Veliki Svindal najavio povlačenje

I Aksel je došao do kraja

Simbolično, upravo je u Areu majstor Svindal odlučio zaključiti priču. Medalja bi bila idealna za kraj.
Sport / Ostali sportovi | 05. 02. 2019. u 22:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine, negdje u ovo vrijeme s 35 godina na leđima Norvežanin Aksel Lund Svindal je stigao u Pjongčang na poprište ZOI-a. Želja je bila samo jedna, osvojiti medalju, nakon oporavka od teške ozljede koljena. U Svjetskom kupu nije uopće bio loš u tom trenutku. Do Pjongčanga je ostvario pobjede u Beaver Creeku, Val Gardeni (spust), te u Kitzbühelu (superveleslalom).

"Povratak nakon teške ozljede uvijek predstavlja izazov, ali ja takve izazove volim. Ozljeda koljena je najgora koja može da vam se dogodi. Prethodne dvije godine nisu bile lagane. Ako bih mogao birati u ovom trenutku utrku u kojoj želim pobijediti ove godine bio bi to spust na Olimpijskim igrama", poslao je jasnu poruku Svindal.

I uspio je. Iskusni Norvežanin je bio najbrži na stazi Jeongseon u vremenu 1:40.25, ostavivši iza sebe zemljaka Jansruda i Švicarca Feuza. U jednom danu je postao prvi Norvežanin osvajač zlata na Igrama u spustu, ujedno i najstariji skijaš u povijesti sa zlatnom medaljom. Pjongčang je bio samo potvrda da je Svindal jedan od najvećih svih vremena u ovom sportu.

"Kada sam ušao u cilj i pogledao svoje ime na semaforu, emocije su proradile. Te emocije su važnije od bilo kojeg rekorda", pričao je nakon utrke oduševljeni Svindal, koji je četiri godine ranije podbacio u Sočiju. Mučila ga je alergija.

"Ti me problemi s alergijom umaraju fizički i mislim da je mudro otići i oporaviti se te sačuvati snagu za kraj sezone", objasnio je Svindal novinarima napuštajući Igre nakon tri utrke. U tom trenutku je bio vodeći u Svjetskom kupu. Na kraju je ukupno bio drugi iza Marcela Hirschera, ali je uzeo još dva Mala kristalna globusa u brzim disciplinama, spustu i superveleslalomu.




Sljedeću sezonu je kompletnu propustio zbog ozljede, ali nije odustajao. Ni teške ozljede, ni komplicirane operacije, ni teški padovi ga nisu mogli zaustaviti. A bilo je ih u Svindalovoj karijeri. Dovoljno je sjetiti se Kitzbühela 2016. godine.

"Jednostavno, pao sam. Sve se dogodilo vrlo brzo, nisam vidio ništa od podloge. Kao da sam skijao s povezom na očima. Mogao sam proći i puno lošije", pojašnjavao je Svindal razmišljajući o Svjetskom prvenstvu koje je bilo na rasporedu 2017. godine. Ipak ozljede u kasnijim godinama sve više su ostavljale traga.



Prošle sezone osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku spusta i treće u superveleslalomu. Nakon završetka sezone počeo je glasnije razmišljati o povlačenju.

- U mojim godina se pitanje povlačenja postavlja automatski. Koljeno ne funkcionira kako treba, hrskavica je oštećena, doktori ne daju previše nade.



Prije početka ove je dosta kalkulirao, nije išao u Čile na pripreme s reprezentacijom, osluškivao je svoje koljeno. Razmišljao je o različitim solucijama. Uspio je pobijediti u Val Gardeni, u Beaver Creek je bio treći, čekao nastupe na najvećim utrkama, Wengenu i Kitzbühelu. U Wengenu je odradio solidan spust, Kitzbühel je preskočio. Fokus je bio na Svjetskom prvenstvu, ali koljeno očito više ne može.

"Utrke u spustu i superveleslalomu na SP-u će biti moje posljednje trke na najvišem nivou. Razmišljao sam posljednjih sedmica, ozljede koljena koje me muče posljednje tri godine presudile su mojoj karijeri. Idem još jednom pokušati dati sve od sebe i to je to. Iza mene su teški dani, ovo je bila teška odluka. Nadrealan je osjećaj reći da je došao kraj, istakao je Norvežanin koji prve skije dobio za svoj treći rođendan. Pažnju na sebe skrenuo je još kao juniora Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Tarvisiju kada je doskijao do četiri medalje.



Svindal ima četiri olimpijske medalje, od toga dvije zlatne (2010. u superveleslalomu te 2018. u spustu), u Svjetskom je kupu u proteklih 17 sezona pobjeđivao 36 puta, a još je 80 puta stajao na postolju. Svjetski kup je osvojio dva puta u tri godine, sakupio je i devet Malih kristalnih globusa, u spustu (2), veleslalomu (1), kombinaciji (1), superveleslalomu (5). Naslove svjetskog prvaka osvajao je u veleslalomu (1), spustu (2) i kombinaciji (2), u kombinaciji je jednom bio treći, u superveleslalomu dva puta treći.

Prvu pobjedu ostvario je u Lake Louiseu 2005. godine, u švedskom Areu je prije dvanaest godina proslavio prvi naslov svjetskog prvaka u spustu.

Simbolično, upravo je u Areu majstor Svindal odlučio zaključiti priču. Medalja bi bila idealna za kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close