Tokyo 2020

Medicinski tehničar iz Irana i sjajna Krasniqi

Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2021. u 16:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kraju prvog natjecateljskog dana najviše medalja osvojili su sportaši i sportašice iz Kine, ukupno četiri., tri su zlatne. Na listi osvajača medalja našli su u predstavnici Ekvadora, Irana, Kosova, Mongolije, Indonezije, Kineskoj Tajpeha...

Iskusni Javad Foroughi se okitio zlatno medaljom u disciplini zračni pištolj 10 metara. 41-godišnji Iranac je do svog najvećeg uspjeha u karijeri stigao s olimpijskim rekordom u finalu od 244.8 pogodaka. Srebro je osvojio 37-godišnji srpski reprezentativac Damir Mikec s 237.9 pogodaka, dok je do bronce stigao Kinez Pang Wei s 217.6 pogodaka. Foroughi je medicinski radnik koji je svoju formu gradio u podrumu bolnice Baqiyatullah u Teheranu. Jedno vrijeme je zbog pandemije morao trenirati u svojoj kući, a već danas je stekao status heroja u Iranu. Foroughi također ima određenih zdravstvenih problema, mitralne valvule koja može vrlo lako dovesti do zatajenja rada srca.

Prvu medalju na igrama osvojila je Kineskinja Qian Yang također u streljaštvu. Azijska prvakinja u ovoj disciplini iz Dohe 2019. godine je također postavila novi olimpijski rekord u zračnoj pušci na deset metara. Finale je bilo vrlo uzbudljivo jer su Yang i Anastasiia Galashina imala 0.1 krug prednosti uoči zadnja dva hica. Yang je pogađala dva puta 10.7, Galishina nije izdržala, pa je nakon 10.6, pogodila 9.8, što je značilo da Kineskinja uzima zlato (251.8). Galioshina je druga (251.1), dok je treća na kraju bila Švicarka Nina Christen 230.6.

Cestovna utrka biciklista bila je možda i najatraktivnija disciplina prvog dana. Utrka za bicikliste je bila duga 234 kilometra, u završnici se vozila na stazi Fuji Speedway. Prvi je ciljem nakon šest vožnje prošao pobjednik Gira od prije dvije godine Richard Carapaz, dok je u foto finišu Belgijanac Wout van Aert uzeo srebro ispred pobjednika Toura Tadeja Pogačara iz Slovenije. Carapaz je svakako bio favorit prije utrke jer je jednostavno ovakva staza njemu odgovarala. On i Amerikanac Brandon McNulty su pobjegli od pelotona, ali takvoj situaciji Brandon nije mogao pratiti ritam. Ovo je drugo zlato u povijesti za Ekvador.

Svjetska prvakinja iz 2018. godine i aktualna svjetska rekorderka do zlata u Tokiju, Hou Zhihui (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u dizanju utega u kategoriji do 49 kilograma. Za zlato je Zhihui podigla osam kilograma više od  srebrne Indijke Chanu Saikom Mirabi, odnosno 16 kilograma više od brončane Indonežanke Windy Cantike Aisah.

Jedna od premijernih disciplina na ovim igrama su mješoviti parovi u streličarstvu. Mladi An San (20) i Kim Je-Dok (17) opravdali su ulogu favorita te su u finalu savladali Gabrielu Schloesser i Stevea Wijlera 5:3. U raspucavanju za broncu Meksikanci Alejandra Valencia i Luis Alvarez  su bili precizniji od turskih predstavnika Yasemin Anagoz i Metea Gazoza.

Mađar Aron Szilagyi je još jednom potvrdio status najboljeg mačevaoca današnjice. Na trećim igrama zaredom je najbolji u disciplini sablja. Finale je bilo zanimljivo, na kraju je Szilagyi svoje treće uzastopno zlato na od Londona 2012. godine osigurao preko Talijana Luigija Samelea kojemu je to prvo pojedinačno olimpijsko odličje. Broncu je osvojio južnokorejski reprezentativac Kim Junghwan. U ženskoj konkurenciji 29-godišnja Kineskinja Sun Yiwen je tek u produžetku s 11:10 uspjela savladati 36-godišnju Rumunjku Anu Mariju Popescu. Treća je na kraju bila Estonka Katrina Lehis.

Prve medalje su se danas dijele i u taekwondou, kategorijama do 49 kg u konkurenciji žena, odnosno do 58 kg kod muškaraca. Panipak Wongpattanakit s Tajlanda je u finalu nakon velike borbe tijesno slavila nad Španjolkom Adrianom Cerezo Iglesias. Poražene u polufinalu Srpkinja Tijana Bogdanović i Izraelka Abishag Semberg su završile kao treće. U muškoj konkurenciji vidjeli smo trijumf Vite Dell'Aquille. Dell'Aquilla je do zlata došao preko Tunižanina Mohameda Khalila Jendoubija. Južnokorejski borac Jang Jun i Rus Mihail Artamonov su se zadovoljili broncom.

Naohisa Takato je osiguralo prvo zlato za domaćina Japana. Brončaniiz Brazila od prije četiri godine i trostruki svjetski prvak je sredio Yang Yung-wei iz Kineskog Tajpeha. Na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja su se našli Yeldos Smetov i Luka Mkheidze iz Kazahstana odnosno Francuske. Radilo se o kategoriji do 60 kilograma.

Europska prvakinja Distria Krasniqi je podigla letvicu i sada je i olimpijska pobjednica. U kategoriji do 48 kilograma do medalje je Distria stigla pobjedivši prvo u polufinalu Urantsetseg Munkhbat iz Mongolije, te Funu Tonaki iz Japana. Tonaki je prethodno bila bolja od Ukrajinke Bilodid.

Kopirati
Drag cursor here to close