44 medalje

Orkini plivači zaključili godinu novim rekordima i medaljama

Novi državni rekorder je i Kerim Sadiković, koji je u disciplini 100 m prsno za dječake do 16 godine postavio državni rekord u disciplini 100 m prsno, u vremenu 1:05.39.
Sport / Ostali sportovi | 31. 12. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikedna, 28/29.12. održano je Otvoreno zimsko državno prvenstvo u plivanju. Prvenstvo na kome se spustila zavjesa na plivača natjecanja u 2019. godini održalo se u Sarajevu na Olimpijskom bazenu 'Otoka'.

Sudjelovalo je preko 200 plivača iz gotovo svih klubova u BiH, a učešće su uzela i dva kluba iz Srbije. Klub vodenih sportova (KVS) 'Orka' predstavio se sa 21 plivačem i zabilježio je još jedan odličan nastup, gdje su opet pokazali da je ovaj mostarski plivački klub jedan od najboljih plivačkih klubova u našoj državi.

U dva dana održavanja ovog prvenstva plivači 'Orke' osvojili su ukupno 44 pojedinačne i štafetne medalje, od čega 13 zlatnih, 15 srebrenih i 16 brončanih medalja. Titulom državnih prvaka na Otvorenom državnom prvenstvu BiH u plivanju okitili su se Lana Pudar, Kerim Sadiković, Danis Harmandić, Elena Zovko, Nika Vrljić i Teodora Stanković. Medalje na ovom prvenstvu osvojili su i Bakir Hadžimahović, Eman Numić, Dino Jelin, Tin Šauperl, Lucija Jurić, Lucija Jakovljević, Mia Dužević i Ajla Kulak.

Mostarski plivači postavili su i 13 novih državnih rekorda u kategoriji, mlađih juniora, juniora i seniora. Lana Pudar postavila je na ovom državnom prvenstvu čak 12 novih državnih rekorda i ovu kalendarsku godinu je završila sa 45 oborenih državnih rekorda u kategorijama do 14 godina, do 16 godina i u seniorskoj kategoriji, navodi se iz KVS 'Orka'.

Svakako se posebno ističe rekord u disciplini 200 m leđno, gdje je postavila državni rekord u tri kategorije, za djevojčice do 14 godina, do 16 godina i u kategoriji seniorki, što je zaista kuriozitet da djevojčica od 13 godina postavlja seniorske državne rekorde. Vrijeme novog rekorda iznosi 02:14.89.

Novi državni rekorder je i Kerim Sadiković, koji je u disciplini 100 m prsno za dječake do 16 godine postavio državni rekord u disciplini 100 m prsno, u vremenu 1:05.39. Također, štafeta u sastavu Teodora Stanković, Elena Zovko, Lana Pudar i Nika Vrljić postavila je državni rekord za djevojčice do 14 godina u disciplini 4x50 m mješovito, dok je štafeta u istom sastavu postavila državni rekord u disciplini 4x50 m slobodno za djevojčice do 14 i 16 godina starosti.

Klub su na ovom prvenstvu još predstavljali i Dino Kljako, Dino Dužević, Đani Morić, Una Taslaman, Iva Jurić, Miralem Marić i Elena Jurković. Nakon nekoliko dana zasluženog odmora plivačice i plivači mostarske 'Orke' već početkom nove godine počinju sa pripremama za izazove koje ih očekuju u narednoj plivačkoj godini.

U petak 10.1.2020. godine u kongresnoj dvorani hotela 'Mepas' održat će se završna svečanost kluba za 2019. godinu, gdje će se nagraditi preko 100 plivačica i plivača, proglasiti najbolji pojedinci u klubu i uručiti prigodna priznanja sponzorima i prijateljima kluba, koji su pomogli u radu kluba u 2019. godini, priopćeno je iz 'Orke'.

Kopirati
Drag cursor here to close