Giro Drag Race

Amar Hadžić, najbrži biciklista Sarajeva

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevo održan je peti Giro Drag Race, jedinstvena trka ubrzanja na biciklima.
Sport / Ostali sportovi | 18. 08. 2019. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevo održan je peti Giro Drag Race, jedinstvena trka ubrzanja na biciklima. U sjajnoj atmosferi, pobjedu je na svom mountain bikeu odnio sedamnaestogodišnji Amar Hadžić.

On je u finalu odmjerio snage sa Makom Durakovićem, dok je u borbi za treće mjesto kao pobjednik izašao Danis Mehmedić. Hadžić je tako sebi priskrbio vaučer u iznosu od 100 KM koji će moći utrošiti u M-Bike Shopu, koji je nagradio drugplasiranog sa Uvex biciklističkim naočalama, a trećeplasiranog sa Cube biciklističkim ruksakom.

''Utrka je protekla baš kako smo i planirali – u sjajnoj atmosferi svih sudionika i promatrača. Odziv je bio sjajan i imali smo preko trideset prijavljenih, a iako neki od njih nisu ni došli na start, to nije uticalo na samo natjecanje. Kroz nekoliko krugova najbrži su prolazili dalje i finale je zaista bilo uzbudljivo. Čestitamo Amaru i nadamo se da će svoj talent usmjeriti ka profesionalnoj karijeri bicikliste'', rekao je Tarik Šabanović, menadžer trke.

Ovakav format natjecanja pojavljuje se tek sporadično u svijetu i nije zabilježeno da je prije održana utrka ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Ono što je bila samo ideja prije pet godina, sada je postala tradicija, a organizatori najavljuju i dodatna poboljšanja i kvalitetnije iskustvo za natjecatelje.

''Mi ćemo ostati pri ideji da ova trka i dalje bude namijenjena nelicenciranim biciklistima – amaterima, kako bi mogli okusiti čar utrkivanja. Mišljenja smo da je bolje da trkaju na ovakvoj vrsti eventa nego da se utrkuju na ulici i tako ugrožavaju pješake. Naredne godine ćemo u tu svrhu unaprijediti događaj tako što ćemo prilagoditi format i onima koji su ne tako brzi na biciklu, ali su zato veoma vješti i znaju taktizirati. Obećavamo sjajan provod a kako će sve to izgledati, neka ostane iznenađenje'', dodaje Šabanović koji se zahvalio Novotel hotelu Bristol, M-Bike Shopu i Coca-Coli HBC na podršci.

Giro di Sarajevo je sa trkom Giro Drag Race započelo i promotivnu kampanju za svoj središnji događaj, Giro di Sarajevo 12, koji će biti održan na svjetski Dan bez automobila, 22. rujna.

Ovaj, fokus rekreativne vožnje bit će na oslobađanju javnog prostora kako za bicikliste, tako i za pješake u samom središtu grada.

Kopirati
Drag cursor here to close