Australsko-kineski 'show'

Skandal na Svjetskom prvenstvu u plivanju

Svjetska federacija za vodene sportove (FINA) je dozvolila Yangu nastupu iako je rujna mjeseca prošle godine prilikom posjete Svjetske antidoping agencije slomio bočicu s uzorkom urina.
Sport / Ostali sportovi | 22. 07. 2019. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki skandal dogodio se prvog dana plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Gwangjuu. U utrci na 400m slobodno, četvrti put zaredom naslov osvojio kontroverzni Kinez Sun Yang. On je vodstvo preuzeo sredinom utrke i na cilj stigao u vremenu 3:42.44 minuta, 73 stotinke ispred srebrnog Australca Macka Hortona, a 79 stotinki u odnosu na brončanog Talijana Gabrielea Dettija.

Prilikom proglašenja pobjednika, Australac se nije rukovao s Kinezom, te je odlučio ostati van postolja tijekom intoniranja himne Kine. Također, Mack se nije želio niti slikati Kinezom.

"Znate već kakvo je rivalstvo. Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo govori jače nego bilo što bih ja ikada mogao da kažem. Frustriran sam. Mislim da znate zbog čega", rekao je Horton koji je još na posljednjim igrama u Riju, Suna etiketirao kao varalicu.

Na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine Sun se nije pojavio u finalnoj utrci, navodno zbog bolova u prsima. Godinu ranije je bio suspendiran na tri mjeseca i to zbog uzimanja "trimetazidina", koji se koristi u liječenju angine pectoris, ali se nalazi na listi zabranjenih stimulansa. Uz sve to, Svjetska federacija za vodene sportove (FINA) je dozvolila Yangu nastupu iako je rujna mjeseca prošle godine prilikom posjete Svjetske antidoping agencije slomio bočicu s uzorkom urina.

Prema tvrdnjama svjedoka, u vili koja pripada Sunu došlo je do gužve nakon što je plivač dao krv, ali ne i urin. Pojavili su se na licu mjesta i liječnici kineske reprezentacije, a Sunova majka je u jednom trenutku tražila od osiguranja da čekićem porazbija bočice s utorcima.

Na kraju je FINA, između ostalog, napisala u svom izvještaju kako predstavnica Antidoping agencije nije bila dovoljno kvalificirana i da shodno tome nije bilo kršenja pravila kada je Sun u nekoliko navrata napustio prostoriju gdje je trebalo da bude uzet uzorak. Nakon ove informacije pojedini plivači su javno prozvali Suna smatrajući ga varalicom, dok je Svjetska antidoping agencija uložila žalbu na odluku FINA-e da ga ne kazni zbog jasnog kršenja antidoping pravila.
Kopirati
Drag cursor here to close