Može i bez Olimpijade ili Svjetskog prvenstva

Evo kakva je bila sportska 2019. godina

Sjetite se Lige prvaka, Svjetskog u košarci, atletici, vaterpolu, sjetite se Meksikanca Ruiza, Toronto Raptorsa, finala Wimbledona, maratonca Kipchogea...
Sport / Ostali sportovi | 30. 12. 2019. u 09:55 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini koja je na izmaku nismo imali recimo Svjetsko prvenstvo u nogometu, nije bilo niti Olimpijade, ali je opet bilo sportskih događaja u kojima smo mogli uživati.

Sjetite se Lige prvaka, Svjetskog u košarci, atletici, vaterpolu, sjetite se Meksikanca Ruiza, Toronto Raptorsa, finala Wimbledona, maratonca Kipchogea...

Liverpool prvak Europe po šesti put

Liga prvaka je u svojoj završnici ponudila pravi spektakl. Tottenham je preko WAR-a eliminirao Manchester City,Ajax je šokirao Juventus, međutim to nije bilo sve. U polufinalu je oslabljeni Liverpool nadoknadio tri gola zaostatka, pa je srušio Barcelonu na svom Anfieldu 4:0, a junaci su bili dvostruki strijelci Origi i Wijnaldum. Sličan pakao su prošli i navijali Ajaxa koji su već slavili prolazak u finale, a onda je Lucas u 96 minuti, kompletirao hattrick i odveo Tottenham u finale. U engleskom obračunu, šestu titulu Redsima su osigurali Salah i opet Origi.





Dominaciju klubova iz Engleske na euro sceni zaključio je Chelsea koji je razbio u finalu europske lige Arsenal.

Pravu malu senzaciju početkom godine je napravila reprezentacija Katara koja je osvojila Azijski kup, nakon što je u finalu pao Japan 3:1. Almoez Ali je prevodio ovu selekciju s devet golova. Brazil je sve svoje neuspjehe posljednjih godina na svjetskoj sceni kompenzirao slavljem na domaćem terenu, za devetu titulu na Copa Americi. Afrički Kup Nacija se igrao u potpuno novom terminu, a navijači u Egiptu su ostali razočarani jer je na kraju Alžir postao prvak. Domaća selekcija je eliminirana u osmini finala.

Finale Wimbledona za sva vremena

Ono što su 14. srpnja na Wimbledonu ponudili u velikom finalu Novak Đoković i Roger Federer teško će se više ikada ponoviti. Finale koje je trajalo tri minute manje od pet sati. Novak je spasio dvije meč lopte u petom setu i postao prvi nakon Boba Falkenburga na Wimbledonu 1948. godine koji je to napravio i otišao do kraja.





I pitanje je kako bi sve završilo da je nije uvedeno novo pravilo da se igra novi tiebreaka nakon 12-12 u petom setu. Završilo je na kraju 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Top je bila peta titula u All England Clubu za Đokovića, ukupno 15 na Grand Slam turnirima uopće. Rafael Nadal je u reprizi finala prošlogodišnjeg Roland Garrosa opet sredio Austrijanca Thiema, za svoju 12 titulu u Parizu. Prije toga, Nadal je rekord dijelio s čuvenom Australkom Margaret Court, koja je 11 puta osvajala naslov prvakinje Australian Opena.

I Kanada ima NBA prvaka

Svoju prvu NBA titulu proslavila je i jedna kanadska momčad. Košarkaši Toronto Raptorsa osvojili su svoj prvi naslov prvaka NBA lige u 24 godine dugoj povijesti franšize, pobijedivši u šestoj utakmici finala u Oaklandu branitelje naslova Golden State Warriorse rezultatom 114:110.Kawhi Leonard drugi puta u karijeri osvojio nagradu za MVP-a finala čime je postao treći igrač u povijesti NBA lige koji je osvojio naslov prvaka s dvije različite momčadi. Prije njega to je uspjelo još samo Kareemu Abdulu-Jabbaru i LeBronu Jamesu.





Na Svjetskom prvenstvu u Kini, svi su očekivali sraz Srbije i oslabljenje Amerike, na kraju su Španjolci po drugi put popeli na tron. Raspoložena Argentina je stala tek u finalu, Francuzi su bili treći, Australija četvrta. Amerikanci i Srbi su na kraju razigravali za plasman od petog do osmog mjesta. Srbi su bili peti, Ameri tek sedmi.

Amerika je broj jedan u atletici, plivanju, Kipchoge prvi ispod dva sata

Na Svjetskom prvenstvu u atletici, dominirali su atletičari i atletičarke iz Sjedinjenih Američkih Država s uvjerljivo najviše osvojenih medalja ukupno (29), od čega je njih 14 bilo zlatnih. Za atletski podvig godine zaslužan je Eliud Kipchoge. Kenijac je uspio u Beču, kenijski dionicu od 42,195 kilometara pretrčao za jedan sat, 59 minuta i 40,2 sekundi.





Južnokorejski Gwangju je bio domaćin Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima. Pomalo iznenađujuće, Italija je završila na prvom mjestu ispred Španjolske i Hrvatske. Srbija je podbacila plasmanom na petom mjesto. Svjetske rekorde obarali su Rus Anton Chupkov, Kristóf Milák, te ženske štafete Australije, SAD. Američki plivačice i plivačice su na kraju na svom kontu imali 14 zlatnih medalja.

Danci i Nizozemke prvi put, dominacija Srbije u odbojci

Kada pišemo o dvoranskim sportovima, treba reći da su Danci na domaćem terenu još početkom godine napokon postali svjetski prvaci, dok su ne tako davno, Nizozemke šokirale ostatak svijeta osvojenom titulom.


Srbija je nastavila dominirati odbojkaškim terenima u Europi. Drugi put u povijesti Srbija je povezala titule prvaka Europe u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Fenomenalna Bilesi malo slave za Ruiza

Američka gimnastičarka Simone Biles (22) je posljednjeg dana 49. svjetskog prvenstva u Stuttgartu svoju kolekciju medalja upotpunila s još dva zlata i tako postala nova rekorderka svjetskih prvenstava s ukupno 25 medalja.Do Stuttgarta je rekord držao Vitalij Ščerbo s 23 medalje, no mlada Amerikanka je u Stuttgartu osvojila pet zlata i s ukupno 25 medalja skočila na vrh ljestvice.





Početkom lipnja boksački svijet je šokirao Meksikanac Andy Ruiz koji je pred više od 15.000 gledatelja u Madison Square Gardenu, nokautirao Anthonyja Joshuu i uzeo sva četiri pojasa. Ruiz je na tronu ostao do kraja godine, a onda je Joshua uzvratio.

Springboksi opet na vrhu

Treći put u povijesti Južna Afrika osvojila je Svjetsko prvenstvo u ragbiju.Ovoga puta u finalu u Yokohami uvjerljivo su pobijeđeni Englezi 12-32. Siya Kolisi postao je prvi ne-bijeli kapetan koji je u zrak podignuo trofej koji nosi ime Web Elllis Cup. Zanimljivo, sve tri svjetske titule Južne Afrike stigle su u razmaku od 12 godina — prva titula osvojena je 1995. godine, druga 2007., ali ova treća, s obzirom na kontekst, ipak će biti posebna.

Otišli su Lauda, Nykänen

U 2019. godini zauvijek su nas napustili vrhunski asovi poput Nikija Laude, Mattija Nykänena, majstori loptanja pod obručima John Havlicek i Žarko Varajić.

Kopirati
Drag cursor here to close