200 metara delfin

Amina Kajtaz spremna za nastup na Svjetskom prvenstvu

Boje BiH u dalekoj Kini branit će odabrana četvorka Amina Kajtaz, Lamija Medošević, Nikola Bjelajac i Adi Mešetović.
Sport / Ostali sportovi | 07. 12. 2018. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Amina Kajtaz

Nakon Šangaja 2006. godine, ponovo je jedan kineski grad domaćin svjetskog prvenstva u plivanju, u 25-metarskim bazenima. Ovaj put je domaćin smotre najboljih svjetskih plivača " u konzervi" Hangzhou u kojem će i pored otkaza jednog broja sudionika nastupiti neke od najvećih zvijezda svjetskog plivanja: Emily Seebohm, Cameron McEvoy, Mitchell Larkin,  Cesar Cielho Filho, Katinka Hoszzu, 

Boje BiH u dalekoj Kini branit će odabrana četvorka Amina Kajtaz, Lamija Medošević, Nikola Bjelajac i Adi Mešetović.

Bh. ekspedicija je otputovala na daleki put, prve utrke za bh plivače i plivačice su na rasporedu utorak, a Mostarka Amina Kajtaz svoju prvu utrku pliva naredne srijede.

Prije dvije godine u kanadskom Windsoru Amina je nastupala u disciplinama 50 i 100 metara delfin. Na 50 metara je bila 24. sa vremenom 26.87, dok je na 100 metara sa vremenom 1:00.36 završila na 31.mjestu u kvalifikacijama. Katinka Hosszú je bila zlatna sa 55.12 na 100 metara, dok je Dankinja Jeanette Ottesen slavila na 50 delfin sa 24.92.

Ovaj put će Amina plivati i na 200 metara delfin. U toj disciplini je na Svjetskom kupu u Budimpešti ostvarila vrijeme 2:11.87 što je čak pet i po sekundi brže vrijeme od starog državnog rekorda.

''Prije nisam plivala za mene ovu najtežu disicplinu, ali me je trener u zagrebačkoj Mladosti, Lovrenco Franičević naučio da se i teške discipline mogu trenirati i naučiti brzo plivati. Na Europskom prvenstvu u Glasgowu , u 50-metarskim bazenima ostvarila sam vrijeme 2:14.85,  pa ćemo vidjet. Ja sam dobro radila, trenirala, dio priprema sam odradila na Korčuli sa reprezentacijom Hrvatske, mogu očekivati dobar rezultat kaže Amina koja ipak kao najdražu izdvaju utrku na 100 metara. Ove godine je na 100 delfin na Evropskom prvenstvu u Glasgowu dva puta je obarala bh. rekorde, na kraju je sa 59.54 bila 16. Na 50 delfin je sa 27.56 bila 29'', rekla je Amina.

''Na 100 metara delfin želim plivati ispod 59.05.što je osobni rekord, dok bi polufinale trebalo biti tu negdje na 58.09, što svakako nije daleko za mene. Da se radi o 50-metarskom bazenu sigurno bih mogla reći kako idem u polufinale, ovako će biti teže, ali ja vjerujem u sebe'', dodaje Kajtaz koja je jedan od posljednjih nastupa prije polaska u Kinu imala na plivačkom mitingu njenog kluba, Mladosti u Zagrebu.

Zanimljivo, Amina je na ovom mitingu plivala i u disciplinama 100 i 200 metara mješovito gdje je također isplivala državne rekorde.

Kopirati
Drag cursor here to close