Pratili smo...

Svjetski stručnjak judoa boravi u Mostaru

Osim seminara za trenere iz BiH i Mostara, tijekom ponedjeljka bit će održan trening judoa za djecu iz četiri osnovne škole našeg grada
Sport / Ostali sportovi | 17. 02. 2019. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog vikenda u Mostaru boravi jedan od svjetskih stručnjaka judoa, a riječ je o profesoru Kenji Mitsumotou (majstor judoa, crni pojas 7. dan), koji je u naš grad stigao iz Japana na poziv Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) i Sportskog saveza Mostar, te Judo saveza BiH.

S njim u timu stiglo je i nekoliko asistenata, a kada je čuo za dolazak prof. Mitsumotoa, u Mostar je stigao i stručnjak iz Grčke - Georgius Bonutakis. Osim njih, na seminaru boravi i najbolja sportašica BiH Larisa Cerić.

Doček za goste iz Japana i Grčke priređen je u petak navečer, kada je u hotelu 'Mostar' upriličeno druženje oko 40 trenera judoa iz cijele BiH, a prisutni su bili i članovi Sportskog saveza, te načelnik Odjela društvenih djelatnosti Mostara Božo Ćorić. Ćorić je uime Grada zahvalio na dolasku uvaženom profesoru i drugim gostima, te je poželio kvalitetnu razmjenu znanja i ugodan boravak u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa seminara

"Prije svega, drago mi je što je u suradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara, Judo saveza BiH i JICA-e održan ovaj seminar. Sigurno je veliki značaj kada dođu ovako eminentni stručnjaci u Mostar i BiH kako bi prenijeli svoja znanja i iskustva za nas mlađe, ali i za trenere. Naučili smo dosta i velika mi je čast što prisustvujem ovom seminaru", kazala je za Bljesak.info najbolja sportašica BiH Larisa Cerić.

U subotu je održan prvi dan seminara, gdje su treneri iz BiH usvajali nova znanja od prof. Mitsumotoa, dok se tijekom nedjelje održava drugi dio seminara. Na kraju dana bit će uručeni certifikati za sve polaznike ovog seminara. Inače, istaknuto je kako seminari gosta iz Japana traju i po mjesec dana kako bi se kvalitetno prenijelo znanje, a u Mostaru će biti predstavljeni najvažniji segmenta tog sporta.

"Naša organizacija NPO za međunarodnu judo edukaciju je po prvi put prisutna u BiH, a organizacija radi na tri vrijednosti - judo, prijateljstvo i mir. Mislim da je ovo jako dobar način da se judo promovira zajedno sa navedenim vrijednostima, tj. da se kroz judo steknu prijatelji, a prijatelji da zajedno teže ka miru.

Foto: Bljesak.info / Detalj s dočeka u hotelu Mostar

Ono što nam je važno da ostvarimo na ovom dvodnevnom seminaru, obzirom da radimo i sa trenerima, da judo nije samo natjecateljskog duha, nego da ima izraženu i obrazovnu vrijednost".

Na naš upit, je li zadovoljan reakcijom trenera koji su se odazvali ovom seminaru, Mitsumoto je kazao: "Iako je završen tek prvi dio seminara, mogu reći da sam zadovoljan radom trenera, obzirom da ima i dosta mlađih, te dosta sportaša među njima. Obzirom da je na ovom seminaru prisutna i Larisa Cerić, nadam se da će na predstojećim Olimpijskim igrama uzeti zlatnu medalju", istaknuo je Mitsumoto za Bljesak.info.

Osim seminara za trenere iz BiH i Mostara, tijekom ponedjeljka bit će održan trening judoa za djecu iz četiri osnovne škole našeg grada koja ne treniraju tu sportsku vještinu, a u posebnom terminu bit će odrađen trening za djecu mostarskih klubova koja treniraju judo. Sav program održava se u dvorani IV osnovne škole Mostar.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa seminara

"Zahvaljujući dobrom odnosu koji imamo sa Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju (JICA), brojni projekti su uspješno realizirani u proteklih dvije i pol godine. Tako je zahvaljujući toj suradnji, Sportski savez unaprijedio svoj rad kroz standardne projekte, a pokrenuti su i neki novi projekti. Uporedo sa organizacijom sportskih aktivnosti, opredijelili smo se i za edukaciju (npr. seminar pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja, gostovanje psihologa iz Zagreba, zatim gostovanje Kenji Mitsumota i dr.).

Na ovaj način želimo pokazati kako bi i drugi savezi, ali i institucije trebali da rade, odnosno da se u kontinuitetu obavlja i edukacija, te da okupljaju trenere i mlade natjecatelje da se susretnu i razmjenjuju ideje, te na taj način da unaprjeđuju svoja znanja", kazao je za Bljesak.info viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta.

Foto: Bljesak.info / Detalj s dočeka u hotelu Mostar

Na upit koliko je bilo teško dovesti jedno ovakvo ime iz svijeta judoa, ali ne samo Mitsumota iz Japana nego i druge predavače poput Georgius Bonutakisa iz Grčke, Šuta je odgovorio: "Uopće nije bilo teško, upravo zahvaljujući suradnji sa JICA-om. U prilog tome govori činjenica da, nakon što je trener iz Grčke doznao da Mitsumoto dolazi u Mostar (iako nije bio planiran kao asistent u ekipi iz Japana), se sam prijavio da dođe u naš grad, te da će snositi svoje troškove, bez ikakve naknade. Na taj način izrazio je podršku profesoru Mitsumotou, a ujedno je prenio dio svog znanja na trenere u BiH", govori Šuta.

Kopirati
Drag cursor here to close