uzimati doping 1996. godine. Što je samo po sebi zanimljivo, jer mu recimo nije oduzet naslov svjetskog prvaka iz Osla 1993. godine.

Video: Lance Armstrong talks training under Michele Ferrari, EPO | ‘LANCE’ Part 1 excerpt | ESPN 30 for 30

Nakon ovih riječi otvara se novo pitanje. Je li možda uzimanje dopinga tih godina uzrokovalo zdravstvene probleme s kojima se suočio Lance?

- Nemam odgovora na to, ali ne bih rekao ne. Mogu reći to da sam jedini put u karijeri uzeo hormon rasta 1996. Dakle, u jednom djeliću svog mozga postavljam si pitanje je li to bio uzrok?.

Kakvu je stvarnu ulogu imao doktor Ferrari?

Godinu ranije, Lance je počeo surađivati s "čudotvorcem" doktorom Ferrarijem.

- Radio sam sve što mi je rekao, slijepo sam mu vjerovao. Sve što mi je trebalo bila su crvena krvna tjelešca, kaže danas Lance iako je recimo Michele Ferrari tijekom istrage tvrdio kako Armstrong nikada nije uzimao doping.

- Nikada nisam vidio da je Lance Armstrong koristio doping. Mogu samo reći da nikada nisam vidio ili čuo nešto o tome. Nikada od mene nije tražio informacije o dopingu.  Da je Armstrong uzimao testosteron na način i u količinama navedenim od strane njegovih bivših momčadskih kolega, to bi jednostavno dovelo do placebo-efekta. Armstrong bi postigao istu razinu svojih nastupa i bez posezanja za dopingom, zbog svog talenta koji je bio daleko veći od njegovih rivala iz tog doba, objašnjavao je Ferrari 2012. godine.

Video: 

Zato možemo očekivati da bi dokumentarac "Lance" mogao baciti neko novo svijetlo na sve ono što se događalo u prošlosti oko Armstronga i njegovo karijere.

Pitanje je samo nakon svega, tko će mu vjerovati?

Kopirati
Drag cursor here to close