Povijest za judo u BiH

Vrljić i Senkić kadetski prvaci BiH u katama

Mostarska Neretva je na ovom povijesnom natjecanju nastupila sa četiri para i sa ponosom možemo reći da su bili bez premca. Sva četiri para su se popela na pobjedničko postolje te osvojili svoje prve kata medalje.
Sport / Ostali sportovi | 18. 07. 2021. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 17.7.2021. mostarski judaši ostvarili su uspjeh koji će ući u povijest bosanskohercegovačkog judo sporta. U organizaciji JS RS i JS BiH održano je prvo kata natjecanje u Trebinju.

Na natjecanju je sudjelovalo preko 15 parova i to u Nage no kata i Katame no kata.

Mostarska Neretva je na ovom povijesnom natjecanju nastupila sa četiri para i sa ponosom možemo reći da su bili bez premca. Sva četiri para su se popela na pobjedničko postolje te osvojili svoje prve kata medalje.

"Da podsjetimo, kate u judu su forme točno propisane kako se izvode, namjenjene su učenju i čuvanju principa juda. Postoje kate koje prikazuju bacanja, tehnike u parteru, samoobrane, kao i kate koje uče raznim principa kretanja u prirodi i svemiru. Ono što je u katama u judu drugačije od ostalih borilačkih vještina je to što se kate rade sa partnerom".

Foto: PR / Mostarska Neretva na kata natjecanju u Trebinju

Mostarske galebice i galebovi su nastupali u Nage no kata, a ona se dijeli na 5 dijelova, te-waza, koshi-waza, ashi-waza, ma-sutemi waza, yoko sutemi-waza.

Članovi Neretve pokazali su se izvrsnim u izvođenju kata te tako svu konkurenciju ostavili iza sebe.

IJF sudac, Slaviša Bradić iz Hrvatske kazao je kako je oduševljen pokazanim izvođenjem tehnika i tim povodom pozvao članove Neretve da obavezno nastupe na nekom od sljedećih međunarodnih kata natjecanja.

Prve državne, seniorske i povijesne medalje osvojili su u paru Srđan Ajvaz (tori) - Ivan Jurić (uke). U konkurenciji 15 parova, ova dva natjecatelja su se istakla sa svojim izvođenjem i pokosila svu konkurenciju te su osvojili titulu prvaka BiH.

Prve državne kadetske, također povijesne medalje osvojili su u paru Rino Vrljić (tori) - Dragan Paol Senkić (uke) u konkurenciji četiri para te tako postali državni prvaci. Podsjetimo kako je Vrljić trenutno dvostruki prvak BiH za 2021. godinu.

Pored zlatnih medalja, klub je osvojio i titule viceprvakinja BiH u katama. U ženskom paru nastupile su Korina Džidić (tori) - Lana Čarapina (uke). Brončanim medaljama se okitio još jedan par JK Neretve, a to su Sergej Jarendić (tori) - Adnan Demirović (uke) u konkurenciji kadeta.

Kopirati
Drag cursor here to close