Kad podvučemo crtu…

Zrinjski se nije osramotio u Europi, ali…

Činjenica da ni Spartak iz Trnave, a ni Ludogorets nisu nadigrali Zrinjski govori nam da se uz sistemski rad moglo i bolje, a posjeta na Pecari, kao i ukupan ambijent, govore kako je Zrinjskom prijeko potreban novi stadion.
Sport / Nogomet | 17. 08. 2018. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i svake godine klubovi iz Premier lige odigrali su epizodnu ulogu u europskim natjecanjima, ne dočekavši ni zadnji izlučni krug. Pritom su se neki uspjeli osramotiti i upisati u povijesne knjige, poput Sarajeva i onih sramotnih 0-8 protiv Atalante, a neki su pali malo manje sramotno – Široki je oba puta igrao neriješeno sa Domžalama, pa ispao zbog gola manje u gostima, a Željezničar je dokazao da je Cipar u međuvremenu daleko iza sebe ostavio Bosnu i Hercegovinu po snazi klupskog nogometa. Koliko je i sam NS BiH vjerovao u prolazak naših klubova govori i činjenica da je regularno kolo Premier lige stavljeno dan prije uzvrata trećeg pretkola Lige Europe!

Bez poraza od dva razlike, a kamoli osam!

U tom pretkolu našao se Zrinjski, treba biti pošten pa reći da je prije svega mostarski klub tu došao zahvaljujući povoljnom kosturu natjecanja, gdje je nakon poraza od Spartaka iz Trnave u drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu Europe ušao kao nositelj, te time dobio prolaznog suparnika – maltešku Valettu. Inače, dvije utakmice protiv neugodnog slovačkog prvaka još jednom su pokazale da samo malo ozbiljniji pristup, uz strogo zacrtane ciljeve, mogu u toj ranoj fazi natjecanja i naše klubove „osposobiti“ za prolazak dalje.

Istina je kako Spartak niti u jednoj utakmici nije nadigrao Zrinjski, koji je ipak, zahvaljujući na momente taktičkoj naivnosti, kojoj su skloni svi naši klubovi, primao golove iz grešaka u rasporedu kakve se u Europi ne praštaju. Taj isti Spartak u istom borbenom rasporedu kao i protiv Zrinjskog dobro će namučiti Crvenu Zvezdu, koja ga je prošla tek na produžetke u uzvratu, ali za razliku od Zrinjskog, Zvezda je pošto poto tražila prolaz, a Zrinjski nije htio vjerovati u njega!

Godine prolaze, što ćemo osim naslova pričati djeci?

Zato još jednom i o ostaje žal za boljim rezultatom već u pretkolima Lige prvaka. Zato jer se odavno nije dogodilo da Zrinjski u to natjecanje uđe sa gotovo identičnim sastavom koji je i osvojio naslov. Obično bi ljetna stanka značila i odlazak ključnih igrača, neriješen status momčadi ili nedostatak kostura oko kojeg će se graditi momčad. Ovaj put svi su bili na raspolaganju i opet je propuštena šansa. Je li problem bio u treneru i dolasku Ante Miše, sa referencama koje nisu bolje od Bakinih,  ili je i ostatak struke i vodstva kluba propustio povući uzde kako treba, ostaje Zrinjskom na analizu, kao i analiza vezana uz zalaganje igrača koji su imali namjeru prodati, ali općenito je opet ostao dojam da se, uz malo više ozbiljnosti u pristupu i s jasnim ciljem što se u LP očekuje, moglo puno bolje.

Foto: Bljesak.info / Toni Jović

Jer, kao u bilo kojem segmentu života, ako nemaš jasan plan, ako nemaš razrađen put do cilja i cilj kao takav, onda i ne možeš previše očekivati. Zrinjski je pomalo hermetičan klub, još uvijek se pušta više ulici da priča o onome što se događa unutra nego što klub uzima stvari u svoje ruke. Čak i kad treba „naružiti“ institucije, gradske vlasti i zatražiti pomoć svih, Zrinjski ostaje zakopčan.

Zna Baka što priča!

Čini se nedostaje jasna politika kluba u smislu da se na papir odmah baci računica – koliko novca treba uložiti da bi se pokušalo iz fondova UEFA natjecanja izvući barem toliko ili još i više. Ovako, stječe se dojam da me postoji jasan koncept, a samim tim je i cilj mutan i stihijski. I opet je evidentno da Zrinjski nije nadigran ni od Spartaka, a ni od Ludogoretsa, rezultati 0-1, 1-1, 0-1, 1-1 jasno govore da je malo nedostajalo pa da se Zrinjski ozbiljnije „ponosa“ sa protivnicima koji vrijede na papiru puno više. Bez daljeg iskoraka neće biti ni buduće moći.

Foto: Bljesak.info / Baka Slišković

Plus, dojma smo da nitko nije upropastio svojih vlastitih talenata kao Zrinjski, uvijek izdašna mostarska škola nogometa u zadnje vrijeme nema dobačaj do prve momčadi, svakako ne u onoj snazi kako je to tradicija koja i jeste mostarski nogomet upisala zlatnim slovima u povijest regionalnog loptanja. A u ovakvim financijskim okolnostima, sa ovakvom Ligom, jedini pravi put je producirati vlastite igrače, te skupa sa mudrim odabirom najboljeg od Premier lige, držati nivo koji će biti vrh za BiH, a konačno nešto uraditi i u Europi.

Tko se to zbilja 'prepadne' pod Bijelim Brijegom?

Naravno, teško je izvršiti projekciju uspjeha u situaciji kada znate da vam stadion može „izdržati“ samo najranija pretkola, a da za svaki naredni prolazak morate razmišljati o tome gdje ćete, pobogu, igrati domaćinsku utakmicu. Zrinjski je kao čardak, ni na nebu ni na zemlji, već tri godine juventusovski suveren u domaćem prvenstvu, izuzmemo li one Željine titule u vrijeme dok nismo imali zajednički savez, u pitanju je naš najtrofejniji klub, a stadion na kojem igra ostao je praktično na standardima iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Foto: Bljesak.info / Navijači na utakmici HŠK Zrinjski - NK Maribor na stadionu Pod Bijelim brijegom 2017. godine

Male kozmetičke promjene na zastarjeloj konstrukciji nisu ni blizu dovoljne i jasno je da bez totalno renoviranog objekta ili potpuno novog stadiona dugoročno Zrinjski ne može računati na velike stvari.

Foto: Bljesak.info / HŠK Zrinjski - PFC Ludogorets (Ultrasi)

Što je, zapravo, šteta. I dok se grlato navijanje Ultrasa i simpatizera Zrinjskog lako izgubi u neakustičnosti stadiona ispod Bijelog Brijega, sinoć smo na Pecari čuli i vidjeli kako bi to izgledalo da HŠK Zrinjski igra utakmice na modernom i prije svega nogometnom stadionu, pošto mostarski „multipraktik iz Titinog vakta“ više konfiguracijom odgovara sletovima i atletici nego nogometu, pogotovo ovom modernom iz 21. stoljeća. Da bi Zrinjski zbilja bio veliki klub i pokušao nešto više od ovog koprcanja između neba i zemlje, treba mu novi stadion, koji mora biti k'o Mepas Mall, ne nužno tako grandiozan, ali mora biti mjesto okupljanja čitave obitelji – znači, komforan, siguran i sa WC-ima koji ne sliče na apokaliptične dane potopa.

Vatrene navijače već odavno Zrinjski ima – ali i oni traže svoju 'tribinu stajanje' u novom ruhu, da sliči tribini, da plaši protivnike, a ne da izgleda kao ostatak rimskih iskopina sa akustikom koja i ne postoji.

Kopirati
Drag cursor here to close