Sportska veličina

Intervju | Vesna Vukoja - mostarska judašica, vlasnica više od 240 odličja

Osim što je izvrsna sportašica Vesna Vukoja je i odlična učenica.
Sport / Ostali sportovi | 12. 09. 2018. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo tko se u Gradu na Neretvi može podičiti uspjehom kao članica Judo Klub “Neretva” iz Mostara Vesna Vukoja, koja je u karijeri osvojila preko 240 sjajnih odličja, a judom se bavi skoro sedam godina. Peterostruka je državna prvakinja, a ove godine prvakinja BiH za kadetkinje i juniorke. Osvajačica je i četiri balkanske medalje. 

Vesna je rođena 2001. godine u Mostaru. Učenica Srednje Medicinske Škole “Sestara Milosrdnica” Mostar, treći razred, odlična učenica i odlična sportašica. 

Bljesak.info:Kako si i kada počela trenirati?
Trenirati sam počela sasvim slučajno, u prvom razredu osnovne škole otišla sam na prezentaciju juda u školi i svidjelo mi se. Vremenom se ljubav prema sportu rodila i nastavila sam sa treninzima.

Bljesak.info:Sjećaš li se prve osvojene medalje?
Naravno, kao svaki sportaš sjećam se svoga početka. Sa svega 9 godina otišla sam na prvo natjecanje u Trebinje. Pored lijepog druženja i novog iskustva osvojena je prva srebrena medalja. Danas mi je to jedna od najdražih i često je se sjetim.

Bljesak.info: Kako izgleda jedan tvoj dan kada se spremaš za velika natjecanja?
Pred važna natjecanja uvijek su tu jake pripreme, moj jedan dan konkretno sastoji se od onih bitnih obaveza kao sto je školovanje, nakon toga trening. Pored treninga jako je bitan razgovor sa trenerom, meni to mnogo pomaže. Moj trener uvijek je imao koristan savjet i dobru psihičku potporu, ta pozitivna atmosfera vodila me je u velike pobjede.

Bljesak.info: Imaš li tremu pred važne mečeve?
Kao sto sam odgovorila u prošlom pitanju, psihička potpora mi je uvijek bila najbitnija , naravno uvijek imam pozitivnu tremu. Ali pored svega toga pred borbu adrenalin pobijedi svaki strah.

Foto: www.jkneretva.ba / Vesna Vukoja (JK Neretva Mostar)

Bljesak.info: Neka zanimljiva anegdota sa treninga, natjecanja...?
Sa pravim društvom uvijek su tu neke anegdote, naravno ima nekih kojih se rado sjećam. Poput one kad sam htjela pomoći prijateljici iz drugog kluba, nakon što je završila borbu bilo joj je jako loše pa sam potrčala da ju prijavim kako je pobijedila borbu, spotakla sam se na papuču i pala sam, napravila pad naprijed ustala se i nastavila. To je nažalost "slučajno" snimljeno i često se smijemo tom događaju.

Bljesak.info:Je li ti neka protivnica ili borba ostala u posebnom sjecanju i zašto?
Da, naravno. 2012. godine radila sam državno prvenstvo u Vitezu, došla sam do finalne borbe koju sam izgubila i postala viceprvakinja BiH. Tu borbu izgubila sam od današnje najbolje prijateljice, nakon toga borili smo se još mnogo puta, ali za te borbe mogu potvrditi da su "najmrže borbe sa najdražom osobom".

Bljesak.info:Posljednji turnir na kojem si ostvarila izvanredan rezultat. Da li si to očekivala?
Da, to je bilo u Bihaću na Balkanskom judo prvenstvu za kadete ove godine. Stvarno nisam očekivala da ću ikako uspjeti osvojiti medalju jer sam bila u kategoriji preko 70 kg. Inače u tom trenutku ja sam imala 71 kg, dok su moje protivnice iz Turske, Grčke, Bugarske i Rumunjske sve imale preko 90 kg, a samo reprezentativka Turske oko 140 kg. Najviše što sam u tom trenutku željela je da se ne povrijedim. Ali sa samo jednim porazom od reprezentativke Rumunjske koja je na kraju i bila prvakinja balkana, svojim pobjedama nad ostalim reprezentativkama uspjela sam osvojiti brončanu medalju.

Bljesak.info: Što misliš o novim natjecateljskim pravilima judo-a?
Nova pravila donose nove nedoumice, sa nekima se slažem sa nekim ne. Svako ima svoj tip borbe i neka mi jednostavno ne odgovaraju. Ali posto su to pravila, tu sam da ih poštujem.

Bljesak.info: Koji pojas trenutno imaš?
Trenutno nosim majstorski, crni pojas (I DAN) za koji sam dosta učila i vježbala, a kojeg sam položila prošle godine. Mogu se pohvaliti kako sam druga ženska osoba u povijesti grada Mostara sa zvanjem majstorskog pojasa.

Bljesak.info: Kakav je odnos trenera prema tebi i tebe prema njemu jel se sve poklapa ili ?
O tome bi mogla pisati jako puno. Sa svojim trenerom sam od samoga početka, pored toga što me je naučio sportskom odgoju i životu uz mene je bio cijelo moje školovanje, uvijek mi je izlazio u susret. Pomagao je u svakoj situaciji i davao korisne savjete, pored svih svojih obaveza obitelji i posla stizao je na svaki trening sam i jako sam mu zahvalna na nesebičnom zalaganju za sve nas, što je veliki uspjeh.

Foto: www.jkneretva.ba / Vesna Vukoja (JK Neretva Mostar)

Bljesak.info: Da li se tvoj trener dovoljno brine o tvom sportskom životu, sportskoj karijeri,zdravlju...?
Moj trener je za mene prvo veliki čovjek, često se zapitam kako sve stigne. Uvijek se brinuo i gurao nas u nove uspjehe, a pored svega brinuo se da nam zdravlje bude na prvom mjestu.

Bljesak.info: Na kraju 2016., 2017. ali i 2018. godine proglašena si za najuspješniju natjecateljicu kluba. Kakav je to bio osjećaj?
Na moju radost, jesam. Osvojila sam tu titulu na račun svojih medalja, kojih ni sama više ne znam koliko je bilo, a posebno mi je drago što sam možda svojim bodovima doprinijela klubu za osvajanje nekih ekipnih pehara i što smo kao klub bili proglašeni za najuspješnije ekipe veoma jakih turnira.

Bljesak.info: Kako bi ocijenila uvijete za treniranje na ovim prostorima?
Uvjeti na ovim prostorima nisu bas idealni, kad vidim druge reprezentacije shvatim koliko smo mi slabi po pitanju toga. Voljela bi da se veće donacije daju za sport, mislim da je to jedini način da BiH napreduje po pitanju toga. Iz ove države izašli su veliki sportaši, pored svih ovih loših uvjeta. Nekad se zapitam kakve bi smo mi zapravo sportaše imali da imamo bolje uvijete?

Bljesak.info: Kvalitet judo-a u regiji i kako do više medalja na velikim natjecanjima
Judo iz godine u godinu napreduje i postaje kao sport kvalitetniji, s time dolaze i kvalitetniji sportaši. Savjetujem svima puno truda,rada i zalaganja. Nekad se treba odreci uživanja,izlaska i druženja da bi mogli napredovati, naravno sve se to stigne nadoknaditi. Savjetujem svima da se prije svake borbe psihički srede, jer koliko god smo spremni nekad nas strah porazi.

Vesnini najveći uspjesi

• Prvenstvo BiH 2015- 1. mjesto 
• Trofeo de Treviso, Italija 2015- 1. mjesto 
• Međunarodni turnir “Kup Mimoza”, Crna Gora 2016- 1. mjesto 
• Prvenstvo BiH 2014- 1. mjesto 
• Prvenstvo BiH 2015- 1. mjesto 
• Prvenstvo BiH 2016- 1. mjesto 
• Prvenstvo BiH 2018- 2 x1. mjesto (kadetkinje i juniorke)
• Međunarodni turnir “Kup Jadrana”, Split 2016- 2 x 1. mjesto 
• Balkansko prvenstvo za kadete, Žabljak 2015- 3. mjesto
• Međunarodni turnir Kup Mala Europa 2016-1. mjesto 
• Svjetske igre, Zagreb 2017- 3. mjesto
• Međunarodni turnir Kup Osijeka 2016- 2 x 1. mjesto 
• Međunarodni turnir Kup Beograda 2016- 1. mjesto
• Međunarodni turnir Kup Una, Bihać 2016- 2 x 1. mjesto 
• Međunarodni turnir Kup Lika, Zagreb 2016 i 2017- 2 x 1. mjesto
• Balkansko prvenstvo za kadete, Bihać 2018- 3. mjesto
• Međunarodni turnir Banja Luka Open 2017 -1. mjesto 
• Međunarodni turnir Kup Trebinja 2018- 1. mjesto
• Međunarodni turnir Kup Mala Europa 2017 – 1. mjesto 
• Međunarodni turnir Kaštela Open 2017 – 1.mjesto 
• Međunarodni turnir Trofeo de Treviso, Italija 2017- 3. mjesto 
• Međunarodni turnir Colop Masters, Austrija 2017- 1. mjesto

Kopirati
Drag cursor here to close