Turnir

Mostar domaćin državnog prvenstva u tavli

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić je kazao kako je održavanje Državnog prvenstva u Mostaru veoma značajno, jer je tavla tradicionalna mostarska igra.
Sport / Ostali sportovi | 14. 04. 2018. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga vikenda mostarski tavla klub 'Stari grad' je domaćin 19. državnom pojedinačnom prvenstvu BiH u tavli. Prvenstvo se održava u organizaciji Tavla saveza BiH i kluba domaćina.

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić je kazao kako je održavanje Državnog prvenstva u Mostaru veoma značajno, jer je tavla tradicionalna mostarska igra.

"Ovo je drugi put da se pojedinačno prvenstvo BiH organizira u Mostaru gdje je domaćin Tavla klub 'Stari grad'. Priliku da opet budemo domaćini dobili smo nakon punih 16 godina. Igra se 11 kola po švicarskom sistemu. U tavla savezu imamo pet rejting turnira i dvije malo veće stvari. Jedna od tih je ovo prvenstvo koje se održava tijekom ovog vikenda, a pored toga imamo i ekipno prvenstvo.

Na kraju godine, na osnovu rezultata sa svih turnira, bira se 12 najboljih igrača i održava se master prvenstvo, a pojedinačni turnir nosi najveći broj bodova jer se igra 11 kola. Na drugim turnirima igra se po sedam kola", rekao je tajnik Tavla kluba 'Stari grad' Dragi Hrvić.

Prvenstvo je otvorenim proglasio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije Rašid Hadžović, naglasivši kako ministarstvo na čijem je čelu podržava dobre i pozitivne stvari poput ove.

"Tavla je jedna od tradicionalnih igara koja je veoma poznata u Hercegovini i igra koju konzumira veliki broj naših građana i zaista se radujem da se ovako značajan turnir događa u Mostaru", kazao je Hadžović, te je prilikom otvaranja svima poželio uspjeh.

Inače, ovaj turnir je okupio oko 120 igrača iz 14 klubova iz cijele BiH. Najmlađi natjecatelj na ovom turniru ima 14 godina i dolazi iz Donjeg Vakufa, dok najstariji natjecatelj ima 73 godine i dolazi iz Konjica.

Kopirati
Drag cursor here to close