Sigurno i kontrolirano

Čekanje je gotovo, kreću sportska natjecanja na "Otoku"

"Nogomet, tenis, utrke konja, formula 1, kriket, golf, ragbi, snooker i drugi spremni su za povratak na naše ekrane," dodao je.
Sport / Ostali sportovi | 31. 05. 2020. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Nakon skoro tromjesečnog zatvaranja, elitni natjecateljski sport u Velikoj Britaniji može se nastaviti od ponedjeljka iza zatvorenih vrata, pod uvjetom da su ispunjeni strogi uvjeti, priopćila je vlada u subotu, izazvavši oduševljenje među ljubiteljima sporta na 'Otoku'.

"Čekanje je gotovo. Sport uživo u Velikoj Britaniji uskoro će se vratiti u sigurnoj i kontroliranoj okolini", izjavio je britanski ministar za digitalne medije, sport i kulturu Oliver Dowden.

"Nogomet, tenis, utrke konja, formula 1, kriket, golf, ragbi, snooker i drugi spremni su za povratak na naše ekrane," dodao je.

Konjske utrke su prve koje će se nastaviti i to odmah u ponedjeljak u Newcastleu, dok će se utakmice Premier League vratiti 17. lipnja.

"Blokiranje je bilo nevjerojatno teško razdoblje za našu industriju i bit će dug put ka oporavku," rekla je izvršna direktorica Jockey Cluba Delia Bushell.

"Iako nismo sport u kojem ima mnogo ljudskih kontakata, postoje opsežni planovi kako stvoriti najsigurnije moguće okruženje za sudionike," dodala je.

Natjecateljski sport u Velikoj Britaniji je suspendiran u ožujku kao odgovor na pandemiju koronavirusa koja je do danas u UK usmrtila više od 38.000 ljudi.

Ministarstvo za digitalne medije, sport i kulturu (DCMS) objavilo je dugačak popis smjernica i kriterija koji se moraju ispuniti kako bi elitni sportaši mogli nastaviti natjecanje.

"Ove smjernice pružaju siguran okvir za sportove za nastavak natjecanja iza zatvorenih vrata. Na pojedinim sportovima je da potvrde kako mogu ispuniti te protokole i odlučiti kada je ispravno da se ponovno pokrenu," dodao je Dowden.

"Premijer liga pozdravlja najavu vlade", navodi se u izjavi čelnika lige.

"Planirali smo povratak 17. lipnja, ali preostaje još mnogo posla da se osigura sigurnost svih koji su uključeni."

Dok bi se Premier liga mogla nastaviti 17. lipnja, drugi su sportovi u različitim pozicijama.

Domaći kriket ostaje suspendiran do 1. kolovoza, dok je teniski turnir u Wimbledonu otkazan prvi put nakon Drugog svjetskog rata. Ragbi klubovi nadaju se nastavku treninga od 8. lipnja.

Najnoviji vladin korak ka ponovnom uspostavljanju sporta na elitnoj razini uslijedio je nakon "dvije etape" smjernica objavljenih 25. svibnja koje su omogućile elitnim sportašima nastavak treninga u grupama pod pažljivo kontroliranim uvjetima.

"Ovo je značajan trenutak za britanski sport. Radeći sa zdravstvenim radnicima na svakom koraku stvaramo najsigurnije moguće okruženje za sve koji su uključeni", rekao je Dowden.

Upotreba svlačionica bit će svedena na najmanju moguću mjeru i dopuštena je samo osnovna fizioterapija. Područja visokog kontakta moraju se redovito dezinficirati, a ugostiteljstvo mora biti ograničeno, prenosi Hina.

Vlada je također, najavila da će ljudi u Engleskoj od ponedjeljka moći vježbati s do pet članova iz drugih kućanstava. Međutim, još nije spremna ponovo dopustiti amaterski i rekreativni sport, poput igranja kriketa i nogometa u parkovima.

Kopirati
Drag cursor here to close