VN Brazila

VIDEO | Interlagos – Suze, kiša, ludnica

Sama staza je napravljena još davno između dva svjetska rata, između dva umjetna rezervoara za vodu i struju i to 13 kilometara od Sao Paula.
Sport / Ostali sportovi | 10. 11. 2018. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira u kojem dijelu kalendara nalazila, u kojem razdoblju godine se vozilo, staza u Intelagosu iz sezone u sezonu nudi uzbuđenja. VN Brazila se vozi od 1972. godine, uz povremene odlaske na stazu Jacarepaguá, većim dijelom je Autódromo José Carlos Pace u Interlagosu bio domaćin.

Sama staza je napravljena još davno između dva svjetska rata, između dva umjetna rezervoara za vodu i struju i to 13 kilometara od Sao Paula. 

 
Naravno tada grad nije bio ono što će postati godinama, pa je pomalo neobično vidjeti kuće, zgrada, siromašne četvrti u blizini staze. Kroz povijest na Interlagosu se smo nagledali svega i svačega.

U novijoj povijesti vrijedi izdvojiti činjenicu da je 1992. godine posljednja utrka na kojoj je nastupila vozačica Giovanna Amati. Tri godine kasnije gledali smo kontroverznu utrku jer su bolidi pobjednika Schumachera i drugoplasiranoga Davida Coultharda isprva diskvalificirani zbog ilegalnog goriva, ali su im kasnije vraćene pozicije i bodovi.
 
1997. godine je Jacques Villeneuve izletio je u prvome zavoju na startu, ali je na kraju pobijedio i to u rezervnom bolidu. Tri godine kasnije kvalifikacije su prekidane tri puta jer su reklame padale po stazi, jedna zamalo na bolid Jeana Alesija.

2001. godine na Interlagosu smo imali dva brata u prvom startnom redu Michaela i Ralfa Schumachera. Završna utrke 2003. godine je bila poprilično kaotična, prekinuta je zbog sudara, na kraju je pobijedio Giancarlo Fisichella.
 
 
Sljedećih godina na Interlagosu smo svjedočili fenomenalnim utrkama koje su odlučivale o naslovu prvaka, dok su kvalifikacije  2009. godine zbog žestoke tropske oluje trajale 2 sata i 41 minutu. Godina je ovo bila jedna od posljednjih staza u kalendaru, pa smo u Brazilu opraštali od velikana Formule 1.

Svjetski prvak u F1 Britanac Lewis Hamilton ostvario je u subotu najbrže vrijeme u kvalifikacijama Velike nagrade Brazila na stazi Interlagos u Sao Paolu.
 
Hamilton je već ranije osigurao naslov prvaka, a na Interlagosu je proslavio svoj 82. pole-position u karijeri, deseti ove sezone, ali i jubilarni 100-ti Mercedesa. Momčad Mercedesa će osvojiti naslov među konstruktorima ukoliko vozači Ferrarija u nedjelju ne budu bolji od njih za 13 bodova.
Kopirati
Drag cursor here to close