Oprostio ga Ivanišević

Edbergov posljednji ples u New Yorku

Posljednji meč je odigrao protiv Gorana Ivaniševića, još jednog koji će pet godina kasnije potvrditi svoju veličinu. Koji je također bio prepoznatljiv po servisu i voleju na mreži.
Sport / Ostali sportovi | 28. 08. 2019. u 13:50 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je jedan od posljednjih, ako ne i posljednji teniski gentleman. Vrhunac teniske elegancije u igri servis - volej. Bez ružnih reakcija, povika, svađa sa sucima, cinici bi rekli, švedski hladan. Uvijek miran, staložen, ma pravi gospodin. Stefan Edberg.

Iako je do kraja te 1996. godine odigrao 12 mečeva na touru, tri u Davis Cupu, svima je bilo jasno kako je US Open, posljednji Stefanov veliki turnir. Turnir na kojem se prvi put pojavio 1983. godine, koji je osvajao dva puta, dva puta zaredom 1991 i 1992. godine. Pobijedivši prvi put Jima Couriera, drugi put Pete Samprasa. Posljednji meč je odigrao protiv Gorana Ivaniševića, još jednog koji će pet godina kasnije potvrditi svoju veličinu. Koji je također bio prepoznatljiv po servisu i voleju na mreži.

Za kraj sredio pobjednika Wimbledona iz 1996.

Ždrijeb ga te 1996. godine nije mazio. Ali Stefan nije mario. U prvom kolu je razbio Richarda Krajicheka u tri seta. Krajicheka koji je samo par mjeseci ranije osvojio Wimbledon. Do drugog tjedna još je prošao Bernda Karbachera, pa Paula Harhuisa, a onda i Tima Henmana u osmini finala.

"Kada sam pogledao ždrijeb, osjetio sam da nešto mogu napraviti na ovom turniru. Turniru gdje sam svoj najbolji tenis igrao 1991. godine u finalu protiv Jima Couriera. Ne nisam previše razmišljao, ja sam jednostavno donio odluku. Prestao sam sad kad još uvijek mogu igrati dobar tenis. Ova je godina krenula loše iz razloga koje ne mogu objasniti, ali nastavila se na pravi način. Zatvoriti je na ovaj način, to je najbolja stvar za mene. Bilo bi gore da sam eliminiran u prvom tjednu a da nisam imao prave šanse. Poanta je u tome što ne znam kako bi to moglo funkcionirati sljedeće godine, ako sam u redu, mogu imati svoje šanse, ali dešava se i da ne mogu dati toliko koliko bih htio. Jednostavno ne možete igrati zauvijek. Osjećam potrebu prekinuti i nema šanse da me vidite u parovima. Prestao sam i to je to", poručio je Edberg nakon poraza u četvrtfinalu.

Ivanišević: Protiv nekoga je morao odigrati posljednji meč

Od Gorana koji je te 1996. godine igrao najbolji tenis na US Openu ikad. Pobijedio je Edberga u tri seta 6:3, 6:4, 7:6 (7). Tijekom većeg dijela meča je servirao sjajno, a završnica trećeg seta u kojem su se smjenjivale set i meč lopte je bila posebna priča.

"Edberg je veliki igrač, veliki gospodin, ali protiv nekoga je morao odigrati posljednji meč na US Openu. To sam bio ja. Hoće li se pojaviti neki novi Edberg? Teško. Danas jako malo tenisača koji igraju kao Edberg. Danas se traže savršeni igrači poput Samprasa", pričao je nakon tog meča Ivanišević koji je kasnije u polufinalu zaustavljen baš od Samprasa.

Pickard: On je klizio po terenu

Goran danas radi s Novakom Đokovićem, Edberg je surađivao sa Samprasom. Tijekom svoje igračke karijere nije mijenjao trenera što je danas nezamislivo. Tony Pickard, Edbergov trener je najbolje opisao Stefana.

- Kao muškarac je bio sve što treba biti. I sportaš i gospodin. Kada se sjetim kako je on igrao. On nije trčao po terenu, ona je samo lagano klizio.

Kopirati
Drag cursor here to close